Serotonine tekort: symptomen, en wat nu?

serotonine tekort symptomen

Als je een serotonine tekort hebt, ervaar je verschillende symptomen. Denk aan angst, humeurigheid, stress, neerslachtigheid, concentratieproblemen of zelfs depressie. Maar ook prikkelbaarheid, onrust en rusteloosheid zijn symptomen van serotonine tekort. Veel mensen die te weinig serotonine aanmaken, hebben last van slapeloosheid en negatieve gedachten (piekeren). Dit versterkt de eerder genoemde symptomen.

Hier vind je meer informatie over serotonine tekort. We bespreken de symptomen en verschillende manieren om je serotoninespiegel te verhogen.

Wat is serotonine?

Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon' genoemd. Het is een belangrijke neurotransmitter in je lichaam die betrokken is bij verschillende processen. Niet alleen helpt serotonine bij het reguleren van je humeur, maar bijvoorbeeld ook bij het bevorderen van je spijsvertering. Wanneer je lichaam voldoende serotonine aanmaakt, kun je makkelijk slapen, heb je voldoende eetlust, een goed geheugen en kun je je goed concentreren.

Het zal je dus niet verbazen dat ‘Wandering Minds' vaak worstelen met een serotonine tekort.

Waar serotonine ook bij helpt, is het bevorderen van een positieve stemming. Heb je regelmatig last van stemmingswisselingen of voel je je ongemotiveerd en onzeker? Heb je helemaal geen zin in seks en voel je je lusteloos? Dan zou het zomaar kunnen dat je lichaam te weinig serotonine aanmaakt.

De symptomen van een tekort aan serotonine

Als je een serotoninetekort hebt, kunnen er verschillende symptomen optreden. De meest bekende symptomen zijn:

  • Slecht slapen (serotonine is de voorloper van het slaaphormoon melatonine)
  • Stemmingswisselingen
  • Depressie, neerslachtigheid
  • Angst, paniek
  • Concentratieproblemen
  • Geheugenproblemen
  • Gebrek aan motivatie
  • Hyperactiviteit, impulsiviteit
  • Last van je blaas of darmen, misselijkheid, spijsverteringsproblemen
  • Geen (of moeizaam) orgasme tijdens seks
  • Snakken naar suiker- en koolhydraatkrijk voedsel.

Misschien voel je je ongelukkig, ontevreden, ongemotiveerd of zelfs gefrustreerd. Maar ook heb je minder plezier in activiteiten waar je misschien eerder wel van genoot. Misschien heb je geen eetlust, geen energie en vind je het lastig om je te concentreren. Maar ook als je moeilijk keuzes kunt maken, een laag zelfbeeld hebt en weinig behoefte hebt aan seks, kan een serotonine tekort de oorzaak zijn.

serotonine tekort

Oorzaken van een te lage serotoninespiegel

Je kunt op verschillende manieren een serotonine tekort ontwikkelen. De belangrijkste en meest duidelijke oorzaak, is stress. Wanneer je teveel stress ervaart, gebruikt je lichaam veel adrenaline. Het gevolg hiervan is, dat je lichaam te weinig serotonine aanmaakt, want alle energie gaat naar de productie van adrenaline (1). Maar ook een magnesium tekort kan zorgen voor een serotonine tekort. Orthomoleculaire therapeuten raden aan om een kwalitatief hoogwaardig magnesium tauraat supplement te gebruiken, en daarnaast een multivitamine supplement (1). Andere serotonineverhogende supplementen kunnen ook bijdragen.

Het kan ook zo zijn dat serotoninereceptoren niet goed functioneren, bijvoorbeeld door genetische factoren. Maar ook een gebrekkig dieet, waarbij je vitamines, mineralen en proteïne mist, kan voor serotonine problemen zorgen. Het gaat vaak om een tekort aan vitamine D, magnesium, Vitamine B en/of omega 3. Maar ook een teveel aan bepaalde voedingsmiddelen zoals cafeïne en alcohol dragen bij aan het ontwikkelen van een serotonine tekort. Een algehele disbalans in je hormonen kan ook bijdragen. Tot slot kunnen medicijnen, met name antidepressiva, zorgen voor een serotonine tekort of overschot.

Onderzoek naar serotonine tekort

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de invloed van serotonine op ons lichaam. In 2016 werd bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de invloed van serotonine op je humeur en cognitie (2). Ook werd in dit onderzoek gekeken wat de invloed is van Tryptofaan en je darmmicrobiota (de bacteriën in je darmen).

serotonine tekort meetbaar test

Is een serotonine tekort meetbaar? Doe de test!

Er is voor zover bekend geen goede manier om je serotoninespiegel vast te stellen. Je kunt wel in je bloed zien wat je serotoninespiegel op dat moment is, maar niet hoe je lichaam verder met deze serotonine omgaat. Wel kun je inzicht krijgen in je neurotransmitters met de Braverman test. Deze test geeft inzicht in patronen van gedrag, gevoelens en gedachten die gekoppeld zijn aan neurotransmitters in je brein. Op die manier kun je inzicht krijgen in eventuele tekorten. Hier kun je de bekende neurotransmitter test doen van Braverman. Onderaan de pagina vind je de printversie en webversie.

Bronnen

Hey, mooi brein!

Verlang jij naar rust in je hoofd en plezier en betekenis in je leven? Volg ons in social medialand en ontdek nog meer tips, verhalen en een bron van inspiratie voor jouw unieke brein. In onze community komen creatieve, eigen-wijze en unieke breinen samen om te ontwarren, ontdekken en samen te groeien. Deel jouw ervaringen en verhalen, stel een vraag en vind antwoorden van experts en ervaringsdeskundigen. Ontdek je ware ik, omarm de chaos en geniet van de avonturen van ons dwalende brein.

2 gedachten over “Serotonine tekort: symptomen, en wat nu?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang onze nieuwsbrief en ontdek tips, verhalen en wijsheden voor een fijn leven met jouw Wandering Mind

Mis niets!

15585
Scroll naar boven