L-Glutamine voor het slapen

l-glutamine voor het slapen

L-Glutamine voor het slapen… is dit echt zo'n wondermiddel? Omdat Wandering Minds vaak last hebben van slaapproblemen, gingen wij op onderzoek uit.

Steeds meer mensen gaan op zoek naar alternatieven voor slaapmedicatie, zoals L-glutamine. Maar kan dit aminozuur je helpen bij een betere nachtrust? Zelf gebruik ik iedere ochtend L-glutamine en het resultaat is fantastisch! Dit betekent trouwens niet dat het voor iedereen werkt. HIn dit artikel vind je meer informatie over L-glutamine voor het slapen.

l-glutamine ervaringen

L-Glutamine bij stress, slapeloosheid, ADHD en meer…

Hoewel glutamine niet direct wordt ingezet bij slapeloosheid, is het een belangrijk aminozuur; een stofje dat je nodig hebt om goed te kunnen slapen. Maar ook ondersteunt L-glutamine je lichaam op andere manieren. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld L-glutamine voor mijn ADD-symptomen, op aanraden van een orthomoleculaire therapeut. Maar L-glutamine speelt bijvoorbeeld ook een hele belangrijke rol bij stress.

Wat is L-Glutamine?

L-glutamine is een aminozuur dat belangrijk is bij heel veel stofwisselingsprocessen. Glutamine wordt zelf aangemaakt in je lichaam, met name door je skeletspieren maar ook door je longen, hersenen en vetweefsel. Omdat je lichaam het zelf aanmaakt, wordt het een niet-essentieel aminozuur genoemd. L-glutamine heeft vele functies in je lichaam, waaronder het transporteren van stikstof en koolstof. Het is essentieel voor je lichaam, met name voor een gezonde darmfunctie, immuunresponse en aminozuur evenwicht. Vooral tijdens stressvolle periodes speelt glutamine een belangrijke rol (Bron: Ortho Health Foundation).

L-Glutamine voor het slapen

Glutamine is essentieel voor de opbouw van de neurotransmitters glutaminezuur en GABA. Dit maakt glutamine zeer belangrijk voor een goede hersenfunctie. Ook is L-glutamine belangrijk voor de communicatie tussen je hersenen en je lichaam.

Om goed te kunnen slapen, zijn gezonde hersenen belangrijk. Maar er is ook een andere reden waarom L-glutamine je kan helpen bij een betere nachtrust. Terwijl je lichaam eiwitten afbreekt – wat een natuurlijk proces is – ontstaat de stof ammoniak. Heb je teveel ammoniak in je lichaam? Dan ontstaat er slapeloosheid. L-glutamine zorgt ervoor dat ammoniak wordt uitgescheiden in de urine. Hierdoor daalt de hoeveelheid ammoniak in je lichaam, waardoor je beter kunt slapen.

Daarom kan L-glutamine voor het slapen een goede optie zijn.

glutamine voeding slapen

L-glutamine in voeding

Je kunt glutamine innemen als supplement, maar je vindt het ook in voeding. Deze voeding is rijk aan L-glutamine:

  • Rode kool
  • Noten en zaden (amandelen, cashewnoten, walnoten, pistachenoten, pompoenpitten, chiazaden, lijnzaad)
  • Peulvruchten (sojabonen. bruine bonen, linzen, erwten, kikkererwten)
  • Eieren en zuivel zoals melk en yoghurt
  • Zeevruchten (sardines, krab, kreeft, garnalen)
    (Bron: Holland & Barrett)

L-glutamine supplementen

Als je onvoldoende L-glutamine binnenkrijgt via je voeding, of je wilt (tijdelijk) een consistentere en hogere inname, dan biedt een L-glutamine supplement wellicht mogelijkheden. Kies wel altijd een goed opneembaar supplement, het liefst van een gerenomeerd merk. Door een orthomoleculair therapeut werd mij de L-Glutamine van Cellcare en Orthica aangeraden. Zelf gebruik ik de L-glutamine van Cellcare. Ik vind het ook fijn dat de fabrikant in Nederland is gevestigd.

glutamine bijwerkingen

L-glutamine: wanneer innemen?

Maar wanneer moet je L-glutamine innemen? Dit is wat veel mensen zich afvragen.

Het is niet nodig om L-glutamine voor het slapen in te nemen. Sterker nog: het is belangrijk dat je lichaam gedurende de dag de mogelijkheid krijgt om de ammoniak uit te scheiden. Zelf neem ik de L-glutamine 's morgens in, voor het ontbijt. Dit doe ik op advies van een orthomoleculair therapeut, op basis van een neurotransmittertest.

L-Glutamine ervaringen

Veel mensen zijn op zoek naar anderen die ervaring hebben met het gebruik van L-Glutamine. Zelf gebruik ik L-glutamine nu zo'n 3 maanden. Het eerste effect wat ik merkte was dat mijn spieren minder stijf waren. Ik kon tijdens yogalessen ineens veel flexibeler, maar ik herstel nu ook sneller na een workout. Ook voel ik me lichamelijk en geestelijk veel rustiger. Ik moet hier wel bij zeggen dat ik ook magnesium ben gaan gebruiken. Ben je op zoek naar meer ervaringen met L-glutamine? Misschien zijn er mensen in de Wandering Minds community die hier ook ervaring mee hebben. Stel gerust je vraag, of doe een zoekopdracht in de community.

Zelf heb ik gemerkt dat ik de L-glutamine niet later op de dag moet innemen, omdat ik dan juist slechter slaap. Of dit voor anderen ook zo is, weet ik niet.

l-glutamine voor het slapen bijwerkingen

Slapeloosheid door L-glutamine?

Omdat ik zelf juist slecht slaap als ik L-glutamine te laat inneem, ben ik op zoek gegaan naar meer informatie. Waarom zou je juist slechter slapen na inname van L-glutamine?

Austin Chronicle vermeldde in een artikel dat sommige mensen L-glutamine omzetten in GABA (wat ontspannend werkt) en anderen in glutaminezuur (wat juist een stimulerende neurotransmitter is). De meeste mensen produceren GABA uit glutamine, maar voor iemand die dus glutaminezuur produceert, zal een glutaminesupplement later op de dag de slaap juist verstoren (Bron: Austin Chronicle).

Dit klinkt logisch, maar is voor zover ik kan vinden niet wetenschappelijk onderbouwd.

L-Glutamine voor het slapen: bijwerkingen

Als je een supplement gaat gebruiken vraag je je natuurlijk af of er bijwerkingen zijn geregistreerd. L-Glutamine is een natuurlijk aminozuur, en voor zover bekend veroorzaakt L-Glutamine bij gebruik van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (5 gram per dag) geen bijwerkingen. (Bron: Ortho Health Foundation).

Let op: Ik ben geen arts, voedingsdeskundige of specialist. Dit artikel is geschreven op basis van ervaring en externe bronnen. De informatie in dit artikel is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Neem bij vragen altijd contact op met een arts of andere gekwalificeerde zorgverlener. Een supplement dient als aanvulling en is geen vervanging voor een gezonde levensstijl.

Dit artikel bevat gesponsorde content. Wanneer je een product koopt via een link, ontvangen wij een commissie en daarmee steun je Wandering Minds: super bedankt daarvoor! Dit maakt het mogelijk voor ons om aan onze missie te blijven werken: content te ontwikkelen die Wandering Minds helpt zich beter te voelen en het beter te doen. Natuurlijk promoten wij alleen producten waar we achter staan en betaal jij niets extra’s. Regelmatig mogen wij korting geven: houd de website en socials in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Hey, mooi brein!

Verlang jij naar rust in je hoofd en plezier en betekenis in je leven? Volg ons in social medialand en ontdek nog meer tips, verhalen en een bron van inspiratie voor jouw unieke brein. In onze community komen creatieve, eigen-wijze en unieke breinen samen om te ontwarren, ontdekken en samen te groeien. Deel jouw ervaringen en verhalen, stel een vraag en vind antwoorden van experts en ervaringsdeskundigen. Ontdek je ware ik, omarm de chaos en geniet van de avonturen van ons dwalende brein.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontvang onze nieuwsbrief en ontdek tips, verhalen en wijsheden voor een fijn leven met jouw Wandering Mind

Mis niets!

15585
Scroll naar boven