Positieve kanten ADD
Positiviteit bij ADHD/ADD/HSP,  Tips en oplossingen bij ADHD/ADD/HSP

Heeft iemand met ADHD of ADD positieve kenmerken? Ja, en dit zijn ze!

‘Heeft iemand met ADHD of ADD positieve kenmerken?’, wordt vaak gevraagd. ADHD maar ook ADD worden vaak gezien en benaderd als een stoornis. Als je je bedenkt dat kinderen en volwassenen met ADD minder goed functioneren in onze maatschappij, is dit een logische benadering. Maar wat als we het zouden omdraaien? Wat als we ons focussen op de positieve kanten van ADD en ADHD, in plaats van op de beperkingen?

Kinderen en volwassenen met AD(H)D hebben namelijk een heleboel te bieden. Het is jammer dat de kwaliteiten en positieve eigenschappen van de ADD’er niet (altijd) worden opgemerkt, zowel door de ADD’er als door de omgeving.

ADHD/ADD en de maatschappij

Kinderen en volwassenen met ADD – zoals ik – zijn dromerig, kunnen niet te lang stil zitten, dwalen af, hebben concentratieproblemen en kunnen ’s nachts vaak moeilijk in slaap komen. We zijn impulsief, snel afgeleid, rusteloos, vergeetachtig, gevoelig, koppig en ongeorganiseerd.

Deze eigenschappen zijn niet altijd bruikbaar in de maatschappij, want op school moeten we bijvoorbeeld stil zitten, luisteren en netjes ons huiswerk maken. Creativiteit wordt bestraft, want creativiteit betekent vaak dat je je niet aan de opdracht hebt gehouden.

positieve eigenschappen add

Als kind met ADD was ik woest en verdrietig wanneer mijn verhaaltje voor het vak taal – waar ik mijn hart en ziel in had gestopt – werd afgekeurd omdat ik me niet aan de opdracht had gehouden.

Positieve eigenschappen ADD of ADHD zijn niet duidelijk in de maatschappij

Thuis is het belangrijk om onze administratie op orde te houden en het huis regelmatig op te ruimen. Te laat komen is not done in Nederland. Op het werk nemen we bij voorkeur rationele beslissingen. Gevoeligheid wordt op de meeste plekken niet gewaardeerd en intuitieve beslissingen worden bestempeld als naief en niet onderbouwd. We moeten ook vooral binnen de lijntjes kleuren…

ADHD ADD positieve kenmerken

In onze samenleving draait alles om ‘hoe het hoort’. Kinderen krijgen weinig kansen om anders te zijn, want de meeste dingen zijn vastgelegd in protocollen en structuren.

Buiten de lijntjes denken wordt niet gewaardeerd, eerder afgestraft.

Daarom is ADD een beperking in onze maatschappij.

ADD en omdenken: van zwakte naar kracht

Edward Hallowell en Peter Jensen denken hier anders over. In Opvoedwijzer ADD & ADHD beschrijven zij hoe er tegenover ieder negatief aspect van ADD en ADHD, iets positiefs staat.

Koppig wordt ‘een doorzetter‘, impulsief wordt creatief, hyperactief wordt energiek, rusteloos wordt enthousiast en inconsequent wordt ‘vertoont briljante trekken’. Iemand met ADD is snel afgeleid vanwege nieuwsgierigheid en vergeetachtigheid betekent dat iemand spontaan is.

Is ADD een zwakte of een kracht? Het is maar hoe je het bekijkt…

add positief superpower add

Boek beschrijft positieve kanten ADD en ADHD

Het boek beschrijft – onderbouwd met wetenschappelijk onderzoek – hoe onvoorwaardelijke liefde en vertrouwen voor een solide basis zorgen bij kinderen met ADD en ADHD. Met behulp van de 5 stappen die beschreven worden in het boek, ontwikkelt een kind een sterker zelf- en sociaal bewustzijn.

Verplichte kost voor iedereen die het beste uit zijn kind met ADD wil halen. Opvoedwijzer ADD & ADHD koop je hier, of misschien kun je hem wel lenen bij de plaatselijke bibliotheek.

ADD positieve kenmerken; de positieve eigenschappen van iemand met ADD

Er zijn er al een aantal voorbij gekomen, maar hier een opsomming van positieve kenmerken van iemand met ADD:

 • Creatief
 • Out-of-the-box denker
 • Analaytisch
 • Spontaan
 • Empathisch
 • Sterke intuitie
 • Vriendelijk, aardig
 • Vergevingsgezind
 • Gepassioneerd
 • Altijd gespreksstof
 • Ziet overal uitdagingen
 • Laat anderen in hun waarde
 • Geniet van het hier en nu
 • Gedreven en enthousiast
 • Moedig
 • Eerlijk en oprecht
 • Harde werkers
 • Doorzetters
 • Verbeeldingskracht
 • Intelligent
 • Optimistisch
 • Onzelfzuchtig
 • Behulpzaam
 • Bescheiden
 • Slim
 • Taalkundig
 • Plezier hebben
 • Gevoel voor humor
 • Inspirerend
 • Eigenwijs
 • Artistiek
 • Muzikaal
 • Goed in het vinden van nieuwe oplossingen
 • Goed in crisissituaties
 • Aanpassingsvermogen, flexibel
 • Open
 • Direct
 • Kan goed associeren
 • Charmant
 • Ontdekkingsreiziger
 • Oplossingsgericht
 • Meedenker
 • Nieuwsgierig
 • Jong van geest
 • Kan snel schakelen
 • Wijs
 • Positief ingesteld
 • Experimenteel
 • Inventief
 • Daadkrachtig
 • Levenslust
 • Scherpzinnig
 • Ruimdenkend
 • Puur
 • Rechtvaardigheids-gevoel
 • Natuurmens
 • Dierenvriend
 • Nooit saai
 • Bevlogen
 • Ontdekker
 • Kan hyperfocussen
 • Verbindend
 • Onbevangen
 • Prikkelend
 • Sociaal
 • Blijmoedig
 • Go with the flow
 • Speels
 • Kan goed multitasken
 • Veelzijdig
 • Vernieuwend
 • Grensverleggend
 • Brede interesse
 • Snelle denker
 • Droomt groot
 • Avontuurlijk
 • Ongedwongen
 • Snel
 • Sterke vrijheidsdrang
 • Denkt altijd in mogelijkheden
 • Kleurrijk
 • Gemakkelijk in de omgang
positieve kanten add, creatief denken en verbanden leggen

De positieve kanten voor de ADD’er of ADHD’er zelf

Mensen met ADD hebben niet alleen positieve eigenschappen wat ze waardevolle en mooie mensen maakt. Met een positieve mindset kun je zelfs blij zijn met je ADD.

Het leven met ADD is vol kleur, avontuurlijk en nooit saai. Als je je tijd besteedt aan de dingen die te maken hebben met waar je interesses liggen, kun je het met de hyperfocus ver schoppen. Veel bekende en succesvolle ondernemers zijn gediagnostiseerd met ADHD, ADD, autisme of een andere beperking. Dankzij een positieve benadering, doorzettingsvermogen en het benutten van hun kwaliteiten, werden zij succesvol.

Zelf leerde ik de ADD te waarderen toen ik experimenteerde met medicatie zoals Ritalin en Dexamfetamine. Mijn creativiteit, spontaniteit en enthousiasme daalde met het gebruik van ADD medicijnen. Ik speelde geen piano meer, zong niet en ik had nergens meer écht zin in.

Nu ik mijn ADD symptomen ‘onder controle heb’ zonder medicatie geniet ik van de chaos in mijn hoofd. Ik kan me hyperfocussen en daardoor bergen met werk verzetten in een korte tijd. Als ik ergens passie voor voel ben ik dus erg productief.

Ik geniet van de avonturen, mooie reizen en de vrijheid die ik voor mezelf aan het creëren ben. Mijn leven is nooit saai, het woord ‘verveling’ ken ik niet.

Ik heb een overvloed aan vrienden, interesses, hobby’s en dromen. Sinds ik weer op mijn intuitie durf te vertrouwen, is het maken van beslissingen appeltje-eitje.

Wordt het me even allemaal teveel? Dan trek ik me terug, ga ik mediteren of boek ik een yoga lesje.

Al meer dan 5 jaar leef ik een blij en gelukkig leven met ADD, zonder medicatie.

add positieve kenmerken

Welke positieve eigenschappen van ADD/ADHD herken jij?

Ik hoop dat jij de vraag ‘heeft iemand met ADHD of ADD positieve kenmerken’ nu volmondig met “JAAAA” kan beantwoorden. Heb jij zelf ADD, of heb jij een kind met ADD? Dan ben ik benieuwd naar welke positieve eigenschappen van ADD jij herkent. Zijn er ook eigenschappen uit dit artikel waar jij je helemaal niet in herkent, of eigenschappen die je misschien mist in het artikel?

Ik zou het heel leuk vinden als je dit met me deelt onder dit artikel.

Volg Leuk Leven met ADD op FacebookTwitter en Instagram. Ben je op zoek naar likeminded people? Word lid van Wandering Minds Community, voor iedereen met een uniek brein

José Schrijver

Wandering Mind, dromer, digital nomad | Ervaringsdeskundige: kreeg ADD-diagnose op 26-jarige leeftijd tijdens een burn-out | holistische visie op ADHD | medicatie-vrij

6 reacties

 • Robert Baas

  Hi José,

  wat een leuke website heb jij! Met, althans voor mij, enorm leuke artikelen. Ik weet zelf pas sinds een paar maanden dat ik AD(H)D heb. Na een zoektocht van ongeveer 36 jaar. Vanaf mijn zesde weet ik al dat ik anders ben dan anderen, maar door te proberen ‘te passen’ ben ik heel mijn leven zover over mijn grenzen gegaan…

  Bij mij startte de zoektocht pas echt toen onze zoon de diagnose kreeg. Die is heel erg H, maar wat een ventje joh. Creatief, eigenwijs, duidelijk slim. Toen hij steeds meer in een keurslijf gestopt werd op school, dacht ik: nee, dit is niet goed voor hem. En ik herkende superveel in mijzelf en van mijn eigen jeugd.. dus kijken wij er tegenwoordig heel anders naar. Veel lezen, veel denken, zelf ook objectieve tests gedaan.

  Ik ben niet zo heel erg H, maar wel erg ADD. Daarnaast een tikje ASS, maar sinds ik dit alles weet kan ik mijzelf gewoon veel meer accepteren. Ik kan ook accepteren dat ik nooit die persoon zal worden die ik heb geprobeerd te zijn. Recipe for disaster, nooit echt jezelf zijn. Bij mij helpt medicatie juist weer extreem goed en maakt mij eigenlijk veel meer ADD, maar op een veel beter te hanteren manier. Ik speel juist veel meer gitaar, ik vind het ineens ook niet meer eng om voor anderen te spelen. Ik zing mij een ongeluk, ook op de fiets met een koptelefoon op. Heerlijk. Daarnaast ook veel meer in touch met mijn gevoel. Alsof ik nu de persoon ben waarvan ik wist dat hij in mij zat.

  Veel punten die je hebt opgesomd herken ik in mijzelf. Ik ben heel analytisch en to the point, in ons team in werkverband ben ik vaak de meest innovatie denker, tot het punt dat veel mensen het niet kunnen volgen. Behoorlijk creatief, wat volgens mij ook de basis is van het analyisch denken, out of the box denken, probleem oplossend vermogen en alles wat met die creativiteit samenhangt (maar vraag mij nou niet een poppetje te tekenen, dan krijg je van die harkjes uit groep vier). Wat ik minder herken is multitasken: dat werkte beter zonder medicatie. Maar ik heb juist weer veel meer focus nu. Dat was één van mijn valkuilen, ik maakte nooit iets af en startte om de haverklap met nieuwe projecten… tot aan een uit elkaar gehaalde motorfiets aan toe. Nou, dan maar in stukjes verkopen (prbleemoplossend vermogen 😉 ).

  Nou ja, punten die ik mis in jouw opsomming? Zoveel meer superleuke eigenschappen om te hebben zijn er niet volgens mij. Het leuke is dat ik veel AD(H)D-ers in mijn omgeving heb en heb gehad. Op één of andere manier zijn vaak die leuke, enthousiaste hyperdenkers degenen die mij het meest snappen en waar ik de meeste aansluiting bij vind, maar ik had nooit door dat het aan mijn eigen unieke aard lag dat ik die connectie zo sterk voelde en nu nog voel.

  Nou, genoeg getikt, nu even terug naar jouw artikel over noise cancelling. Ook al is mijn overprikkeling beter onder controle, een druk gezin en een thuiswerkplek waar aan alle kanten verbouwd wordt (vooral schuurapparaten brengen mij in een moordhumeur) zijn een redelijke uitdaging op het moment. Daar gaan die NC-headphones zeker te weten bij helpen. Wanneer ik ga aanschaffen zal ik zeker op één van jouw links klikken.

  Heel veel succes met jouw website, blijf vooral mooie en handige artikelen toevoegen, ik ga ze allemaal lezen!

  groetjes,
  Robert

  • José Schrijver

   Hey Robert,
   Bedankt voor jou heerlijke positieve en enthousiaste bericht, leuk!
   Ik herken zoveel in jouw verhaal. Wat fijn om te horen dat de medicatie zo goed helpt.
   Heerlijk om lekker creatief te kunnen zijn en gitaar te spelen en te zingen. I love it!
   Ben je al lid van de Wandering Minds Community op Facebook? We kunnen jouw positieve energie en je ervaring goed gebruiken 🙂
   Leuk dat je de website volgt, en alvast super bedankt voor het kopen van iets op Bol.com via mijn link, wordt gewaardeerd!!!
   Hoe gaat het nu met je zoon? Fijn dat je hem zo goed begrijpt en je je focust op zijn kwaliteiten, dat gaat hem heel erg helpen in zijn ontwikkeling.
   Liefs,
   Jose

 • Jolien

  Hi José,

  Het lukt me moeilijk om onder woorden te brengen wat ik juist bedoel en ik betrap mezelf erop dat ik de eerste zin al minstens 8 keer heb hertypt.

  Enkele maanden geleden, op een avond, durfde ik het eindelijk aan om informatie op te zoeken over ADD.
  De DSM-criteria waren zo herkenbaar, zo verklarend voor alles waar ik tegenaan botste, al die tijd.
  Dankzij jouw site kreeg ik enorm veel nieuwe, inspirerende inzichten. Het is de eerste (en enige?) die de positieve kenmerken benadrukt en uitlegt hoe je je leven ernaar kan inrichten.

  Diezelfde avond heb ik ongeveer al je blogs, met m’n hyperfocus, doorgenomen.
  Het was een emotionele rollercoaster. Met veel eureka- en ahamomenten, veel bevestiging over mijn reeds ontwikkelde copinggedrag (nood aan nieuwe uitdagingen, avonturen, natuur, diepgaande verbinding, …) Maar ook met pijnlijke vaststelling. Ik heb het namelijk moeilijk gehad om een plaatsje te vinden in het reguliere onderwijssysteem te vinden en in de oh zo normale maatschappij.

  Momenteel ben ik 23 jaar en heb ik 2 bachelors op zak, namelijk: leerkracht basisonderwijs en toegepaste psychologie.
  Ik ben volop bezig met solliciteren. Jouw blog kwam dus op het juiste moment op mijn pad.
  Sommige zaken waarmee ik rekening ga houden in m’n zoektocht, heb jij namelijk letterlijk, zwart op wit, neergeschreven.

  Hartelijk bedankt voor de verrijkende inzichten van je prachtige blog, José!

  Veel liefs,
  Jolien Jochems

  • José Schrijver

   Lieve Jolien,
   Wat heb je dat mooi beschreven, bedankt voor het delen van jouw verhaal! Ik ben heel blij dat deze website je een beetje heeft kunnen inspireren.
   Het is echt bewonderenswaardig dat je twee bachelors op zak hebt. Daar mag je echt heel trots op zijn! 🙂
   En je bent pas 23, dus je hebt nog heeeeeel veel tijd om je authentieke zelf te ontdekken, te leren omgaan met de uitdagingen waar je tegenaan loopt en een mooi leven tegemoet te gaan, inclusief het vinden van een leuke baan die helemaal bij je past, en waar je jouw talenten kan delen!
   Succes met het solliciteren, ik weet zeker dat er iets heel moois op je pad gaat komen! Enjoy the process:)
   En als ik je ergens mee kan helpen, laat het gerust weten. Onlangs ben ik ook een community gestart op Facebook, mocht je het leuk vinden, ben je heel erg welkom 🙂
   Liefs,
   José

 • Petra

  Dag Jolien

  Wat een mooi artikel ! En haha ik herken me in omzeggens alle eigenschappen, ik kon dit lijstje wel zelf gemaakt hebben. En niet enkel dit artikel is goed, je ganse website is top, heel goed gedaan.

  Groetjes, Petra

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *