yoga voor add adhd
Tips en oplossingen bij ADHD/ADD/HSP

Yoga bij ADD en ADHD, voor ontspanning en focus

Yoga heeft ontelbare voordelen voor kinderen en volwassenen met ADD en ADHD. Het zorgt niet alleen voor ontspanning, maar ook voor een betere concentratie. Yoga heeft mijn leven echt veranderd, dus ik vertel je hier graag meer over. Onderaan dit artikel deel ik mijn selectie van (online) yogacursussen.

Yoga is onmisbaar voor ‘mijn ADD-hoofd’

Zoals ik al schreef ik in het artikel ADD zonder medicatie, is yoga een onmisbaar deel van mijn ‘ADD leven’, net zoals de juiste voeding voor mijn ADD. Ik durf wel te stellen dat het mij mogelijk maakt om een gelukkig en gezond leven te leiden met ADD. Maar waarom is yoga zo goed voor mensen met ADD, en waarom zou jij vandaag nog beginnen met yoga?


Begin vandaag met (online) yoga

Practice van Happy with Yoga is ‘de Netflix van yoga’. Het is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen!


Wat is yoga, en waarom yoga voor ADD en ADHD?

Yoga is ontstaan in India, en het woord yoga is afkomstig van het Sanskriet (Oud-Indiaas). In het Nederlands zouden we yoga kunnen vertalen als ‘verbinding’. Deze verbinding slaat op de vereniging van lichaam en geest, met behulp van de ademhaling. Bij yoga doe je fysieke houdingen om je lichaam sterker en gezonder te maken, maar de ademhaling is eigenlijk belangrijker dan de fysieke oefeningen.

Yoga gaat over bewegen, ademen, mediteren, maar ook spiritualiteit, en voor sommige mensen werkt het therapeutisch. Bij yoga werk je onder anderen aan lichaamsbewustzijn, focus, balans en ontspanning. Al deze resultaten komen enorm van pas wanneer je ADD of ADHD hebt.

Yoga ADD

Wat kan yoga voor jou of jouw kind met ADD betekenen? Veel, namelijk; rust, balans, een betere concentratie, meer zelfvertrouwen, meer energie, meer overzicht, kracht, balans, geluk, minder stress, meer slapen. En dit is nog maar een greep uit alle voordelen die yoga biedt.

Dit artikel van Happy with Yoga geeft uitgebreide informatie over yoga, mocht je meer willen weten.

Yoga kalmeert het ‘ADHD brein’

Yoga is heerlijk, zowel voor je lichaam als voor je geest. Steeds meer onderzoeken wijzen uit dat yoga en Mindfulness/meditatie een goede manier is om je geest te kalmeren.

Tijdens yoga observeer je actief je gedachten, gevoelens en je lichaam. Doordat je je focust op het hier en nu, op de ademhaling en op je lichaam, heb je geen tijd om te piekeren. Je geest komt tot rust.

meditatie en yoga adhd add
Op deze prachtige plek in Nieuw Zeeland deed ik yoga.

Volg Leuk Leven met ADD op Facebook, Twitter en Instagram. 🙂

ADHD of ADD? Yoga ontspant

Als ADD’er is het vaak moeilijk om te ontspannen. Daarom ervaren veel kinderen en volwassenen met ADD en ADHD stress en kunnen we soms moeilijk in slaap komen. Dankzij yoga zul je (beter) leren ontspannen en beter kunnen slapen (hier vind je nog meer ‘slapen zonder medicatie tips).

Een onderdeel van yoga is meditatie. Tijdens meditatie focus je je volledig op jezelf. Gedachten die opkomen merk je op, om ze vervolgens los te laten. Door middel van meditatie vergeet je de stress van vandaag even. Mediteren creëert rust in je hoofd.

Tijdens yoga ligt de focus altijd op je ademhaling. Dit kalmeert lichaam en geest.

Yoga ontspant niet alleen je geest, maar ook je spieren. Ook brengt het de bloedcirculatie op gang, waardoor het herstel van je lichaamscellen verbetert. Na een yogales ben je zowel geestelijk als lichamelijk helemaal ontspannen. Naarmate je vaker aan yoga doet, zul je merken dat je steeds makkelijker en sneller kunt ontspannen.

Yoga voor ADD/ADHD: verbeter je focus

Yoga werkt niet alleen ontspannend, het verbetert ook je focus. Handig voor mensen met ADD, want bijna iedereen die ADD heeft worstelt met focus en concentratie (vind hier tips om je focus te verbeteren). Je brein is een spier, en net zoals je slappe buikspieren traint, kun je ook je brein trainen. Tijdens een yogales train je niet alleen de spieren in je lichaam, maar ook je geest.

Gedacht wordt dat meditatie en yoga helpen bij ADHD omdat het de prefontale cortex verdikt. Dit deel van de hersenen is betrokken bij focus, planning en impulscontrole. Ook verhoogt het het dopamine-niveau in de hersenen. Dopamine is schaars in de hersenen van iemand met ADD of ADHD.

Kinderen en volwassenen met ADD hebben een ‘aandachtstekortstoornis’ en yoga zou wel eens een hele mooie manier kunnen zijn om deze stoornis aan te pakken, om de symptomen van onoplettendheid en concentratieproblemen in ieder geval te verminderen.

Yoga ADD verbetert focus en concentratie
Bij yoga en meditatie train je je focus

Yoga voor kinderen met ADD en ADHD

Yoga zorgt dus voor ontspanning en focus bij volwassenen, maar dit geldt ook voor kinderen met ADHD of ADD.

Een onderzoek in Taiwan in 2017 naar het effect van een 8-weekse yoga programma voor kinderen met AD(H)D toonde aan dat yoga bij ADD kinderen voor aanzienlijke verbeteringen zorgt in nauwkeurigheid en reactie tijd bij het maken van tests.

yoga add adhd kinderen

Deze bevindingen suggereren dat alternatieve therapieën zoals yoga-oefeningen complementair kunnen zijn aan gedragsinterventies voor kinderen met aandachts- en remmingsproblemen. Scholen en ouders van kinderen met ADHD moeten alternatieven overwegen voor het maximaliseren van de kansen die kinderen met ADHD hebben, zeggen de onderzoekers.

Yoga voor ADD: thuis of in een yogastudio

Als je nog nooit aan yoga hebt gedaan, is het verstandig om naar een yogastudio te gaan. Wanneer je al bekend bent met yoga, kun je het ook thuis doen, zoals ik. Tegenwoordig kun je ook online hele goede yogalessen volgen.

Omdat ik ondernemer ben, kan ik tussen het werken door yoga doen. Soms doe ik één of twee oefeningen, andere keren doe ik een hele sessie van een half uur of een uur. Het ligt er maar net aan waar ik op dat moment behoefte aan heb.


Begin vandaag met (online) yoga

Practice van Happy with Yoga is ‘de Netflix van yoga’. Het is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen!


Vind de vorm van yoga die bij jou past

Er zijn verschillende vormen van yoga, zoals Hatha Yoga, Ashtanga Yoga, Yin Yoga, YinYang Yoga, Vinyasa Yoga, Birkam Yoga en Hot Yoga. Er is geen onderzoek gedaan naar welke vorm van yoga het meest geschikt is voor kinderen en volwassenen met ADHD of ADD.

Voor mij zijn Yin Yoga en YinYang Yoga geschikt, maar ook geniet ik enorm van actievere vormen van yoga, zoals Ashtanga Yoga en Vinyasa Yoga.

yoga adhd yoga add

Hoe helpt yoga jou?

Voor mij is yoga een onmisbaar onderdeel van mijn leven geworden. Als ik een paar weken niet aan yoga doe, merk ik meteen dat ik onrustiger ben en me minder goed kan concentreren. Hoe is dit voor jou? Helpt yoga jou bij het managen van je ADD? Of heeft jouw kind misschien baat bij? Laat hieronder jouw reactie achter.

Online yoga volgen

Online vind je talloze yogalessen die je kunt volgen. Vaak zijn deze yogaprogramma’s in het Engels, maar inmiddels is er ook een Nederlands aanbod van online yogalessen. Voor het gemak heb ik een selectie voor je gemaakt.

Online yoga abonnement

Bij Happy with Yoga volg je honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen!


Diepe ontspanning met yoga nidra

Yoga Nidra is een krachtige en speciale techniek uit de yoga waarbij je leert om bewust tot een diepe ontspanning te komen. Met deze systematische methode wordt er naar complete fysieke, mentale en emotionele ontspanning toegewerkt.
De letterlijke betekenis van Yoga Nidra is ‘verbinden (Yoga) slaap (Nidra)’.


Online yoga voor beginners

Bij Happy with Yoga volg je een online Yogacursus voor beginners van 9 lessen. Leer stap voor stap alle basishoudingen van de Yoga, en oefen lekker op je eigen tempo, in je eigen huis. Als bonus krijg je er video’s over de ademhaling, Yogaseries en een e-book met uitleg en plaatjes van de belangrijkste houdingen bij. Als je nog geen (of weinig) ervaring met yoga hebt, krijg je geen spijt van deze investering!


Volg Leuk Leven met ADD op Facebook, Twitter en Instagram. Ben je op zoek naar likeminded people? Word lid van Wandering Minds Community, voor iedereen met een uniek brein. 🙂

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je leuklevenmetadd.nl. Super bedankt daarvoor 🙂 Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 😉

José Schrijver

Wandering Mind, dromer, digital nomad | Ervaringsdeskundige: kreeg ADD-diagnose op 26-jarige leeftijd tijdens een burn-out | holistische visie op ADHD | medicatie-vrij

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *