homeopatisch middel tegen moeheid

Op zoek naar een homeopathisch middel tegen moeheid?

Vermoeidheid is iets waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. De één wat vaker dan de ander. Moeheid kan vele oorzaken hebben. Denk aan slecht slapen, ongezond eten, een vitaminetekort, stress, vermoeidheid door medicijnen, de pil. Een gebalanceerd dieet volgen, voldoende slapen en regelmatig sporten of bewegen zijn de beste manieren om energiek en fit te blijven. Heb je ondanks je gezonde levensstijl nog steeds last van moeheid? Hier vind je informatie over vitamines en supplementen bij vermoeidheid. Want wat is nou een goed homeopathisch middel tegen moeheid? Bestaat er een wondermiddel tegen vermoeidheid?

Let op: Ik ben geen arts, voedingsdeskundige of specialist. Dit artikel is geschreven op basis van ervaring en externe bronnen. De informatie in dit artikel is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Neem bij vragen altijd contact op met een arts of andere gekwalificeerde zorgverlener. Een supplement dient als aanvulling en is geen vervanging voor een gezonde levensstijl.

Afbeelding van <a href="https://pixabay.com/nl/users/hamedmehrnik-7590591/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4207079">Hamed Mehrnik</a> via <a href="https://pixabay.com/nl/?utm_source=link-attribution&utm_medium=referral&utm_campaign=image&utm_content=4207079">Pixabay</a>
Afbeelding van Hamed Mehrnik

Vermoeidheid en je levensstijl

Vermoeidheid kan vele oorzaken hebben, die vaak zijn terug te herleiden naar je levensstijl. Eet je bijvoorbeeld ongezond en krijg je daardoor niet de juiste vitamines en mineralen binnen? Of beweeg je misschien te weinig, en/of kom je te weinig buiten?

Een andere veelvoorkomende oorzaak voor moeheid is stress. Ervaar jij veel stress in je leven? Op externe factoren heb je vaak geen invloed, maar je kunt wel beter leren omgaan met stress, bijvoorbeeld met een mindfulness cursus. Ook een verkeerde ademhaling kan voor vermoeidheid zorgen. In tijden van stress ademen we vaak oppervlakkig, waardoor we minder zuurstof binnenkrijgen. Heb je yoga al geprobeerd?

En natuurlijk heeft je slaap een grote invloed op je energie. Als jij niet slaapt, of slecht slaapt, is de kans groot dat moe bent. Hier vind je verschillende tips om beter te slapen. Misschien kan een ondersteunend natuurlijk slaapsupplement uitkomst bieden.

Kinderen en volwassenen met ADD of ADHD hebben regelmatig last van vermoeidheid.

medicijnen tegen vermoeidheid levensstijl
Afbeelding van PublicDomainPictures

Homeopathische middelen tegen moeheid, wat is het wondermiddel tegen vermoeidheid?

Heb je een gezonde levensstijl, slaap je goed en heb je leren omgaan met stress? Dan kan een homeopathisch middel tegen moeheid (tijdelijk) uitkomst bieden. Misschien heb je bijvoorbeeld een vitaminetekort. Hieronder vind je 5 supplementen die door orthomoleculair therapeuten wordt ingezet bij vermoeidheid. Vervolgens lees je meer over combinatiesupplementen bij moeheid.

1. Vitamine B12 bij vermoeidheid, wondermiddel tegen vermoeidheid?

Vitamine B12 is essentieel om je fit en energiek te voelen. Een tekort aan vitamine B12 kan resulteren in vermoeidheid en/of een gevoel van zwakte. B12 helpt namelijk samen met andere B-vitamines om de voeding die je eet om te zetten in energie. Ook houdt vitamine B12 de zenuwen en bloedcellen in je lichaam gezond, en gaat het bloedarmoede tegen.

Vitamine B12 is misschien wel een wondermiddel tegen vermoeidheid.

Een tekort aan vitamine B12 kan vele oorzaken hebben. Belangrijke oorzaken zijn het elimineren van dierlijke producten uit je dieet, veroudering en ziekten die het maagdarmkanaal aantasten (zoals coeliakie en de ziekte van Crohn). Maar er zijn vele andere mogelijke oorzaken, zoals parasieten, bacteriële overgroei, medicijngebruik, alcoholisme en allergieën. Lees meer over vitamine B12 – ook over de symptomen van een vitamine B12 tekort – op de website van de Ortho Health Foundation.

Vooral vegetariërs, veganisten, ouderen en mensen met een maagdarmprobleem lopen risico op een B12 tekort. Val je in deze doelgroep en ben je regelmatig moe? Dan kan een vitamine B12 supplement uitkomst bieden. B12 wordt het beste opgenomen via je neusslijmvlies (Bron: Healthline).

2. Tyrosine bij mentale vermoeidheid, wondermiddel tegen vermoeidheid?

Tyrosine is misschien ook wel een wondermiddel tegen vermoeidheid. Dit is een aminozuur dat van nature door je lichaam wordt aangemaakt. Het wordt aangetroffen in de meeste eiwitrijke voedingsmiddelen. Als je je fysiek of menntaal teveel inspant, nemen de neurotransmitters in jouw lichaam af. Hierdoor daalt je energieniveau, maar ook je vermogen om je te kunnen concentreren. Tyrosine is essentieel voor de aanmaak van deze neurotransmitters. Daarom ondersteunt dit supplement bij zowel geestelijke als lichamelijke vermoeidheid.

Verschillende onderzoeken suggereren dat tyrosinesupplementen de alertheid en het energieniveau verhogen. Ook versterken ze je geheugen en helderheid, als je last hebt van slaapgebrek. Dit maakt Tyrosine misschien wel een wondermiddel tegen vermoeidheid

3. Ashwagandha bij fysieke en mentale vermoeidheid

De Indiase Ayurveda is één van de oudste medicinale systemen. Binnen deze gezondheidsleer is Ashwagandha misschien wel het belangrijkste geneeskrachtige kruid. Dit kruid kan de energie in je lichaam en geest verhogen, door de veerkracht tegen fysieke en mentale stress te vergroten. Één van de manieren waarop dit gebeurt in je lichaam, is doordat het je cortisolspiegel verlaagt. Cortisol is een hormoon dat toeneemt als reactie op stress. Bij een teveel aan cortisol aan je lichaam, of een tekort aan cortisol, raak je vermoeid.

Omdat ashwagandha de energie verhoogt in zowel lichaam als geest, is dit voor velen een wondermiddel tegen vermoeidheid.

Verschillende onderzoeken suggereren dat Ashwagandha-supplementen veilig zijn, en er zijn nog weinig bijwerkingen geregistreerd (Bron: Healthline).

Wil je zowel meer fysieke als meer mentale energie? Dan is een Ashwagandha supplement wellicht een goede optie.

4. Rhodiola is een goed homeopatisch middel tegen moeheid

In bepaalde koude, bergachtige streken groeit het kruid Rhodiola Rosea. Dit homeopathische middel wordt veel gebruikt als adaptogeen, een natuurlijke stof die ervoor zorgt dat je lichaam beter met stress kan omgaan. En zoals je misschien wel weet, is stress een belangrijke oorzaak van vermoeidheid.

Rhodiola verbetert fysieke prestaties en vermindert mentale vermoeidheid. Ook wordt het homeopathische middel Rhodiola wel eens ingezet bij depressie. Het verbetert namelijk de stemming, mentale weerbaarheid, algehele vitaliteit en het uithoudingsvermogen, zo blijkt uit verschillende onderzoeken (Bron: Ortho Health Foundation)

Voor zover bekend zijn er geen grote veiligheidsrisico's verbonden aan rhodiola supplementen. Ook zijn er weinig tot geen bijwerkingen bekend (Bron: Healthline).

Als je mentaal of fysiek moe bent, of last hebt van depressie, is het homeopathische middel Rhodiola misschien wel jouw wondermiddel tegen vermoeidheid.

3. Ginseng als homeopathisch middel tegen moeheid

Ginseng is de naam die wordt gegeven aan de bereiding van wortels van verschillende soorten uit een klimopfamilie. Het heeft verschillende medicinale eigenschappen en behoort tot één van de meest populaire kruidengeneesmiddelen wereldwijd (Bron: Ortho Health Foundation).

Dit kruidengeneesmiddel wordt verondersteld het lichaam te helpen zich aan te passen aan stressvolle situaties door de bijnier te ondersteunen en in evenwicht te brengen. Deze bijnier heeft als functie het immuunsysteem te reguleren, maar ook de spijsvertering, de stemming en de energie.

Klinisch bewijs suggereert dat behandeling met ginseng de energie, slaap, stemming en mentale prestaties kan verbeteren bij gezonde volwassenen. Van Siberische ginseng is ook vastgesteld dat het het uithoudingsvermogen en de mentale prestaties verbetert (Bron: Holland & Barrett)

ginseng tegen vermoeidheid homeopatisch
Ginseng – Afbeelding van whaltns17

Combinatie supplementen tegen moeheid

Het lichaam is complex, en er zijn nog vele andere kruiden, vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid zoals magnesium en vitamine D. Ben jij op zoek naar een goed homeopatisch middel tegen moeheid? De volgende supplementen bestaan uit een combinatie van vitamines, mineralen en kruiden.

1. Rhodiola en Ginseng, wondermiddel tegen vermoeidheid

Heb je last van stress, en voel je je daardoor moe en futloos? Rhodiola en Ginseng zijn twee kruiden die een positieve bijdragen leveren aan je emotionele balans.

2. Magnesium en Taurine

Magnesium en taurine is een sterke combinatie want de twee bestandsdelen versterken elkaar. Dit supplement bevat daarnaast vitamine B6 en vitamine D3. Dit supplement verbetert je geestelijke balans en vermindert vermoeidheid.

Welk homeopatisch middel tegen moeheid ga jij proberen?

Ik hoop dat je de informatie hebt gevonden die je zocht. Vergeet niet, dat ieder lichaam anders is. Het is niet altijd eenvoudig om zelf te bepalen welk supplement voor jou het beste werkt. Wil je persoonlijk advies? Neem contact op met een arts of orthomoleculair therapeut.

supplementen tegen vermoeidheid homeopatie
Rhodiola – Afbeelding van monicore

Volg Leuk Leven met ADD op InstagramFacebookPinterest en Twitter. Ben je op zoek naar likeminded people? Word lid van Wandering Minds Community, voor iedereen met een uniek brein (let op: vul alle lidmaatschapsvragen in om toegang te krijgen. Dit doen we om de kwaliteit en veiligheid in de groep te waarborgen). 

wondermiddel tegen vermoeidheid
Photo by Peter Conlan

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je leuklevenmetadd.nl. Super bedankt daarvoor  Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

Hey, jij daar!

Volg ons op de socials voor meer tips, ervaringsverhalen en een dosis extra inspiratie voor je Unieke Brein. Wil je je verbinden met gelijkgestemden? Onze community is een veilige plek waar je ervaringen deelt, vragen stelt & nieuwe vrienden maakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top