Positieve kanten ADD
ADD oplossingen,  ADD positief

Heeft ADD positieve kenmerken? Ja, en dit zijn ze!

‘Heeft ADD positieve kenmerken?’, wordt vaak gevraagd. ADD wordt gezien en benaderd als een stoornis. Als je je bedenkt dat kinderen en volwassenen met ADD minder goed functioneren in onze maatschappij, is dit een logische benadering. Maar wat als we het zouden omdraaien? Wat als we ons focussen op de positieve kanten van ADD, in plaats van op de beperkingen?

Kinderen en volwassenen met ADD hebben namelijk een heleboel te bieden. Het is jammer dat de kwaliteiten en positieve eigenschappen van de ADD’er niet (altijd) worden opgemerkt, zowel door de ADD’er als door de omgeving.

ADHD/ADD en de maatschappij

Kinderen en volwassenen met ADD – zoals ik – zijn dromerig, kunnen niet te lang stil zitten, dwalen af, hebben concentratieproblemen en kunnen ’s nachts vaak moeilijk in slaap komen. We zijn impulsief, snel afgeleid, rusteloos, vergeetachtig, gevoelig, koppig en ongeorganiseerd.

Deze eigenschappen zijn niet altijd bruikbaar in de maatschappij, want op school moeten we bijvoorbeeld stil zitten, luisteren en netjes ons huiswerk maken. Creativiteit wordt bestraft, want creativiteit betekent vaak dat je je niet aan de opdracht hebt gehouden.

positieve eigenschappen add

Als kind met ADD was ik woest en verdrietig wanneer mijn verhaaltje voor het vak taal – waar ik mijn hart en ziel in had gestopt – werd afgekeurd omdat ik me niet aan de opdracht had gehouden.

Positieve eigenschappen ADD of ADHD zijn niet duidelijk in de maatschappij

Thuis is het belangrijk om onze administratie op orde te houden en het huis regelmatig op te ruimen. Te laat komen is not done in Nederland. Op het werk nemen we bij voorkeur rationele beslissingen. Gevoeligheid wordt op de meeste plekken niet gewaardeerd en intuitieve beslissingen worden bestempeld als naief en niet onderbouwd.

In onze samenleving draait alles om ‘hoe het hoort’. Kinderen krijgen niet meer de kans om anders te zijn, want alles is vastgelegd in protocollen en structuren.

Buiten de lijntjes denken wordt niet gewaardeerd, eerder afgestraft.

Daarom is ADD een beperking in onze maatschappij.

ADD en omdenken: van zwakte naar kracht

Edward Hallowell en Peter Jensen denken hier anders over. In Opvoedwijzer ADD & ADHD beschrijven zij hoe er tegenover ieder negatief aspect van ADD en ADHD, iets positiefs staat.

Koppig wordt ‘een doorzetter‘, impulsief wordt creatief, hyperactief wordt energiek, rusteloos wordt enthousiast en inconsequent wordt ‘vertoont briljante trekken’. Iemand met ADD is snel afgeleid vanwege nieuwsgierigheid en vergeetachtigheid betekent dat iemand spontaan is.

Is ADD een zwakte of een kracht? Het is maar hoe je het bekijkt…

add positief superpower add

Boek beschrijft positieve kanten ADD en ADHD

Het boek beschrijft – onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek – hoe onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen voor een solide basis zorgen bij kinderen met ADD en ADHD. Met behulp van de 5 stappen die beschreven worden in het boek, ontwikkelt een kind een sterker zelf- en sociaal bewustzijn.

Verplichte kost voor iedereen die het beste uit zijn kind met ADD wil halen. Opvoedwijzer ADD & ADHD koop je hier, of misschien kun je hem wel lenen bij de plaatselijke bibliotheek.

ADD positieve kenmerken; de positieve eigenschappen van iemand met ADD

Er zijn er al een aantal voorbij gekomen, maar hier een opsomming van positieve kenmerken van iemand met ADD:

 • Creatief
 • Out-of-the-box denker
 • Analaytisch
 • Spontaan
 • Empathisch
 • Sterke intuitie
 • Vriendelijk, aardig
 • Vergevingsgezind
 • Gepassioneerd
 • Altijd gespreksstof
 • Ziet overal uitdagingen
 • Laat anderen in hun waarde
 • Geniet van het hier en nu
 • Gedreven en enthousiast
 • Moedig
 • Eerlijk en oprecht
 • Harde werkers
 • Doorzetters
 • Verbeeldingskracht
 • Intelligent
 • Optimistisch
 • Onzelfzuchtig
 • Behulpzaam
 • Bescheiden
 • Slim
 • Taalkundig
 • Plezier hebben
 • Gevoel voor humor
 • Inspirerend

 • Eigenwijs
 • Artistiek
 • Muzikaal
 • Goed in het vinden van nieuwe oplossingen
 • Goed in crisissituaties
 • Aanpassingsvermogen, flexibel
 • Open
 • Direct
 • Kan goed associeren
 • Charmant
 • Ontdekkingsreiziger
 • Oplossingsgericht
 • Meedenker
 • Nieuwsgierig
 • Jong van geest
 • Kan snel schakelen
 • Wijs
 • Positief ingesteld
 • Experimenteel
 • Inventief
 • Daadkrachtig
 • Levenslust
 • Scherpzinnig
 • Ruimdenkend
 • Puur
 • Rechtvaardigheids-gevoel
 • Natuurmens
 • Dierenvriend
 • Nooit saai
 • Bevlogen
 • Ontdekker
 • Kan hyperfocussen
 • Verbindend
 • Onbevangen
 • Prikkelend
 • Sociaal
 • Blijmoedig
 • Go with the flow
 • Speels
 • Kan goed multitasken
 • Veelzijdig
 • Vernieuwend
 • Grensverleggend
 • Brede interesse
 • Snelle denker
 • Droomt groot
 • Avontuurlijk
 • Ongedwongen
 • Snel
 • Sterke vrijheidsdrang
 • Denkt altijd in mogelijkheden
 • Kleurrijk
 • Gemakkelijk in de omgang
positieve kanten add, creatief denken en verbanden leggen

De positieve kanten voor de ADD’er of ADHD’er zelf

Mensen met ADD hebben niet alleen positieve eigenschappen wat ze waardevolle en mooie mensen maakt. Met een positieve mindset kun je zelfs blij zijn met je ADD.

Het leven met ADD is vol kleur, avontuurlijk en nooit saai. Als je je tijd besteedt aan de dingen die te maken hebben met waar je interesses liggen, kun je het met de hyperfocus ver schoppen. Veel bekende en succesvolle ondernemers zijn gediagnostiseerd met ADHD, ADD, autisme of een andere beperking. Dankzij een positieve benadering, doorzettingsvermogen en het benutten van hun kwaliteiten, werden zij succesvol.

Zelf leerde ik de ADD te waarderen toen ik experimenteerde met medicatie zoals Ritalin en Dexamfetamine. Mijn creativiteit, spontaniteit en enthousiasme daalde met het gebruik van ADD medicijnen. Ik speelde geen piano meer, zong niet en ik had nergens meer écht zin in.

Nu ik mijn ADD symptomen ‘onder controle heb’ zonder medicatie geniet ik van de chaos in mijn hoofd. Ik kan me hyperfocussen en daardoor bergen met werk verzetten in een korte tijd. Als ik ergens passie voor voel ben ik dus erg productief.

Ik geniet van de avonturen, mooie reizen en de vrijheid die ik voor mezelf aan het creëren ben. Mijn leven is nooit saai, het woord ‘verveling’ ken ik niet.

Ik heb een overvloed aan vrienden, interesses, hobby’s en dromen. Sinds ik weer op mijn intuitie durf te vertrouwen, is het maken van beslissingen appeltje-eitje.

Wordt het me even allemaal teveel? Dan trek ik me terug, ga ik mediteren of boek ik een yoga lesje.

Al meer dan 5 jaar leef ik een blij en gelukkig leven met ADD, zonder medicatie.

add positieve kenmerken

Welke positieve eigenschappen van ADD/ADHD herken jij?

Heb jij zelf ADD, of heb jij een kind met ADD? Dan ben ik benieuwd naar welke positieve eigenschappen van ADD jij herkent. Zijn er ook eigenschappen uit dit artikel waar jij je helemaal niet in herkent, of eigenschappen die je misschien mist in het artikel?

Ik zou het heel leuk vinden als je dit met me deelt onder dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *