innerlijke onrust in mijn lijf
Problemen bij ADD/ADHD/HSP

Innerlijke onrust, hoe ga je om met onrust in je lichaam en geest?

Een ADHD (en HSP) symptoom die bijna iedereen zal herkennen is innerlijke onrust. Maar ook mensen zonder ADHD of HSP kunnen last hebben van een onrustig gevoel in lichaam en/of geest.

Misschien ben je wel bekend met piekeren, angstgevoelens en heb je regelmatig een onrustig gevoel in je lichaam. We hebben er allemaal wel eens last van. Het is niet alleen heel vervelend om innerlijke onrust te ervaren, maar ook erg ongezond. Het kan zelfs leiden tot burn-out, of andere lichamelijke kwalen. In dit artikel vind je informatie over innerlijke onrust. Ook geef ik je natuurlijk tips voor hoe je om kunt aan met innerlijke onrust of een onrustig gevoel in lichaam en geest.

Innerlijke onrust, ik ken dat wel…

Toen ik 26 was, kreeg ik de diagnose ADD. Maar gedurende mijn hele leven had ik last van innerlijke onrust. Ik voelde me nooit volledig ontspannen. In slaap komen lukte niet en ik werd altijd gespannen wakker. Gedurende de dag voelde ik me continu onrustig. Piekeren en stress behoorden tot mijn ‘normaal’.

Inmiddels weet ik precies wat ik moet doen, als ik innerlijke onrust ervaar en op deze website maar ook op Instagram deel ik veel tips.

Bekijk hier supplementen die goed werken bij innerlijke onrust.

Als een woeste rivier, zo ervaar ik mijn brein regelmatig. En mijn lichaam? Alsof er een Pac-man spelletje aan de hand is in mijn bloedbaan.

Wat is innerlijke onrust of onrustig gevoel in je lichaam en geest?

Innerlijke onrust wordt vaak omschreven als een gevoel van onbehagen. Je hebt misschien een opgejaagd gevoel; het idee dat je iets moet. Vaak weet je niet eens wat dit is, en waarom je iets moet. Het lukt je niet om je kalm of ontspannen te voelen. Misschien voel je je hyperactief en kun je niet stilzitten. Maar ook piekeren is een vorm van innerlijke onrust.

Als je innerlijke onrust ervaart voel je je gestresst, gespannen en het lukt niet meer om te ontspannen. Als de innerlijke onrust heel intens wordt en regelmatig voorkomt kan dit zelfs leiden tot depressie.

Lukt het jou niet om te ontspannen? Probeer deze methode eens, voor diepe ontspanning…

innerlijke onrust in lichaam
Photo by Luis Villasmil

Hoe ontstaat innerlijke onrust?

Een onrustig gevoel in je lichaam of geest is heel vervelend. Innerlijke onrust ontstaat als een gevolg van gedachten of emoties die niet genoeg aandacht krijgen. Als je niets doet met deze emoties of gedachten, dan blijven ze in je lichaam en geest ronddwalen en voel je je onrustig.

Emoties zijn er namelijk voor bedoeld om je in beweging te brengen. Iedere emotie heeft een doel. Het wil je iets vertellen. Moet je bijvoorbeeld iets veranderen in je leven? Zijn er dingen uit het verleden die aandacht nodig hebben, omdat je het nog niet verwerkt hebt? Als je niets doet met deze emoties en gedachten, voel je je dus onrustig.

Je kunt op verschillende manieren in beweging komen als je emoties ervaart. Soms kan het al helpen om de emoties en gedachten te accepteren, en tegen jezelf te zeggen ‘het is zoals het is, en dit mag er ook zijn’, in combinatie met een diepe, bewuste ademhaling.


Krachtige supplementen bij onrust in lichaam en geest

GABA, L-theanine, Rhodiola, Kamille en Valeriaan zijn krachtige natuurlijke stoffen die jouw lichaam en geest kunnen helpen bij het ontspannen. Heb jij last van een onrustig lichaam en onrustige geest? Probeer deze supplementen om je lichaam en geest tot rust te brengen.


Innerlijke onrust ontstaat ook wanneer jouw hart (gevoelens) en jouw hoofd (gedachten) niet op één lijn zitten.

Als je je zorgen maakt over de toekomst en veel piekert zul je ook innerlijke onrust ervaren. Maar ook medicijnen en bepaalde voeding en dranken (zoals koffie, producten waar veel suiker in zit en energiedrankjes) kunnen voor innerlijke onrust zorgen.

innerlijke onrust in lijf
Photo by Maria Shanina

Innerlijke onrust symtpomen

‘Innerlijke onrust’ is geen officiele kwaal of diagnose. Maar toch zijn er een aantal symptomen die horen bij innerlijke onrust. Je kunt je zowel onrustig in je lichaam voelen, als onrustig in je geest.

Symtpomen:

 • Ongerustheid, je zorgen maken
 • Ongeduldigheid
 • Rusteloosheid
 • Je opgejaagd voelen
 • Paniek
 • Verhoogde prikkelbaarheid
 • Een hoge hartslag hebben
 • Niet kunnen ontspannen
 • Nervositeit
 • Emotionele disbalans
 • Depressieve gevoelens
 • Gespannen spieren (met name in je nek en schouders)
 • Oppervlakkig ademhalen
 • Concentratieproblemen

Iemand die innerlijk onrustig is, vertoont misschien wel de volgende kenmerken.

 • Blijven bewegen met je benen, armen of voeten
 • Op verschillende manieren ‘frummelen’ (bijvoorbeeld aan je nagielriemen)
 • Nagelbijten
 • Moe of zelfs uitgeput zijn, maar toch in actie blijven
 • Snel knipperen met je ogen

Gevolgen van innerlijke onrust, een onrustig gevoel in lichaam en geest

Als je je rusteloos voelt, heb je veel adrenaline in je lichaam. Je hebt daardoor continu het gevoel dat je in actie moet komen, maar je krijgt eigenlijk niets voor elkaar. Dit kan zorgen voor stress, onzekerheid en problemen op het werk. Maar ook kan het voor relatieproblemen zorgen. Het heeft invloed op je slaap, je eetpatroon en op de mate waarin jij voor jezelf zorgt. Je snapt dat dit een enorme impact heeft op je algehele gezondheid, waardoor het steeds moeilijker wordt om je te ontspannen. Uiteindelijk kan innerlijke onrust – onrust in je lichaam of onrust in je hoofd – zelfs tot burn-out leidden, of tot andere lichamelijke en geestelijke kwalen.

Sommige mensen die last hebben van innerlijke onrust ontwikkelen slechte gewoontes, zoals roken, overmatig Netflix kijken, drank & drugs en/of slecht eten.

onrustig voelen lichaam en geest
Photo by Irina Iriser

Onrustig gevoel in lichaam?

Sommige mensen ervaren vooral onrust in het lichaam. Deze onrust heeft vanuit de evolutie een reden. Vroeger moesten wij homo sapiens namelijk op onze hoede zijn, bijvoorbeeld wanneer we gingen jagen. De hoge mate van adrenaline in je lichaam als je onrustig bent, heeft een functie. Het zorgt voor scherpte en concentratie. Het kan je dus helpen om tot actie over te gaan, en om je doelen te bereiken.

Maar als je altijd maar ‘aan staat’ en dus regelmatig onrust in je lichaam voelt, brengt dit schadelijke gevolgen met zich mee. Het leidt tot vermoeidheid, slaapproblemen, een hoge hartslag, verhoogde bloeddruk, en het kan leiden tot uitgeputte bijnieren en burn-out.

Wat goed helpt bij een onrustig lichaam zijn ademhalingsoefeningen, yoga, tai chi en qi gong.

Wil je echt diep leren ontspannen? Probeer dan deze ontspanningsmethode…

onrustig gevoel in lichaam
Photo by Jordan Heath

Onrust in hoofd?

Waar een groep mensen de onrust vooral ervaart in het lichaam, zullen anderen meer last hebben van onrust in het hoofd. Heb jij vooral onrust in je hoofd? Dan zul je bijvoorbeeld merken dat je veel piekert, je je zorgen maakt over de toekomst, je nooit echt weet wat je wilt en dat je geleefd wordt in plaats van dat je bewust leeft.

Ook onrust in je hoofd heeft invloed op alle levensgebieden, zoals je slaap, werk, studie, relatie, etc.

Als je altijd onrust in je hoofd ervaart kan ik je enorm aanraden om een training mindfulness te gaan volgen.

Voordat ik mindful leerde leven, had ik ALTIJD onrust in mijn hoofd. Ik kon mijn brein gewoon niet uitzetten. Altijd had ik piekergedachten, en als het geen piekergedachten waren, dan waren het misschien leuke gedachten en ideeën, maar ALTIJD had ik onrust in mijn hoofd. De cursus mindfunless veranderde mijn leven compleet, op vele fronten. Ik kan het iedereen aanraden!

Waarschijnlijk is het het beste om een mindfulness cursus te volgen bij jou in de buurt, zodat je goed begeleid wordt. Maar als je liever online mindful leert leven, is dit een goede optie. Je kunt natuurlijk ook beginnen met een online cursus, en vervolgens een cursus in de buurt gaan volgen. Tip: neem de oefeningen serieus! Je brein is een spier die getraind moet worden.

onrust in hoofd mindfulness

Medicijnen tegen onrust in je hoofd

Er bestaan medicijnen die kunnen helpen bij onrust in je hoofd. Deze medicijnen zijn vaak verslavend, dus wellicht alleen een goede (tijdelijke) oplossing als je het echt niet meer weet. In dit geval kun je het beste contact opnemen met je huisarts of psychiater.

Ben je op zoek naar medicijnen tegen onrust in je hoofd maar gebruik je liever iets natuurlijks? Probeer één van deze 100% natuurlijke rustgevende supplementen.

onrustig gevoel ik wil innerlijke rust
Photo by Element5 Digital on Unsplash

Innerlijke onrust door medicijnen

Er bestaan medicijnen tegen onrustig in je hoofd, maar onrust in je hoofd en lichaam kan ook ontstaan door medicatie. Sommige mensen ervaren innerlijke onrust door medicijnen. Hier is zelfs een naam voor; acathisie. Dit is een vorm van onrust die ontstaat na het gebruiken van medicijnen (of het verhogen van de dosis). Het gaat hier vooral om zogenaamde dopamine receptor blokkers.

Mensen die ADHD of ADD medicatie gebruiken, kunnen bijvoorbeeld last krijgen van innerlijke onrust.

Bekijk hier natuurlijke supplementen die goed werken bij innerlijke onrust.

medicijnen tegen onrust in je hoofd

Innerlijke onrust, cortisol en burn-out

Innerlijke onrust zorgt ervoor dat er meer cortisol wordt aangemaakt in je lichaam, cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Wanneer dit te vaak en te lang gebeurt, raak je overspannen of zelfs burn-out. Je cortisol kan zelfs op raken.

Op 26-jarige leeftijd overkwam mij dit, ik raakte burn-out, en werd vervolgens gediagnosticeerd met ADD.

Wat te doen bij onrustig gevoel?

Als jij je regelmatig rusteloos of onrustig voelt, is het belangrijk om er iets aan te doen. Laat het niet zover komen dat je burn-out raakt, of andere serieuze gezondheidsproblemen krijgt. Daarnaast is je leven ook gewoon veel fijner als je korte metten maakt met die onrust.

innerlijke onrust in lichaam en hoofd
Photo by Philipp Cordts on Unsplash

Een aantal tips bij innerlijke onrust in lijf en hoofd:

 • Doe dagelijks ademhalingsoefeningen.
 • Volg een offline of online cursus Mindfulness (dit was voor mij HET medicijn tegen rusteloosheid).
 • Laat je emoties toe en kijk wat je van je emoties kunt leren. Kun je wat loslaten?
 • Vind je het lastig om met je emoties en gedachten om te gaan en belemmert dit jouw leven? Ga op zoek naar een coach of psycholoog.
 • Doe regelmatig een ‘digitale detox’. Dit betekent: telefoon uit, laptop uit, televisie uit. Dit zorgt ervoor dat je hele zenuwstelsel tot rust komt.
 • Lees een boek.
 • Maak een wandeling in de natuur, of ga lekker sporten.
 • Zoek een fijne yogastudio in de buurt, of volg online yogalessen (als je nog nooit aan yoga hebt gedaan is deze yogacursus voor beginners een aanrader).
 • Pas je voeding aan; eet minder suikerhoudende producten en drink minder koffie en energiedrankjes.
onrustig gevoel in lichaam en geest
onrustig gevoel in hoofd en lijf
Photo by Priscilla Du Preez

Onrustig lichaam of onrustig hoofd? Genoeg mogelijkheden!

Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om innerlijke onrust te verminderen. Maar verandering komt niet vanzelf, je moet er natuurlijk zelf actief iets aan doen. Kies jij ervoor om er pas wat aan te doen als het eigenlijk al te laat is, zoals ik dat deed (ik had namelijk een burn-out nodig om eindelijk iets te veranderen)? Of ga jij meteen aan de slag om je innerlijke onrust de baas te worden? Laat het me weten in de comments :).


Volg Leuk Leven met ADD op FacebookTwitter en Instagram. Ben je op zoek naar likeminded people? Word lid van Wandering Minds Community, voor iedereen met een uniek brein (let op: vul alle lidmaatschapsvragen in om toegang te krijgen. Dit doen we om de kwaliteit en veiligheid in de groep te waarborgen). 

medicijn tegen onrustig gevoel in lichaam en geest

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je leuklevenmetadd.nl. Super bedankt daarvoor  Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *