add en werk beroepen

ADD en werk: De ideale banen voor mensen met ADD, ADHD en HSP

Het hebben van ADD, ADHD of HSP brengt uitdagingen met zich mee, ook op werkgebied. Het is tegenwoordig voor bijna iedereen lastig om een passende loopbaan te vinden, maar voor ons, met onze ‘unieke breinen' misschien nog iets lastiger. Als volwassene met een uniek brein heb je nou eenmaal andere kwaliteiten en andere behoeftes dan mensen zonder de labels. Wat is passend werk voor iemand met ADD, ADHD en HSP? Wat zijn nou echte ADD beroepen, ofwel de ideale banen voor mensen met ADD/ADHD/HSP?

In dit artikel vind je tips en een lijst met banen die misschien wel bij jou passen. Ook vraag je hier een inspiratiesessie aan met een AD(H)D en HSP loopbaancoach.

Onderzoek naar ADHD en werk/carriere

Er is opvallend weinig onderzoek gedaan naar ADHD in combinatie met werk en carriere. Sterker nog, veel ADHD behandelaars, therapeuten en coaches weten niet precies hoe ze clienten met ADHD kunnen helpen als het gaat om hun werkleven. Psychologe Kathleen G. Nadeau, Ph.D. die eerst jarenlang met ADHD kinderen werkte en later met ADHD volwassenen, zegt dat psychologen en therapeuten die gespecialiseerd zijn in ADHD, te weinig getraind zijn in het helpen van clienten als het gaat om hun carriere. In 2005 publiceerde zij een artikel over de carrierekeuzes en werkplek uitdagingen voor individuen met ADHD.

Waarom zijn veel banen minder geschikt voor iemand met ADD, ADHD of hooggevoelige mensen?

Verschillende ADD symptomen maken het voor volwassenen met ADD lastig om te functioneren binnen verschillende banen en bedrijfsculturen. Daarom zijn niet alle beroepen voor mensen met ADD/ADHD/HSP even geschikt.

Voor velen van ons is het bijvoorbeeld lastig – zeker wanneer je nog niet hebt leren omgaan met je symptomen – om voor langere tijd geconcentreerd te werken aan één taak. Daarnaast heb je als volwassene met ADD of ADHD misschien moeite met plannen, organiseren en dingen op tijd af krijgen. Ook is het voor veel mensen met AD(H)D lastig om gemotiveerd te blijven wanneer een baan weinig afwisselend is. De verveling slaat snel toe. Of je raakt overprikkeld, en voor je het weet heb je een burn-out.

Dit zijn allemaal uitdagingen waar je mee te maken kunt krijgen. Gelukkig ben jij met je unieke brein slim genoeg om of (1) te leren omgaan met je symptomen of (2) een baan te kunnen vinden waarin je volledig tot je recht komt met jouw unieke kwaliteiten.

Werken met ADD gaat goed, wanneer je baan aansluit bij jouw skills

Andere banen hebben juist een sterke match met jouw ADD en kun je misschien zelfs wel echte ‘ADD beroepen, ADHD beroepen of HSP beroepen' noemen. De sleutel is het vinden van een carriere die het beste aansluit op je passies, skills en talenten, en waar je uitdagingen niet voor grote problemen zorgen.

Want wat nou als jij ineens beseft dat je ADD een kracht is, in plaats van een stoornis/diagnose?

add en werk passend werk add

Dit was één van mijn (vrijwilligers)baantjes in Nieuw Zeeland: ik was imkervoor een week. Misschien niet de eerste ADD baan die in je opkomt, maar ik vond het heerlijk om de hele dag buiten te zijn.

Wat heeft iemand met ADD nodig in een baan?

Wat is nou typisch ‘ADD werk', ‘ADHD werk' of ‘HSP werk'?

Voor iemand met AD(H)D/HSP is het ten eerste misschien wel extra belangrijk om creatief te kunnen zijn en plezier te hebben in het werk. Iedereen wil natuurlijk plezier hebben in zijn werk, maar voor iemand met ADD is dit nóg belangrijker. Dit houdt verveling en frustratie op afstand. Waar veel mensen het salaris en de voorwaarden voldoende motivatie geven, is voor vele van ons ADD/ADHD/HSP'ers heel belangrijk om ook intrinsiek gemotiveerd te zijn. Om écht interesse te hebben in de dingen waar je je dagelijks mee bezig houdt, om passie te voelen voor wat je doet, en nog liever: purpose. Ben jij trouwens al lid van de Facebook Community Wandering Minds, voor iedereen met een uniek brein?

Welk werk past bij ADD? –> Vind jouw purpose!

&Jij, geschreven door Jan Jaap Lukas, is een fantastisch boek die jou kan helpen bij het vinden van die purpose. De opdrachten in het boek zetten jou aan om na te denken over wat jij nou écht belangrijk vindt, waar jij energie van krijgt en wat je talenten zijn. Het helpt je te bepalen wat je wilt bereiken, zodat je meer richting en focus hebt in je leven. Het lezen van dit soort boeken (bijvoorbeeld ook Welke kleur heeft jouw parachute) en het maken van bijbehorende opdrachten hebben mijn leven echt veranderd. Het is als ADD'er misschien wel nóg belangrijker om te ontdekken wie je echt bent, dan voor mensen zonder ADD.

Mijn ADHD coach zei dat ik misschien nooit fulltime zou kunnen werken zoals andere mensen. In Nieuw Zeeland herontdekte ik mezelf, onder anderen dankzij boeken zoals &jij. Inmiddels werk ik als zelfstandig ondernemer en neem ik alleen klussen aan waarvoor ik intrinsiek gemotiveerd ben. Dit maakt een wereld van verschil, ik geniet nu echt van mijn werk. Omdat ik verschillende klussen doe, blijf ik gemotiveerd.

Daarnaast hebben mensen met ADD de juiste werkomgeving en bedrijfscultuur nodig om te kunnen functioneren, waarover later meer.

Inspiratiesessie met een AD(H)D/HSP loopbaancoach

Danielle

ADHDloopbaancoach

Loop jij als AD(H)D’er of HSP’er vast in je carrière? Heb jij het gevoel dat je meer kunt, maar dat je tegen dingen aanloopt die jou belemmeren in je loopbaan? Zou jij meer grip, rust en overzicht willen ervaren en een duidelijke richting hebben in je carrière?
Danielle is loopbaancoach voor mensen met AD(H)D en HSP. Vanuit haar eigen ervaring met ADHD en de behoefte om verbinding te voelen hielp zij al vele volwassenen met AD(H)D en HSP. Dit doet zij met enthousiasme, positieve energie en altijd vanuit begrip, herkenning en met kwetsbaarheid. Vul het formulier in en plan een inspiratiesessie met Danielle. Dit gesprek is kosteloos als je besluit om een vervolgtraject aan te gaan.

Hoe vind je het juiste werk als volwassene met ADD?

Op de vraag ‘welk werk past het beste bij iemand met ADD of ADHD' is geen eenduidig antwoord te geven. Dit hangt af van je skills, talenten en interesses. De volgende oefening kan helpen:

Maak 3 lijstjes: (1) waar ben je goed in, (2) wat doe je graag en (3) waar zal iemand je voor betalen? De ideale baan voor de ADD'er staat in al deze 3 lijstjes. Ben je ergens (nog) niet goed in, maar doe je het wel graag en zou je er geld mee kunnen verdienen? Investeer dan wat tijd in geld om hier beter in te worden.

Net zoals voor iedereen, is het voor iemand met ADD, ADHD of HSP belangrijk om te weten wat je wilt en waar je goed in bent. De afgelopen jaren heb ik veel zelfonderzoek gedaan naar wie ik ben en wat ik wil, waar boeken als deze enorm bij geholpen hebben.

Ik besloot me in te schrijven bij de KvK, en ik doe nu hele uiteenlopende dingen, van het werken aan deze (en andere) website(s) tot het maken van online cursussen, zoals deze SEO cursus voor beginners.

Tip: Vind werk waarbij je ADD een kracht is in plaats van een zwakte

Mensen met ADD zijn vaak creatief, inventief en origineel. Waarschijnlijk ben je als volwassene met ADD goed in het leggen van verbanden en het oplossen van problemen. Omdat je out-of-the-box kunt denken, vind je nieuwe invalshoeken en creatieve oplossingen. Banen waarbij originaliteit en innovatie belangrijk zijn, gaan jou misschien wel van nature goed af. Mensen met ADD blinken vaak uit in analytisch denken. Ook deze kwaliteit kan goed van pas komen bij verschillende beroepen. Of heb jij als AD(H)D'er of HSP misschien wel fantastische people-skills en heb je een groot empathisch vermogen?

Een groot aantal beroepen is dus geschikt voor mensen met ADD, ADHD of HSP.

ADD beroepen, beroepen voor mensen met ADD, add werk

ADHD, HSP en ADD beroepen, dit zijn perfecte beroepen voor mensen met ADD

Voorbeelden van banen die mogelijk goed passen bij iemand met ADD zijn: uitvinder, meubelmaker, leraar, bakker, interieur designer, schrijver, architect, art director, vormgever, leraar, vertaler, acteur, muzikant, redacteur, kok, timmerman, mode-ontwerper, journalist, industrieel ontwerper, onderzoeker, webdesigner, psycholoog, coach en reclamemaker.

Fysieke beroepen kunnen ook goed passen bij iemand met ADD. Denk aan brandweerman, horecamedewerker, hovenier, personal trainer of gymdocent.

Maar laat je niet beperken door deze voorbeelden. Met jouw unieke brein kun je alle kanten op!

Inspiratiesessie met een AD(H)D/HSP loopbaancoach

Jim

ADHD loopbaancoach

Heb jij nog plezier in je werk? Of kost het steeds meer moeite? Zou je graag wat anders willen, maar heb je geen flauw idee wat of hoe je het aan moet pakken? Misschien droom je stiekem wel van een mooie zelfstandige stap of een bepaalde functie, maar is er dat twijfelstemmetje dat je ervan weerhoudt om er echt werk van te maken…
Ik ben erop gericht mensen met meer plezier en succes hun loopbaan vorm te laten geven. Dat doe ik door terug te keren naar de basis. Niet te ingewikkeld. Soms confronterend, altijd met humor en enigszins uit de comfortzone. Deze coaching helpt jouw koers weer scherp te krijgen. Effectief laten zien wie je bent en waar je voor staat. Het geeft je zelfvertrouwen en een stevige basis waarop je altijd kan terugvallen.

ADD en werk: De juiste werkomgeving voor volwassene met ADD

Het type baan is niet alleen belangrijk voor iemand met ADD, ook de werkomgeving en de cultuur zijn bepalend voor succes. Heb je je eigen kantoor, of deel je je kantoor met één persoon en kun je je makkelijk afzonderen? Hoe is de ruimte ingericht? Verwacht jouw baas dat je van 9-5 op kantoor zit, of mag je ook thuis werken? Dit zijn allemaal factoren die van invloed kunnen zijn.

Ooit solliciteerde ik voor een functie als SEO copywriter bij een bedrijf waar het kantoor bestond uit één grote kamer. Toen ik er binnen kwam wist ik het meteen: dit is – voor mijn ADD hoofd – een enorme chaotische, hysterische en stressvolle ruimte. NIET mijn werkplek dus.

Naast mijn werk als SEO content specialist werkte ik een tijd op freelance basis in de horeca of catering. De afwisseling vond ik heerlijk! Maar je moet mij niet neerzetten in het hysterische restaurant van de Ikea. Ik reageerde alleen op klussen waarvan ik wist dat ik niet volledig overprikkeld zou zijn na een uur. Vaak zijn dit cateringklussen bij bedrijven, via Vermaat, Appel, Sodexo of Hutten.

Kijk bij het vinden van werk dus niet alleen naar het soort baan, maar ook naar de omgeving en cultuur van het bedrijf.

add geschikte banen. passend werk ADD, wat zijn geschikte beroepen voor mensen met ADD

Een grote open ruimte is misschien niet de ideale werkomgeving voor iemand met ADD. Tenzij je met een noise cancelling koptelefoon op kan werken.

Er zijn genoeg geschikte beroepen voor mensen met ADD, ADHD en HSP!

Met de stempel ADD, ADHD of HSP op je hoofd geplakt, denk je vaak in beperkingen. Maar je ziet: er zijn veel banen die goed passen bij iemand met ADD. Het is belangrijk om te achterhalen waar je goed in bent, waar je interesses liggen en in welke omgeving jij het beste functioneert, dan liggen de mogelijkheden voor het oprapen en vind jij vast ‘add werk' dat je bij je past. Ook kun je leren omgaan met je symptomen of bespreken met jouw baas wat je nodig hebt om beter te functioneren.

Heb jij al de ideale baan gevonden, als AD(H)D'er/HSP?

Er zijn natuurlijk nog heel veel andere beroepen voor mensen met ADD, ADHD en HSP, en zelfs banen waarin iemand met deze labels kan excelleren. Heb jij zo'n baan gevonden? Deel het onder dit bericht.

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan dit artikel over ADHD, HSP, ADD en werk.

Hey, jij daar!

Volg ons op de socials voor meer tips, ervaringsverhalen en een dosis extra inspiratie voor je Unieke Brein. Wil je je verbinden met gelijkgestemden? Onze community is een veilige plek waar je ervaringen deelt, vragen stelt & nieuwe vrienden maakt.

27 reacties op “ADD en werk: De ideale banen voor mensen met ADD, ADHD en HSP”

 1. Ruud Obdeijn

  Na een lange zoektocht in de jaren tachtig kwam ik op de Design Academy in Eindhoven terecht. Voelde me al heel jong een uitvinder, songwriter, zanger. Had interesse in techniek maar dat vond ik al snel te gericht of saai. Wilde en kon me niet focussen op mijn huiswerk maar redde het wel… Bouwkunde MTS afgerond maar vond eigenlijk alleen architectuur interessant. Jaartje Technisch Natuurkunde HTS geprobeerd maar veel te abstract. Toen dus in Eindhoven terecht gekomen. Heerlijk, alle creativiteit kon eindelijk los.
  Nu al 20 jaar een vaste baan bij een heel mooi bedrijf en wordt daar op handen gedragen vanwege mijn specifieke, toch wel echte ADD eigenschappen. Goed ruimtelijk inzicht, snel vinden van oplossingen, creatieve vermogens, out of the box denken, etc…
  Nu ook serieuze stappen in de muziek aan het zetten, ook daar kan ik me goed op focussen en mijn creativiteit komt daar ook goed te pas… Vind originele muzieklijnen en durf out of the box te zingen. Wie weet ga ik dit parttime doen. Ik werk nu samen met een producer in een studio aan deze toekomst… Ben heel benieuwd waar dit eindigt…
  Mijn tip: Doe dingen waar je goed in bent, erg goed in bent en waar je natuurlijk wel je brood mee kan verdienen. Maar onthoud, op elk potje past een deksel! 😉

  1. JoseSchrijver

   Wauw, wat een onwijs mooi verhaal Ruud. En een goede tip voor iedereen met ADD!
   Ik ben wel heel nieuwsgierig geworden naar je muziek (ik speel zelf ook, maar vooral in mijn eigen huiskamer haha).

   Lijkt het je leuk om een gastblog te schrijven voor leuklevenmetadd.nl?
   Inspirerende succesverhalen zijn altijd welkom, ik denk dat veel mensen iets kunnen hebben aan jouw verhaal 🙂

   1. Hoi José (?). Ja, dank je.
    Ja hoor, dat wil ik wel doen hoor.
    Je kan veel problemen hebben met ADD maar er zijn ook echt veel voordelen mee te behalen. Creativiteit en oplossend denkvermogen zijn al twee grote pré’s…
    Mijn muziek is overigens al te horen op zowat alle muziekstreamingdiensten zoals Spotify, Apple Music en YouTube music, onder de naam “The Newheads”. We schrijven de muziek met z’n tweeën, Erwin neemt de gitaarpartijen voor zijn rekening en doet de volledige productie, voor mij de zang en wat synthesizer programmeerwerk en akoestische gitaar. We zijn nu bezig met nog betere nummers, dus wie weet…

    1. JoseSchrijver

     Ik ben meteen gaan luisteren, klinkt onwijs goed! Ik ben je gaan volgen op Spotify.
     Leuk dat je een gastblog wilt schrijven, ik zal een link plaatsen naar je Spotify account in het artikel.
     Stuur maar een mailtje naar info@leuklevenmetadd.nl 🙂

 2. Zelf ook voor de tweede keer een burnout gehad en sinds half jaar erachter gekomen dat ik meer dan zeker ADD heb. Gezien de symptomen zit er een duidelijk patroon in vanaf mijn kinderjaren.
  Mijn huidige functie waar ik de hele dag met mijn hoofd in een PC zit past niet meer bij me, dat is nu wel duidelijk na 2 burnouts en al jaren dikke twijfels. Deze functie houd op voor mij… maar het is niet makkelijk om nu een andere stap te zetten als je al ruim 20 jr bij dezelfde baas zit. Ik weet nu wel wel redelijk waar mijn kracht ligt , alleen het daadwerkelijk doen maar vooral durven om een nieuwe stap te maken is scary. Ik merk dat ik gewoon nog te vaak energie en motivatie mis welke worden gevoed door twijfels en angst…
  Ik lees je verhaal over voeding en ADD. Ik heb daar middels een orthomuleculair arts ook al ontzettend veel winst uit gehaald en blijf daarom ook van medicatie af. Enorm fascinerend wat voeding(bv gluten en lactose vrij), goede darmflora en een juiste leefstijl je kan brengen. Dat prikkelt mij enorm…. Ik heb al vaak gedacht om hier iets mee te doen…Maar goed weer die angst he 😉 . Herken jij dit ook? Wat heeft jou geholpen om jouw stap te maken? Mooie website overigens, fijn om te lezen.

  1. JoseSchrijver

   Hi Michael, bedankt voor het delen van jouw verhaal!
   Fijn dat je er nu achter bent waar je kracht ligt en welke richting je op wilt.
   Het zetten van de stap is lastig als je angstig bent, dit heb ik zelf ook ervaren.
   Ik kan me herinneren dat ik een knop omzette toen mijn ADD coach zei ‘er komt een punt waarop jij gaat beslissen dat je beter bent’. Vrij snel daarna ‘verklaarde ik mezelf beter’ en kwam ik in mijn kracht. Ik ben toen naar Nieuw Zeeland gegaan en heb daar een jaar gereisd in een klein busje die ik had omgetoverd tot campertje. Tijdens die reis voelde ik me nog regelmatig angstig, vooral als anderen aan mij vroegen wat ik voor werk deed. Wat ik toen deed, was kleine stapjes blijven zetten richting het doel dat ik voor ogen had. Dit was voor mezelf beginnen. Ik dacht veel na over het verhaal over mezelf dat ik wilde overbrengen op anderen. In deze periode ging ik steeds meer uitspreken wat ik graag wilde, en kansen kwamen op mijn pad. Ik kreeg de kans om websites voor bedrijven te ontwikkelen en artikelen te schrijven. Zo is het balletje gaan rollen en langzaam kreeg ik meer zelfvertrouwen.
   Het is een proces, gun jezelf tijd.
   Ik hoop dat je hier iets aan hebt! En bedankt voor het mooie compliment 🙂

   1. Bedankt voor je uitgebreide reactie. Die ervaring in Nieuw Zeeland is mooi. Wij zijn er in 2014 een maand geweest en was ook verkocht, wat een prachtig land. Fijn dat je die keuze hebt gemaakt en daar een jaar hebt kunnen reizen en zo tot mooie stappen bent gekomen.
    Mag ik vragen wat jou achtergrond is qua opleiding? Hoe ervaar jij het voor jezelf werken? Is het niet een enorme opgave, er komt nl wel een hoop bij kijken… Dingen waar een Add’er juist zoveel moeite mee hebt.

    1. JoseSchrijver

     Gaaf, Nieuw Zeeland is echt prachtig he?
     Ik heb eerst mijn propedeuse SPH behaald, toen propedeuse Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie. Daarna ben ik fulltime gaan werken, en een paar jaar later in deeltijd mijn Bachelor of Communication gehaald. Daarna wat cursussen gedaan, waaronder NIMA Online Marketeer.
     Ondernemen is soms best een opgave, maar omdat ik doe wat ik leuk vind gaat het meeste vanzelf. Administratie is soms lastig, maar hier heb ik hulp bij en ook dat gaat steeds beter. Het is goed te doen hoor, zolang je doet wat je leuk vindt en dingen durft uit te besteden zoals de boekhouding! En het is belangrijk om de juiste mensen om je heen te verzamelen om mee samen te werken en van te leren!
     Heeft dit je vraag een beetje beantwoord?

 3. Hoi, ik heb een vraag. Ik heb vermoedelijk add, in elk geval alle symptomen, en ik loop op werkgebied altijd vast. Nu is mijn idee: omdat ik structuur mis, moet het werk voorgestructureerd zijn. Zodat ik kan invoegen zeg maar. Dit zoek ik dus vaak. Alleen, bij jullie suggesties qua werk zie ik allerlei creatieve functies staan . Maar hier heb je dan veel minder structuur. Het lijken me fantastische functies, maar ..zonder al die kaders , verzuip je dan niet?

  Kortom, ik kies vaak voor heel voorgestructureerd, maar dit is me vaak te saai. Ik ben erg creatief in mijn hoofd en zou dit graag willen gebruiken, maar ben bang dat ik verzuip. Hopelijk snappen jullie mijn vraag.
  Groetjes Petra

  1. JoseSchrijver

   Hi Petra,

   Bedankt voor je vraag en ik snap hem zeker!
   Zelf heb ik ook een bepaalde mate van structuur nodig, maar niet teveel, want dan ga ik me inderdaad vervelen.
   Het fijne is: structuur kun je (deels) leren!

   Ik werk nu voor mezelf, en heb dus structuur nodig. Ik moet bijvoorbeeld ieder kwartaal belastingaangifte doen, facturen sturen, etc. anders gaat het fout. De afgelopen jaren heb ik mezelf (en met behulp van een jaar ADD coaching) voldoende structuur aangeleerd om te kunnen functioneren. Structuur zal nooit mijn sterkste kant worden, maar ik heb veel geleerd (prioriteiten stellen, lijstjes maken, agenda bijhouden, doelen stellen, etc.) en dit gaat nu perfect. Het lukt mij wel alleen omdat ik echt leuk vind wat ik doe. Ik heb die intrinsieke motivatie nodig.
   Ook is het belangrijk dat ik naast mijn werk goed voor mezelf zorg (yoga, meditatie, de juiste voeding, supplementen), anders gaat het fout.

   5 jaar geleden had ik nog niet voor mezelf kunnen werken zoals ik nu doe, dan was ik inderdaad verzopen. Nu lukt het prima, en ik heb ook een creatief beroep (SEO Content Specialist/tekstschrijver/blogger/coach in opleiding).

   Ik ben dus geneigd om je te adviseren om te gaan werken aan structuur en aan je algemene gezondheid (mentaal en fysiek). Op internet vind je veel tips en oefeningen, of misschien is het een goed idee om een goede coach te vinden. Zelf ben ik super goed geholpen bij PsyQ afdeling ADHD voor Volwassenen.

   Een ‘saaie’ gestructureerde functie vinden is waarschijnlijk geen oplossing voor de lange termijn, want daar ga je je nooit gelukkig in voelen en dit hou je dus ook niet lang vol.
   Binnen creatieve functies heb je trouwens ook echt wel bepaalde kaders of deadlines, zeker wanneer je voor een baas werkt.

   Misschien is dit een beetje een ongestructureerd verhaal 😉 maar ik hoop dat je er iets mee kunt!
   Liefs,
   Jose

 4. Hello

  Mijn naam is Lisa en ik weet nog steeds niet wat ik wil
  naast mijn ADD heb ik dyscalculie, dyslexie en ik had TOSS en echt heel onzeker./ faalangst Ja ik heb echt de hele pakketje … helaas

  ik ben erg creatief en een echte mensemens.
  heel erg enthousiast en vriendelijk

  Ik weet alleen echt niet wat ik wil gaan doen. Ik heb vorig jaar de opleiding pedagogisch werk / onderwijsassistente. Ik had onwijs naar me zin op school. Alleen toen ik stage ging lopen krijg ik een burn-out. Ik was mezelf niet. Ik was niet het spontane sociale meisje. Ik liep stage bij een kinderdagverblijf en vond het niks. Veelste veel structuur, ik kon niet echt mezelf zijn. Je bent continue met de kinderen bezig. Ik snap niet echt hoe ik er mee om moest gaan. Ik had op school wel naar mijn zin. Ik moest gaan presenteren. Ik kon het voor geen meter maar ik deed op mijn manier. Het was leerzaam en grappig. De klas vond me echt heel leuk en ik genoot ervan, iedereen wou bij mij in het groepje. We moesten ook een tijdschrift maken over het pedagogisch werk. Ik had een heel boek werk ingeleverd met eigen creativiteit derin. Ik vond het zo leuk en de leerkrachten vonden het ook echt goed. We kregen ook de opdracht om een cognitieve activiteit te bedenken. Op het laatste moment had ik een heel goed idee. Ik kreeg er ook een heel goed cijfer voor. Uiteindelijk toch gestopt. Ik stopte met mijn stage omdat het echt niet goed met me ging, Ik wist niet wat ik wou.. misschien was onderwijsassistente wel wat meer voor mij. Uiteindelijk mocht ik niet zomaar over switchen van stage en ben ik gestopt. Ik heb mee gedaan aan een heroriëntatie traject, daar kwam uit cultuur en maatschappij en als persoonlijkheid Artistiek en sociaal. Er stonden opleidingen zoals eventproducer, social work, recreatie en toerisme boven aan het lijstje. Ik had toen toch besloten om een tussen jaar te nemen. Het nare is dat ik zo slecht in de talen ben en rekenen dat het echt onmogelijk is om dat aan te leren door mijn beperkingen. Ik vind dat zo vervelend, waarom ben ik weer zo. Mensen denken ook echt dat ik dom ben…
  Ik vind psychologie, cultuur en maatschappij, burgerschap, handvaardigheid, pedagogiek etc echt helemaal geweldig. Ik vind het leuk om gekke filmpjes te maken, te schilderen en te knutselen, uitjes, te bakken, voorlichting te geven, te discussiëren, grapjes te maken, presenteren ( op een leuke manier), uitjes te organiseren voor vriendinnen, te voetballen en om een luisterd oor te zijn. Wat ik echt niet wil is lessen geven in rekenen en taal, leiding geven, veel structuur.

  Kunnen jullie mee helpen? ik kom er echt niet uit

  1. Hi lisa,
   Wat lastig dat je daar zo mee worstelt! Ik kan me voorstellen dat je hier een beetje moedeloos van wordt. Dit heb ik zelf ook ervaren.
   Wel ben ik er nu achter dat alle ervaring die ik heb opgedaan (verschillende studies en banen) nu van pas komen, dus wees niet te streng voor jezelf en neem gewoon rustig de tijd om verschillende dingen uit te proberen. Geniet van het proces! Je hoeft niet meteen de perfecte studie en baan te hebben. Je kan je hele leven nog werken.
   Heb je al wel eens opgeschreven wat je belangrijk vindt in jouw leven en in het werk dat je doet? Waar krijg je het meeste energie van?
   Heb je de Myers Briggs test al wel eens gedaan? https://www.roc.nl/interessetest.php
   Soms moet je ook gewoon dingen proberen om erachter te komen of het wel of niet bij je past.
   Ik hoop dat je iets kan met deze tips. Als je er niet uitkomt is het wellicht een goed idee om eens met een loopbaancoach te gaan praten, of met een psycholoog. Succes meid, en sterkte met je keuzes!

 5. Hoi, Leuke en informatieve site heb je. Ik ben Dionne. Mama van een zoon met gediagnosticeerd ADD. Zelf heb ik geen diagnose maar oh oh, wat herken ik veel.

  Ik ben wijkverpleegkundige en werk solistisch en zelfstandig binnen kaders. Ik heb sparringpartners die werken op andere dagen of in een ander kantoor. Ik zit het grootste deel van de dag alleen op een kantoor of ben natuurlijk bij clienten in de wijk. Voor mij een topbaan. Ik werk 8 uren daar.
  Verder heb ik een eigen bedrijf. Dat is een stuk lastiger. Netwerken vind ik moeilijk, focus houden al helemaal. Ik vraag me af of mijn eigen bedrijf echt een bedrijf is of meer een hobby. Daar kan ik dan weer uren over piekeren.
  Maar dus, mijn baan als wijkverpleegkundige is top. Veel zelfstandigheid. Soms een deadline. Ik krijg veel vertrouwen om mijn werk op mijn manier te doen. En kan, als ik op pad ben, oprecht genieten van de frisse lucht, de lichaamsbeweging (ik fiets van client naar client) en alle natuur om mij heen.

  1. Hi Dionne, bedankt voor je leuke reactie! Super fijn dat je je ding gevonden hebt in jouw werk als wijkverpleegkundige. Onze lezers vinden dit vast ook fijn om te horen, want veel volwassenen met AD(H)D vinden het lastig om werk te vinden wat bij ze past. Sommigen denken zelfs dat het onmogelijk is (dit dacht ik zelf ook).
   Wat voor een eigen bedrijf heb je? Ik ben ook zelfstandige, en ik heb geleerd dat ik sommige dingen beter kan uitbesteden (zoals mijn boekhouding, haha).
   Als jouw bedrijf gewoon een hobby is, wat maakt dat dan uit? Het is toch vooral belangrijk dat je het naar je zin hebt en dat je kunt rondkomen? En misschien dat je iets bijdraagt aan de wereld (dat is voor mij altijd een belangrijke motivatie bij de dingen die ik doe).
   Ben je al lid van de community?

   1. Hoi José, Ja, het is zeker prima om mijn bedrijf te zien als een hobby. Maar daar moet wel een grote knop voor om. Aan de andere kant is de onzekerheid wel slopend. Als ik het als een hobby ga beschouwen zal die onzekerheid een stuk minder zijn.
    Ik geef massages met klankschalen. Ook nog een beetje onbekend dus. Maar super ontspannend.
    Ik heb geen fb dus geen lid van de community. Maar ik ga zeker vaker kijken op jouw website.

    1. Hey Dionne,
     Geweldig, klankschalen! Waar doe je dit, heb je een link naar je website?
     Ik heb een aantal keren een klankschalensessie bijgewoond, ontzettend ontspannen vind ik het!
     Heel veel succes, onzeker zijn is wel vervelend, maar hopelijk wordt dat met de tijd minder. Ben je er actief mee bezig, om je onzekerheid de baas te worden? Liefs!

     1. Hoi,
      Mijn plan is nu om na de zomervakantie weer nieuwe moed te verzamelen en weer lekker verder te gaan. Tot die tijd geniet ik van de rust en de tijd voor mezelf.

      Klankschalen zijn zo heerlijk. Ook als ik met iemand bezig ben, word ik zelf helemaal ontspannen. Het blijft heerlijk om te doen.
      Mijn website is http://www.kuzuia.nl en ik zit in Heerhugowaard. Op mijn site staat ook een podcast waar ik de laatste maanden mee bezig ben geweest.

      1. Wat goed, geniet maar even lekker van de rust inderdaad!
       En mocht je weer starten kom ik graag een keer langs, ik vind klankschalen ook heerlijk.
       Een klankschalensessie helpt mij enorm bij het loslaten van emoties, die vastzitten.
       Ik ga even kijken op je site!

   2. Hoi,
    Ik heb een eigen praktijk waarin ik werk met klankschalen. Superleuk. Het geeft me energie maar kan ook erg onzeker maken. Maar, na een burnout enkele jaren geleden, ben ik wel tevreden hoe het allemaal gaat. Ik geniet van het leven en mijn gezin en heb, heel fijn, veel tijd voor mezelf.
    Ik heb geen fb, dus geen lid, maar ik check jouw site wel regelmatig.
    Groetjes Dionne

    1. Ik ben zo blij, dat ik niet de enige ben.
     Gelukkig ben ik op dit moment in de luxe positie, dat ik niet hoef te werken.

     Ik heb 12 jaar lang als tandartassistente/ preventieassistente gewerkt bij een praktijk. In december heb ik ontslag genomen. Waarom? onzekerheid/angst/verveling en de enorme chaos in mijn hoofd

     Eigenlijk heb ik de juiste baan nog steeds niet gevonden.
     Ik kom er, maar niet uit.
     Uiteindelijk ben ik in maart weer gaan werken, want thuis zitten is niets voor mij. Nu heb ik weer mijn baan opgezegd. De twijfel, onzekerheid en de chaos zorgen er voor dat ik niet meer goed kan functioneren. Ik verveel mij snel, maar als ik echt geïnteresseerd, ben ik super leergierig.

     Alleen ergens aan beginnen is bij mij het grootste probleem.
     Ik heb naar meerdere opties gekeken.
     Fotografie, logopedie, verpleegkunde, binnenhuisarchitect.
     Super leuk allemaal, maar dan slaat de twijfel weer toe.

     Mijn man zit in de online marketing.
     En heeft mij aangeraden om ook is te kijken naar SEO cursus.

     Ik ben nog niet getest op add. Maar ik heb wel alle symptomen.

     1. Heyy Michelle,
      Lastig he, werk vinden dat bij je past?
      Heb je al eens opgeschreven wat je allemaal belangrijk vindt in een leuke baan? Waar krijg je energie van, en wat heb je nodig?
      En weet je hoe het komt dat de twijfel toeslat?
      Fijn dat je hier een beetje herkenning vindt!
      Liefs,
      Jose

 6. Hallo,

  Ik ben eigenlijk zoekende voor mijn tweelingzus (eeneiig) Sophia. Wij zijn 32 jaar oud.
  Ze heeft ADD en een sociale-angststoornis gepaard gaand met zware depressies en paniekaanvallen. Ik weet een mond vol! We zijn nu goed 10 jaar verder en hebben verschillende projecten ondergaan- ze zit in de bijstand op het moment en ziet door de bomen het bos niet meer. Wel een pluspunt is dat ze gelukkig al 3 jaar van de medicatie af is en dat ze (met ups en downs) weer lekker in haar vel zit.
  De laatste tijd merk ik dat ze de stap wil zetten om weer deel te nemen aan de maatschappij, maar ze niet weet hoe, wat en waar ze terecht kan..

  Bij de huidige instanties kan ze niet geholpen worden- verschillende job/hulpcoaches, psychiaters etc. kunnen haar blijkbaar niet helpen en maken het soms ook alleen maar erger – Ze heeft haar verhaal al wel 30x vertelt en dan nog plaatsten ze haar in een werkomgeving waar te veel mensen aanwezig zijn, grote open ruimten en bomberen ze haar met vragen en verassingen en dan gek opkijken dat ze een massale paniekaanval krijgt en er met alle gevolgen van dien vandoor gaat.. Sorry als ik een beetje uit mijn slof schiet, maar het is soms allemaal een beetje te veel.

  Ik gaf het al aan dat wij een tweeling zijn- we zijn heel erg close en delen alles samen. Ikzelf heb ook ADD- niet officieel gediagnosticeerd. Gelukkig heb ik het geluk gehad dat ik ermee heb kunnen leren leven en weten omgaan. Ik weet wat mijn valkuilen zijn en kan er mee dealen. Des temeer doet het extra pijn dat het Sophia niet lukt en ik zie dat de maatschappij, familie en vrienden haar niet zien staan en niet / of willen begrijpen. Ze is heel creatief en schildert er op los en is kunstzinnig bezig- pottenbakken, ze heeft een opleiding als keramiste voltooid.

  Ik ben blij dat ik je Blog ben tegen gekomen- er staan goede tips en zoveel aha! momentjes in en het is fijn om te zien dat er mensen zijn die ondanks alle tegenslagen en downs ook kunnen genieten van het leven en met hun ADD door een deur kunnen! Ik heb goede hoop dat Sophia er ook erbovenop gaat komen.
  Ik waardeer het zeer als er mensen zijn die mij tips of eventueel een goede leer/werkomgeving kunnen aanraden waar ze wel gehoord wordt- bij voorbaat dank!

  Hartelijke groet,

  Louise & Sophia

  1. Heeee lieve Louise & Sophia,
   Dat klinkt als een lastige combinatie, de diagnoses van Sophia.
   Wat vervelend dat de instanties haar niet kunnen helpen. Wat doet ze zelf nu, om zich beter te voelen?
   Mij heeft een Mindfulnesscursus enorm geholpen. Dit veranderde echt mijn hele leven, en hoe ik naar de wereld en mezelf kijk.
   Met haar problematiek raad ik wel aan om dit onder goede begeleiding te doen, want er kan veel loskomen tijdens zo’n traject.
   Yoga kan ik ook ook zeker aanbevelen, zelfs (juist) als je denkt dat het niks voor haar/jou/jullie is.
   Je zult versteld staan hoeveel yoga je kan helpen, als je er aan begint.
   Waar wonen jullie?
   Liefs,
   Jose

 7. Hoi José,

  Ik herken mij erg in jou verhaal en vooral ook in de reactie van Michael. Al jaren doe ik werk waar ik niet gelukkig van wordt. Net als Michael ben ik erg honkvast. Gebrek aan energie en (sociale) angsten houden mij op mijn plek, waar ik maar door aan het modderen ben. Ik ben niets liever bezig met mij creatief te uiten. Dit zou ik ook heel graag beroepsmatig doen omdat daar mijn intrinsieke motivatie ligt. Naast mijn angsten en onzekerheden heb ik ook in mijn jeugd de overtuiging ingeprent gekregen (of mijzelf ingeprent) dat een creatief beroep geen echt werk is en geen carrière optie. Ik doe mijn werk om mijn gezin te onderhouden maar ik merk steeds vaker dat ik mijn kinderen niet het goede voorbeeld geef door niet te leven te leven zoals ik het wil, niet er uit te halen wat er in zit en niet te laten zien dat het leven juist vol kansen zit. Dat jij vrij bent om zelf te kiezen en ergens voor te gaan. Zeker in dit mooie land waar we leven.

  Ik ben iemand die zichzelf heel goed kan wegcijferen en maar gewoon doorgaat. Een zeer sterk negatief zelfbeeld helpt mij zeker niet uit mijn situatie te breken. Ik ben niet iemand die niet zijn beroep kan beoefenen alleen om geld te verdienen en toch doe ik het. Nu ik merk dat mijn ADD klachten het laatste jaar aan het toenemen zijn (of is dat mij leeftijd? (44)) wil ik toch weer kijken of het anders kan. Ik heb nooit de ADD diagnose gehad en wil weg blijven van medicatie. Ook ik wil met voeding en beweging in ieder geval mijn energieniveau en gemoedstoestand verbeteren. Ik heb een tijd gemediteerd. Dit hielp ook goed. Ook dat ga ik weer oppakken. Jou website geeft in ieder geval goede informatie, inspiratie en strijdlust en het is fijn om andermans ervaring te lezen en de mijne te delen.

  Liefs,

  Jeff

  1. Hi Jeff,
   Bedankt voor het delen van jouw verhaal. Wat fijn dat je hier een beetje herkenbaarheid en inspiratie vindt!
   Ik kan me helemaal voorstellen dat je je graag creatief wil uiten in je werk. Ik heb ook jaren vastgezeten in banen waar ik niet gelukkig van werd.
   Met de verantwoordelijkheid van een gezin kan het wat lastiger zijn, maar er zijn veel beroepen waar je je creativiteit in kwijt kunt. Wat doe je op het moment?
   Gelukkig zijn er naast het gebruiken van medicatie heel veel andere opties om beter om te gaan met ADD symptomen. Het is een beetje een zoektocht, maar het is het echt waard. Als je vragen hebt, laat het gerust weten. Ik ben geen specialist maar ik heb een hoop geprobeerd, haha!
   Liefs Jose

 8. Astrid van Noordenburg

  Hoi,

  Ik ben Astrid 51 jaar en mijn dochter is vorig jaar gediagnosticeerd met ADD en ik denk dat ze dat van mij heeft. Veel herkenning. Qua werk ook moeite met snel verveeld zijn, overal inspringen en niets afmaken en altijd te laat komen. Lange dagen maken, grote betrokkenheid en 3x overspannen geraakt. Wel een Bachelor en Master afgerond op wilskracht. Nu was ik HR adviseur voor circa 15 jaar en dat is ook echt een hele goede leuke baan voor mensen met ADD, want je bent empathisch een mensen mens en toch zijn er CAO’s en regels om houvast aan te hebben. Je hebt vaak een eigen kamer. Als je maar niet teveel emotioneel last krijgt van harde maatregels van het management als je die je moet uitvoeren. Daarna was ik beleidsadviseur internationalisering en die functie vond ik voor te breed voor mij. Alles aanpakken, moeite met afronden en echt concreet zijn. Geen richting. Nu heb ik een carriere centrum opgericht voor studenten. We helpen studenten en bedrijven om elkaar te vinden. Het is echt een baan die perfect bij mij past. Veel verschillende mensen en bedrijven. Je helpt en mensen zijn blij. En toch focus want het is een duidelijk omlijnt thema. Dus mensen met ADD dienen te zoeken idd wat ik hier boven al leest naar functies waarin eigen inbreng, creativiteit, mensen centraal staan maar niet teveel prikkels en wel structuur. Het valt niet mee maar vaak kom je wel op de plek die bij je past. Succes! en blijf jezelf.

  1. Hi Astrid,
   Bedankt voor je mooie reactie en voor alle goede tips die je geeft!
   Wat leuk dat je een carriere centrum hebt opgericht voor studenten.
   Als je een gastblog wil schrijven met een link naar het centrum, ben je van harte welkom 🙂
   Ik hoop dat je dochter de juiste hulp krijgt (of heeft gekregen) en dat het ook met haar goed gaat.
   Liefs,
   José

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top