ondernemen met ADHD of ADD
ADD/HSP/ADHD en werk,  Ondernemen met ADD/ADHD/HSP

Ondernemen met ADD/ADHD – sta in je kracht

Als je ADD of ADHD hebt, is de kans groot dat je op het werk een paar keer je neus gestoten hebt. Misschien heb je al een aantal korte dienstverbanden gehad, maar voelde je je nooit echt op je plek in een bedrijf. Misschien ben je  zelfs weleens op het matje geroepen omdat je de procedures niet goed volgde. Het is ook goed mogelijk dat je jezelf op het werk verveelde, omdat je werk onvoldoende afwisseling bood.

Wie een paar keer een negatieve carrièrewending heeft gehad, gaat al snel denken dat er iets mis met hem of haar is. Dat is niet het geval. Je zat gewoon niet op de goede plek.

Ondernemen met ADD/ADHD zou voor jou het antwoord kunnen. Want de eigenschappen die je in een (groot) bedrijf in de weg zitten, zijn voor ondernemers juist een kracht!

Waarom is ondernemen met ADD een goed idee?

Mensen met ADD en ADHD hebben vaak ook op school al problemen. De systemen en regeltjes die op school heersen zijn perfect om iemand voor te bereiden op een leven als werknemer. Maar met AD(H)D reageer je daar juist allergisch op.

En dat is prima, want niet iedereen is in de wieg gelegd om netjes elke dag van 9 tot 5 op kantoor te verschijnen. Jij hebt waarschijnlijk sterk de behoefte om je eigen ding te doen. Je wilt creatief kunnen zijn, vrij zijn om je eigen werktijden te bepalen (ook als dat een keer om 3 uur ’s nachts is). En je hebt vooral behoefte aan uitdaging en afwisseling.

ondernemen met ADD of ADHD

ADD en ADHD als superkracht bij ondernemen

Dat heb je gemeen met een groot aantal CEO’s van grote bedrijven en start ups. Sterker nog, veel van hen zijn je voorgegaan en zijn dankzij hun ADD of ADHD gaan ondernemen, denk aan Richard Branson of Ingvar Kamprad (IKEA) . Als ondernemer kun je het namelijk helemaal op jouw manier doen! Het bekende en toonaangevende ondernemersblad Forbes noemt AD(H)D daarom zelfs de “Superkracht van de Ondernemer”

Waarom is ADD een kracht bij ondernemen

In een (groot) bedrijf is je rol veelal beperkt. Je hebt een paar taken, die je goed moet uitvoeren zodat de radertjes kunnen blijven draaien.  Maar jij kijkt verder dan dat. De volgende eigenschappen maken van jou (inclusief ADD) de perfecte ondernemer.

Je bent creatief

Jij kleurt buiten de lijntjes. Je ziet snel hoe dingen beter kunnen. Voor ondernemers is dat een gave. Door out of the box te denken ontwikkel je producten die aanslaan. Je bedenkt oplossingen terwijl de meeste mensen nog niet eens doorhebben dat ze een probleem hadden.

ondernemen met ADHD ADD creatief think outside the box

Je hebt bergen energie

In je vorige baan was je op vrijdag misschien bekaf, omdat je vast zat in een onbevredigend systeem. Je kon je energie simpelweg niet kwijt. Maar als je gaat ondernemen met ADD is die onuitputbare energie een enorm voordeel.  Je maakt lange dagen en gaat vól voor je bedrijf. Die drive heeft niet iedereen. Dankzij ADD/ADHD is deze enorme energie voor jou een gegeven waar je gebruik van kunt maken.

Je kunt snel schakelen

Mensen met ADD/ADHD kunnen concentratieproblemen hebben, zijn snel afgeleid, impulsief en springen van de hak op de tak. Vooral bij routinematig werk is dat een beperking. Bijvoorbeeld als je als accountant wilt werken, of binnen een grote bank je geld verdient.

Maar als je gaat ondernemen is deze eigenschap een onvervangbaar voordeel. Als ondernemer moet je je immers overal mee bemoeien. Het ene moment ontwikkel je een nieuw product of dienst, het andere moment onderhandel je met leveranciers, plan je een marketingstrategie of voer je verkoopgesprekken.

adhd add creatieve ideeen werk ondernemen zzp

Ondernemen levert ook onverwachte knelpunten of problemen. Sommige mensen slaan dicht wanneer zich een crisis voordoet. Jij verzint snel een oplossing.

Je kunt met (bijna) iedereen werken

Toegegeven, soms staat ADD of ADHD ons in het contact met anderen in de weg. Maar het snelle schakelen waar jij zo om bekend staat betekent ook dat je kunt omgaan met heel verschillende type mensen. Handig, want als ondernemer heb je uiteenlopende contacten, met héél verschillende mensen.

Je durft risico’s nemen

Nergens is een schip zo veilig als in de haven. Maar dat is niet waarvoor een schip is gemaakt. Of, zoals Thomas van Aquino het zei: “Als het hoogste doel van een kapitein zou zijn, zijn schip te behouden, zou hij het voor altijd in de haven houden.”

Ondernemen is risico’s nemen. Het aantal mensen dat eigenlijk zou willen ondernemen, maar dit uiteindelijk –uit angst voor de risico’s- niet doet is enorm. Iemand met ADD of ADHD is van nature meer bereid om risico’s te nemen. Ondernemen is voor jou niet eng, maar biedt kansen.

Je kunt er vól voor gaan

Het lijkt wat tegenstrijdig, maar de snel-afgeleide AD(H)D-er kan zich ook urenlang concentreren op iets dat hij of zij belangrijk vindt. Deze hyperfocus zorgt ervoor dat je perfect werk levert, tot vreugde van je klanten.

Je bent een echte doorzetter

Wanneer je gaat ondernemen (met of zonder ADD of ADHD) komen er uitdagingen op je pad. Vrienden en familie zullen ongevraagd (maar goedbedoeld) advies geven en je waarschuwen voor de risico’s.

Misschien noemen ze je zelfs koppig, als ze zien hoe je ploetert voor je nieuwe bedrijf. Vooral in de eerste jaren is ondernemen investeren: je bent vooral aan het zaaien, maar er valt nog weinig te oogsten. De meeste bedrijven beginnen pas in het derde jaar een beetje inkomen op te leveren. Langzaam begin je succes te krijgen en zien mensen dat je niet koppig bent, maar juist een doorzetter.


Online cursus locatie onafhankelijk ondernemen

Wil jij net zoals ik locatie onafhankelijk werken, zodat je zelf je tijden kunt bepalen, voldoende rust kan nemen en kan werken vanaf iedere prachtige plek ter wereld? Bekijk de online cursus van Suzanne van Duijn, autoriteit op het gebied van locatie onafhankelijk werken in Nederland.


Valkuilen bij ondernemen met ADD en ADHD

Dankzij ADD of ADHD heb jij een enorme kracht die je bij het ondernemen kunt inzetten. Maar niemand kan álles zelf. Er zijn bepaalde taken die je een stuk minder liggen. Denk alleen al aan het voeren van de administratie. Alleen al voor de BTW-aangifte moet je een heel gestructureerde administratie bijhouden. Om over het opstellen van de jaarrekening en balans nog maar te zwijgen.

Deze taken kun je dan ook maar het beste zo snel mogelijk uitbesteden aan iemand die hier wel een talent voor heeft. Dat kan een accountant zijn, maar voor kleinere bedrijven is een klein administratiekantoor vaak een perfecte optie. Dat hoeft niet eens zoveel te kosten.

adhd add zzp ondernemer planning structuur

Routinematig werk en afleiding

Helaas, routinematig werk is nooit helemaal te voorkomen. Door met ADD en ADHD te gaan ondernemen kun je het aandeel routinematig werk wel terugdringen en zorgen voor meer afwisseling. Maar sommige dingen zijn nu eenmaal noodzakelijk om een bedrijf draaiend te houden. Gelukkig is routinematig werk makkelijk uit te besteden aan anderen. Bijvoorbeeld aan freelancers of ZZP-ers.

Als je creativiteit in impulsiviteit verandert?

Als ondernemer met ADD of ADHD loop je het risico dat je doorslaat in je kracht. Dankzij je grote creativiteit zie je overal kansen en mogelijkheden. Maar elke kans is als een zaadje. Het moet geplant worden in een vruchtbare bodem en voldoende zorg (water, licht) krijgen om te kunnen opbloeien. Voorkom dat je al te impulsief op elke kans reageert en maak keuzes. Soms moet je een kans laten schieten, zodat je maximaal kunt profiteren van een andere kans.

Ga ervoor!

ADD en ADHD zijn een superkracht voor ondernemers. Gebruik die superkracht en ga ondernemen. Maar besef ook waar je zwakte (jouw Kryptoniet) ligt.

Gebruik je kracht. En laat anderen je zwaktes aanvullen. Succes als ondernemer is ook voor jou mogelijk. En je wordt er nog gelukkiger van ook nog!


Online cursus locatie onafhankelijk ondernemen

Wil jij net zoals ik locatie onafhankelijk werken, zodat je zelf je tijden kunt bepalen, voldoende rust kan nemen en kan werken vanaf iedere prachtige plek ter wereld? Bekijk de online cursus van Suzanne van Duijn, autoriteit op het gebied van locatie onafhankelijk werken in Nederland.


Lees ook het verhaal van ondernemers Andrina van Reizen voor Focus en Denise van ChokaChoKa.

Volg Leuk Leven met ADD op FacebookTwitter en Instagram. Ben je op zoek naar likeminded people? Word lid van Wandering Minds Community, voor iedereen met een uniek brein

adhd-add-en-ondernemen-succes

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je leuklevenmetadd.nl. Super bedankt daarvoor  Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

José Schrijver

Wandering Mind, dromer, digital nomad | Ervaringsdeskundige: kreeg ADD-diagnose op 26-jarige leeftijd tijdens een burn-out | holistische visie op ADHD | medicatie-vrij

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *