medicatie ADD volwassenen
ADD tips en oplossingen

ADD medicatie volwassenen; dit zijn de opties

Medicatie is bij de meeste behandelingen van ADD en ADHD volwassenen een belangrijk onderdeel. In dit artikel vind je een overzicht van de meest gebruikte ADD medicatie voor volwassenen. De medicatie die wordt ingezet bij volwassenen met ADD komt vaak overeen met medicatie bij de behandeling van ADHD.

Ik ben geen arts, en dit artikel is geschreven op basis van bronnen. Ook beschrijf ik mijn eigen ervaring met de ADD medicatie.

Zoektocht ADHD en ADD medicatie volwassenen

Artsen kunnen kiezen uit verschillende soorten ADD medicatie, om de symptomen van ADD onder controle te houden. Vaak gaat de volwassene met ADD samen met de arts ontdekken welk type medicatie het meest geschikt is. Ieder individu reageert namelijk anders op de ADD medicatie. Het vinden van de beste combinatie van de ideale dosis (hoeveelheid) en schema van inname van de medicatie, kan een zoektocht zijn.

ADHD en ADD medicatie volwassenen

Bij mij duurde de zoektocht naar het juiste type en de juiste dosis medicatie een jaar, waarna ik hem zelf stopte. Het was een periode van ups en downs; in het begin werkte de medicatie vaak goed. Ik was blij dat ik me eindelijk voelde zoals anderen zich voelde. Maar na een tijdje (meestal rond de 6 weken na het starten met een nieuw medicijn) verminderde het effect, of werden de bijwerkingen te sterk. Na een jaar besloot ik te stoppen met de zoektocht naar ADD medicatie, en mijn eigen zoektocht te starten.

Verschillende soorten ADD medicatie

Er bestaan verschillende soorten ADD medicatie.

  • Stimulerende middelen (stimulantia). Al tientallen jaren worden stimulerende middelen ingezet om ADD te behandelen. Deze geneesmiddelen helpen je bij de concentratie en het negeren van afleiding. Voorbeelden van stimulerende medicatie bij ADD zijn Ritalin (methylfenidaat), Concerta en dextro-amfetamine. Stimulantia werken bij 50-70% van de mensen op alle ADHD-symptomen (PsyQ, 2020). Het middel, wanneer het werkt, zorgt ervoor dat je je rustiger, energieker en helderder voelt. Ook heb je meer overzicht, kun je beter luisteren en dingen beter onthouden. Helaas hebben stimulantia vaak ook vervelende bijwerkingen.
  • Niet-stimulerende middelen. In gevallen waar stimulerende middelen niet werken of onaangename bijwerkingen veroorzaken, kunnen niet-stimulerende middelen helpen. Deze medicijnen kunnen symptomen zoals concentratie en impulsbeheersing verbeteren. Een bekend voorbeeld van een niet-stimulerend middel is Strattera.
  • Antidepressiva. Veel mensen met ADD hebben ook last van depressie, angst en/of bipolaire stoornis. Soms worden antidepressiva ingezet bij de behandeling van AD(H)D, zoals Welbutrin.

Meest gebruikte ADD medicatie

Hier vind je een overzicht van de meest gebruikte ADD medicatie.

ADD medicatie volwassenen concerta strattera methylfenidaat ritalin

Ritalin (methylfenidaat, eerste keuze medicatie ADD)

Ritalin is een merknaam (misschien wel het bekendste merk ADD medicatie), en dit middel heeft de werkzame stof methylfenidaat. Dit middel behoort tot de stimulantia, het is een amfetamine-achtige stoff. Methylfenidaat remt de heropname van neurotransmitters in de synaps (een schakelcel voor signalen in de hersenen).

Deze ADD medicatie valkt onder de Opiumwet, dus ieder recept wordt gecontroleerd door de apotheek en de Inspectie voor de Geestelijke Volksgezondheid.

Samen met dextro-amfetamine werkt methylfenidaat (Ritalin en de langwerkende vorm Concerta) goed tegen de ADD-symptomen. Ritalin werkt 2-4 uur.

Ritalin werkte goed bij mij, maar de positieve effecten wogen niet op tegen de bijwerkingen. Ik had een enorm hoge hartslag, viel teveel af en ik was dagelijks een paar uur van slag van de rebound.

Dextro-amfetamine (ook eerste keuze ADD medicatie)

Als methylfenidaat niet of onvoldoende werkt, of er worden teveel bijwerkingen ervaren, kan Dextro-amfetamine worden geprobeerd. Dextro-amfetamine werkt iets anders dan methylfenidaat, want dit middel remt niet de heropname van neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline, maar bevordert de afgifte van deze neurotransmitters.

Dextro-amfetamine werkt langer dan Ritalin, namelijk 4-5 uur. Dit betekent nog steeds dat je op een dag regelmatig een nieuwe pil moet innemen, en dit is niet zo gunstig voor sommige mensen met ADD. Je hebt ook langwerkende ADD medicatie.

De eerste weken was ik fan van dexamfetamine. Ik voelde me blij en gefocust. Het had zeker een positief effect op mijn ADD symptomen. Helaas had ik op een gegeven moment bloed in mijn ontlasting, en moest ik na een bloedtest per direct stoppen.

medicijnen ADD ritalin concerta strattera

Concerta en methylfenidaat retard (langwerkende medicatie ADD op basis van methylfenidaat)

Langwerkende medicatie voor ADD met methylfenidaat bestaat in verschillende vormen, en de bekendste is misschien wel Concerta. Maar ook Equasym, Methylfenidaat Retard Sandoz, Mylan of Regenboog zijn langwerkende ADD medicijnen.

Zelf heb ik een hele tijd Methylfenidaat Retard van de Regenboog apotheek gebruikt. Helaas had ik teveel last van bijwerkingen, zoals afvallen, een hoge hartslag, nervositeit, droge mond/huid en een enorme rebound als het uitwerkte.

Langwerkende medicatie met methylfenidaat werkt tussen de 6-12 uur en hoeft dus maar 2 keer per dag te worden ingenomen.

Langwerkende Dexmethylfenidaat Retard Regenboog

Ook van Dextro-amfetamine is er een langwerkende vorm beschikbaar, namelijk Dexamfetamine Retard Regenboog. Dit middel werkt ongeveer 8 uur.

Toen ik startte met dit middel was ik een aantal weken heel enthousiast. Ik kon me goed concentreren en voelde me energiek. Maar hoe langer ik Dexmethylfenidaat Retard gebruikte, hoe meer ik merkte dat ik mijn spontane zelf niet meer was. Op een gegeven moment fietse ik door rood licht, zonder dat het me nog iets interesseerde. Ik was compleet afgevlakt. Toen ik een complete black-out had in de trein, en was vergeten uit te stappen, moest ik in overleg met mijn arts direct stoppen. Ik was best teleurgesteld, want de eerste weken waren veelbelovend.

ADD zonder medicatie mogelijk?

Medicatie is dus een belangrijk onderdeel bij de meeste ADHD behandelingen. Maar kan je ook behandeld worden voor ADD of ADHD zonder medicatie? Dit is wat steeds meer mensen zich afvragen. Mijn ervaring is dat de meeste behandelcentra, zoals PsyQ, dit afraden. Ook ik vroeg me af of ik in behandeling genomen kon worden bij PsyQ zonder medicatie te gebruiken, maar dit was niet mogelijk.

Zelf leef ik al meer dan 5 jaar met ADD zonder medicatie.

ADD medicatie ritalin dextro amfetamine bijwerkingen

ADD medicatie nodig bij een neurobiologische stoornis?

ADD is een neurobiologische stoornis, waarbij er een verminderd functioneren van bepaalde gebieden in de hersenen is, en ook een verminderde activiteit van neurotransmitters zoals dopamine en noradrenaline. Medicatie kan deze verminderde activiteit corrigeren.

Ik ben geen arts of voedingsdeskundige, maar ik denk dat we de kracht van voeding en bijvoorbeeld supplementen op ons brein en de neurotransmitters, niet mogen onderschatten. Zelf heb ik ervaren dat leven met ADD zonder medicatie mogelijk is. Ik heb goede ervaring met het aanpassen van mijn dieet, en het gebruiken van supplementen. Dit is geen quick fix, maar een zoektocht die ook gepaard gaat met het aanpassen van je levensstijl.

Wil jij starten met medicatie voor ADD?

Wanneer jij denkt dat medicatie je kan helpen bij je ADD symptomen, kun je terecht bij je huisarts of bij een centrum dat gespecialiseerd is in ADHD, zoals PsyQ.

Volg Leuk Leven met ADD op FacebookTwitter en Instagram. Ben je op zoek naar likeminded people? Word lid van Wandering Minds Community, voor iedereen met een uniek brein

Bronnen

https://www.apotheek.nl/medicijnen/methylfenidaat?product=ritalin#belangrijk-om-te-weten-over-methylfenidaat

https://www.psyq.nl/adhd/vragen/wat-is-het-verschil-tussen-ritalin-methylfenidaat-dextro-amfetamine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *