symptomen add volwassenen, dit zijn de kenmerken add bij volwassenen
ADD problemen

ADD kenmerken bij volwassenen: ADD kenmerken bij volwassenen

ADD is een subtype van het bekendere ADHD, en het staat voor Attention Deficit Disorder. In het Nederlands wordt ADD ‘aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit, overwegend onoplettendheidtype‘ genoemd. Dit artikel beschrijft de kenmerken van ADD bij volwassenen, ook wel de symptomen van ADD genoemd. Ook vind je hier informatie over de positieve kenmerken van ADD, en een link naar een zelftest.

Wat is ADD?

ADD is een neurobiologische stoornis. Mensen met ADD komen dromerig over maar hebben een hoofd vol gedachten. Omdat zij zeer gevoelig zijn voor prikkels van buitenaf, trekken zij zich regelmatig terug om de prikkels en ervaringen te kunnen verwerken. ADD kan voor problemen zorgen in verschillende levensgebieden, zoals thuis en op het werk. Niet uitzonderlijk is het, dat een volwassene met ADD, zeker wanneer er geen diagnose is gesteld, een burn-out krijgt. Dit overkwam mij ook.

Ben je op zoek naar een complete gids over ADD? Het boek ADD, geschreven door ervaringsdeskundige Karin Windt, geeft concrete en heldere antwoorden op veelgestelde vragen over ADD. Ook geeft ze praktische tips en korte, inzichtgevende verklaringen. Je vind zelfs een ADD-test in dit boek.

ADD volwassenen, ADD symptomen volwassenen

Lijstje met ADD kenmerken volwassenen

Over het algemeen hebben volwassenen met ADD last van de volgende symptomen of kenmerken:

 • Moeite met concentratie
 • Snel overprikkeld
 • Moeite met tijdsbesef, slecht overzicht in de tijd hebben
 • Niet kunnen plannen en organiseren
 • Vergeetachtig en chaotisch zijn
 • Een slecht kortetermijngeheugen
 • Meer behoefte hebben aan slaap
 • Heel precies en grondig denken en handelen, wat kan leiden tot statisch en dwangmatig gedrag
 • Moeite hebben met het uiten van gevoelens en het verwerken van emoties
 • Vertraagde informatieverwerking, waardoor iemand met ADD moeite heeft met het snel en adequaat reageren op onverwachte gebeurtenissen

 • Moeite hebben met het stellen van prioriteiten
 • Vergeetachtig zijn
 • Druk in je hoofd
 • Uitstelgedrag
 • Spullen kwijtraken
 • Snel verveeld
 • Veel projecten starten en weinig projecten afmaken
 • Perfectionistisch
 • Chaotisch
 • Snel afgeleid
 • Stemmingswisselingen
 • Gevoelig
 • Vermogen tot hyperfocussen: helemaal opgaan in een activiteit en bergen werk verzetten in een korte tijd
 • Vaak intelligent
 • Afdwalen tijdens het luisteren
 • Slaapproblemen

Een kind of volwassene met ADD heeft ook veel positieve eigenschappen, zoals creativiteit, empathisch vermogen, de hyperfocus en het vermogen om verbanden te leggen. Een complete lijst van de positieve kenmerken van ADD vind je hier.

Één van de duidelijkste ADD symptomen: verminderde concentratie

Zowel kinderen als volwassenen met ADD hebben moeite met de concentratie. Dit is één van de meest problematische ADD kenmerken bij volwassenen en kinderen. Door moeite te hebben bij het concentreren en focussen op een taak – vooral wanneer een taak voor de ADD’er niet zo interessant is – zorgt voor problemen thuis, op school en problemen op het werk, maar het kan ook voor relatieproblemen zorgen of problemen bij het onderhouden van vriendschappen.

ADD kenmerk: overprikkeling

Een duidelijk kenmerk van ADD bij volwassenen is snelle overprikkeling. Iemand met ADD is snel overprikkeld wanneer hij zich in een drukke ruimte bevindt, een ruimte waar meerdere gesprekken tegelijk plaatsvinden of in een ruimte waar veel kleur en geluid is.

Overprikkeling ontstaat wanneer je meer input vanuit de omgeving krijgt (via je zintuigen) dan je kunt verwerken in je hersenen.

Ben jij snel overprikkeld? Dan wil je dit wonderbaarlijke apparaat in huis hebben.

add kenmerken volwassenen add symptomen volwassenen
De perfecte plek om overprikkeld te raken: een festival. Dit betekent natuurlijk niet dat iemand met ADD niet kan genieten van een festival. Mijn ervaring is, dat je er iets langer van moet bijkomen dan andere mensen.

ADD symptomen, specifiek bij volwassenen

Omdat volwassenen met ADD er al een deel van hun leven op hebben zitten, is het mogelijk dat het hebben van (onbehandelde) ADD hun getekend heeft. Volwassenen met ADD worstelen soms met een laag zelfbeeld, vanwege de vele mislukkingen. Veel volwassenen met ADD zijn als kind gepest op school. Andere ADD’ers hebben heel erg hun best gedaan om de ADD te maskeren (of te overcompenseren), wat tot uitputting en misschien wel burn-out heeft geleid.

Misschien heeft de ADD’er wel jarenlang gehoord hoe lui en ongemotiveerd ze zijn, terwijl ze diep van binnen wisten dat dit niet het geval was. Mogelijk zijn relatieproblemen ontstaan, of zelfs sociaal isolement, omdat de ADD’er zich schaamt voor het ongeorganiseerde huishouden.

ADD kenmerk: Snel overprikkeld, maar toch prikkels nodig

Iets dat lastig te begrijpen is, vooral voor buitenstaanders, is het feit dat iemand met ADD snel overprikkeld raakt, maar tegelijkertijd positieve prikkels nodig heeft. Enerzijds functioneert een ADD’er het beste in een rustige, stressarme omgeving om alles te kunnen overzien en om niet overprikkeld te raken. Maar wanneer het leven en de omgeving te saai worden, raakt de ADD’er ongemotiveerd, traag en moe. Daarom zoeken veel ADD’ers spanning en afwisseling op.

add kenmerken volwassenen, ADD volwassenen
De perfecte combinatie van rust, natuur, een nieuw instrument leren bespelen en op het randje van de afgrond zitten

Bij voldoende inspiratie of spanning kan iemand met ADD in een hyperfocus raken, vanwege een toestroom van dopamine in de hersenen. Net zoals kinderen of volwassenen met ADHD komt de ADD’er tijdelijk hyperactief over, en gaat hij vaak laat naar bed, met alle gevolgen van dien (zoals slaapproblemen).

Kenmerken ADD volwassenen; er is goed mee te leven

ADD wordt in onze maatschappij benaderd als een stoornis en het kan inderdaad voor problemen zorgen, maar het hebben van ADD hoeft niet het einde van de wereld te betekenen.

Zelf leef ik al ruim 5 jaar een blij en gezond leven met ADD, zonder medicatie. Het is belangrijk om begeleiding te hebben, jezelf de juiste tools te geven en aan te leren en je leven in te richten op een manier die bij jou past.

Denk je dat jij misschien ADD hebt, na het lezen van de kenmerken ADD bij volwassenen?

Misschien denk je na het lezen van dit artikel met ADD symptomen volwassenen dat je ook ADD hebt. Ondervind je problemen in jouw leven, en zou ADD wel eens de oorzaak kunnen zijn? Dan is het zeker de moeite waard om een test te doen. Je kunt beginnen met een zelftest op internet. Is deze ADD zelftest positief? Ga naar de huisarts voor een doorverwijzing.

Zelftest ADD volwassenen

Via de website van PsyQ, die een hele afdeling heeft speciaal voor volwassenen met ADD, doe je eenvoudig een ADD zelftest. Is het resultaat van de zelftest ADD positief en ondervind je problemen in je dagelijks leven? Neem contact op met jouw huisarts of een psycholoog.

Misschien vind je dit ook interessant:

2 reacties

 • Michael

  Hoi Jose, ik heb soms ook last van veel onrust in mijn lijf, geen stress maar pure onrust. Lastig uit te leggen maar zo onrustig dat je niet weet wat je moet of wil….. herkenbaar?

  • JoseSchrijver

   Heeeeeel herkenbaar! Één van de meest vervelende kenmerken van ADD die ik soms nog heb. Gelukkig niet meer zo vaak. Yoga en meditatie helpen mij daar enorm bij, en wietolie :).
   Heb jij al dingen gevonden die hierbij helpen? Gebruik je op die momenten L-Theanine?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *