visolie add adhd
Supplementen bij ADHD/ADD/HSP,  Tips en oplossingen bij ADHD/ADD/HSP

Visolie en ADHD/ADD, informatie en tips

Dat gezonde voeding en bepaalde supplementen een positieve invloed hebben op je hersenen, is bekend. Steeds meer mensen zien dan ook de voordelen van natuurlijke supplementen bij ADD en ADHD. Visolie of algenolie – supplementen met omega 3 – is een natuurlijke remedie bij ADHD en ADD waar steeds meer onderzoek naar wordt gedaan. Maar het ene visolie supplement is het andere niet. Waar moet je op letten als je visolie koopt voor ADD of ADHD? Hier vind je meer informatie over visolie en ADHD/ADD.

Let op: Ik ben geen arts, voedingsdeskundige of specialist. Dit artikel is geschreven op basis van ervaring en externe bronnen. De informatie in dit artikel is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Neem bij vragen altijd contact op met een arts of andere gekwalificeerde zorgverlener. Een supplement dient als aanvulling en is geen vervanging voor een gezonde levensstijl.

Omega 3 vetzuren (o.a. visolie of algenolie) voor de hersenen

Omega 3 vetzuren zijn een essentiële voedingsstoffen en noodzakelijk voor een goede hersenfunctie en ontwikkeling. Maar wat zijn omega 3 vetzuren eigenlijk?

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste van deze omega 3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA) eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA zit n plantaardige oliën, zoals lijnzaadolie. EPA en DHA vind je vooral vooral in vis, schaal- en schelpdieren (Bron: Voedingscentrum). Omdat niet iedereen voldoende omega 3 binnenkrijgt via de voeding, zijn er ook omega 3 supplementen zoals visolie en (plantaardige) algenolie.

visolie bij add en adhd omega 3

Onderzoek naar visolie bij ADHD en ADD

Visolie kan mogelijk bijdragen aan een vermindering van ADD en ADHD symptomen. Een onderzoek uit 2016 liet bijvoorbeeld zien dat kinderen en volwassenen met ADHD een lager niveau van omega 3 vetzuren in het lichaam hebben, en aangezien omega 3 essentieel is voor een goede hersenfunctie, kan een supplement (naast gezonde voeding) uitkomst bieden.

Verdere studies zijn nodig om de onderliggende mechanismen te onderzoeken die kunnen leiden tot een vermindering van ADHD-symptomen als gevolg van omega 3-behandelingen. Ook is het belangrijk om de optimale concentraties van omega 3 te bepalen, ongeacht of deze worden gebruikt als enkele behandeling of in combinatie met andere medicatie.

Onderaan dit artikel worden meer links gedeeld naar onderzoeken naar visolie en ADHD/ADD.

Visolie supplement kopen; let op!

Mogelijk kan visolie of algenolie (een omega 3 supplement) dus uitkomst bieden bij kinderen en volwassenen met ADD/ADHD. Dit betekent niet dat ieder supplement geschikt is voor mensen met ADD/ADHD. Omega 3 supplementen verschillen in kwaliteit en bijvoorbeeld de verhouding tussen DHA en EPA.

Waar moet je op letten bij het kopen van een visolie supplement voor ADD/ADHD?

  • Welk merk visolie koop je? Is de visolie of algenolie bijvoorbeeld ontwikkeld door een gerenomeerd merk?
  • Wat is de hoeveelheid en de verhouding tussen DHA en EPA?
  • Is het supplement natuurlijk of syntethisch? Synthetische stoffen belasten je lever. Dit maakt een natuurlijk supplement een betere keuze.
  • Zijn er vulstoffen gebruikt, en zo ja, welke vulstoffen zijn er gebruikt?
  • Waar is het supplement ontwikkeld? Als je geeft om mens, dier en milieu kun je ervoor kiezen om een Nederlands (of Europees) supplement te gebruiken.
  • De zuiverheid van de visolie

Voor Wandering Minds ging ik op onderzoek uit. Want wat is nou de beste visolie voor ADHD?

Goede visolie bij ADHD/ADD

Toen ik thuis zat met een burn-out en de ADD diagnose kreeg, kwam ik in contact met een huisarts die zich had gespecialiseerd in natuurkunde. Toen ben ik voor het eerst een goed visolie supplement gaan gebruiken. Jaren later ben ik onder consult geweest bij een orthomoleculair therapeut die gespecialiseerd is in vrouwen met ADD en ADHD.

Deze merken visolie bij ADHD werden mij aangeraden:

Vitakruid visolie bij ADHD en ADD

Lamberts visolie bij ADHD en ADD

Dit zijn Nederlandse merken en de verhouding tussen DHA en EPA is goed als je het gebruikt voor ADHD en ADD.

Let op: ieder lichaam is anders en vereist dus ook een andere aanpak.

visolie en add adhd
Photo by Ganapathy Kumar on Unsplash

Ga jij visolie gebruiken bij ADHD? Laat je adviseren door een specialist

Als je supplementen gaat gebruiken, is het verstandig om je te laten adviseren door een therapeut of arts. Voedingssupplementen worden zonder doktersrecept verkocht, maar toch is het belangrijk om je goed te laten voorlichten. Hiermee voorkom je dat je onnodig een (misschien wel duur) supplement slikt, of gebruik je een supplement die voor jou individueel helemaal niet de beste oplossing is. Neem bijvoorbeeld contact op met een orthomoleculair therapeut, of volg de online cursus “Stappenplan op 100% natuurlijke manier omgaan met ADHD“.

Plantaardige omega-3

Wanneer je veganistisch eet, of net zoals ik het liefst veganistisch eet, is een plantaardig omega 3 supplement een goede oplossing. De plantaardige variant van visolie is algenolie. Deze vorm van omega 3 komt direct uit de bron. Vissen halen namelijk de omega-3 vetzuren uit de algen.

Vitakruid Algenolie kopen

visolie adhd add
Foto door Ramesh Ravi via Pexels

Dosering Visolie bij ADHD en ADD

Net zoals bij medicatie is het bij natuurlijke supplementen lastig om een advies te geven over de dosering, omdat ieder lichaam anders is. De Ortho Health Foundation adviseert de volgende dosering visolie bij ADD/ADHD:

Dosering omega 3/visolie bij ADD/ADHD: 2 keer per dag 250 mg DHA, 2 keer per dag 350 mg EPA (Bron: Ortho Health Foundation).

Visolie en ADHD, wat is jouw ervaring?

Supplementen kunnen enorm helpen bij het verminderen van ADD en ADHD symptomen. Behalve visolie zijn er een heleboel andere supplementen die mogelijk een goede vervanging (of aanvulling) zijn van medicatie. Denk aan LTO3. Maar ook voeding en leefstijl zijn belangrijk als je een gezond en gelukkig leven wil leiden met ADD/ADHD.

Daarnaast zijn voor mij een aantal andere dingen essentieel om balans te houden met ADD zonder medicatie, namelijk mindful leven, yoga, voldoende ontspannen, regelmatig rust nemen en kunnen werken op mijn eigen voorwaarden (als digital nomad).

Gebruik jij visolie voor je ADD/ADHD? Wat is jouw ervaring? Deel het in de comments!

Volg Leuk Leven met ADD op InstagramFacebookPinterest en Twitter. Ben je op zoek naar likeminded people? Word lid van Wandering Minds Community, voor iedereen met een uniek brein (let op: vul alle lidmaatschapsvragen in om toegang te krijgen. Dit doen we om de kwaliteit en veiligheid in de groep te waarborgen). 

visolie adhd

Dit artikel over visolie adhd bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, bijvoorbeeld adhd visolie, steun je leuklevenmetadd.nl. Super bedankt daarvoor  Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *