hoe word je digital nomad
Avontuurlijk leven

Locatie onafhankelijk ondernemen en digital nomad worden: tips, boeken en cursus

Als kind wist ik het al; “Ik wil ondernemen als ik later groot ben”. Wat ik toen nog niet wist, is dat de wereld totaal zou gaan veranderen. Locatie onafhankelijk werken, of locatie onafhankelijk ondernemen, heeft de laatste jaren een enorme sprong in populariteit gemaakt. Steeds meer mensen willen digital nomad worden.

Ook ik werk inmiddels ruim 2 jaar locatie onafhankelijk, als ‘semi digital nomad’. Mijn werkplek vond ik de laatste jaren op bijzondere plekken in Nieuw Zeeland, Portugal en Spanje. Ik reis niet zoveel als de meeste digital nomads, maar ik verblijf het liefst voor langere tijd op een mooie en fijne plek.

Hoe doe je dat nou, locatie onafhankelijk ondernemen? Hoe word je een digital nomad? Is dit wel iets voor jou, en waar moet je beginnen? In dit artikel krijg jij antwoord op deze vragen.

digital nomad worden plaatsonafhankelijk werken
Mijn tijdelijke ‘kantoor’ in Odemira, Portugal. Uitzicht en heerlijke koffie + homemade chocolade

Digital nomad worden, past dat bij jou?

“Hoe word je digital nomad”, is iets dat veel mensen zich afvragen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is ‘wil ik digital nomad worden omdat ik iedere dag op het strand wil zitten met je laptop?’. Als het antwoord hierop ‘ja’ is, stop dan met lezen. Werken op het strand met je laptop is geen succes.

Wil je digital nomad worden omdat je op zoek bent naar ultieme vrijheid en avontuur? Wil je werken op jouw manier, en verander je graag regelmatig van plek? Lees dan vooral verder. Als je antwoord op deze vragen ‘ja’ is, is de kans groot dat het leven als digital nomad perfect bij jou past. Het klinkt misschien nog wat ingewikkeld en ver weg, maar je kunt vandaag de eerste stappen zetten richting een leven met locatie onafhankelijk werken.


Digital Nomad worden; de perfecte start vind je hier

Wil jij net zoals ik locatie onafhankelijk werken, zodat je zelf je tijden kunt bepalen, voldoende rust kan nemen en kan werken vanaf iedere prachtige plek ter wereld? Bekijk de online cursus van Suzanne van Duijn, autoriteit op het gebied van locatie onafhankelijk werken in Nederland.


Digital nomad worden, het is makkelijker dan jij denkt

Digital nomad worden is hot & happening. Veel mensen vragen zich dan ook af of ze wel ‘hip’ of ‘interessant’ genoeg zijn om digital nomad te worden. Laat ik met de deur in huis vallen: het is helemaal niet zo ingewikkeld om digital nomad te worden. Je moet alleen weten welke stappen je moet zetten, en online vaardigheden opdoen.

Digital nomad banen

Welke digital nomad banen of digital nomad vacatures zijn er allemaal? Als je digital nomad wil worden, is het natuurlijk eerst handig om te bepalen wat voor werk je wilt doen. Digital nomad banen zijn banen die je locatie onafhankelijk kunt uitvoeren. Je gaat namelijk plaatsonafhankelijk werken. Als digital nomad ga je online werken en geld verdienen.

Een aantal populaire digital nomad banen zijn:

 • Programmeur
 • Website ontwikkelaar
 • App-ontwikkelaar
 • SEO-specialist (Volg deze handige en betaalbare SEO-cursus)
 • Tekstschrijver/copywriter
 • Social Media Marketeer
 • Content Marketeer
 • Virtual Assistent
 • Affiliate marketeer
 • Klantenservivemedewerker
 • Taalleraar
 • Online docent (bijvoorbeeld bij Udemy of Teachable)
 • Ontwerper
 • Videomaker
 • Blogger

Digital Nomad banen zijn alle banen die je digitaal kunt uitvoeren.

plaatsonafhankelijk werken
Één van mijn ‘kantoren’ in Portugal

Digital nomad boek

Er zijn verschillende boeken geschreven over leven en werken als digital nomad. In ‘Work hard, travel harder‘ laat Suzanne van Duijn bijvoorbeeld zien hoe je vanaf de mooiste plekken ter wereld kunt werken. Zij deelt in haar boek hele nuttige tips en ervaringsverhalen. Een ander Nederlandstalig digital nomad boek is ‘Out of Office‘, geschreven door Griet Vandenhouweele. Dit boek is een handleiding tot het leven als digital nomad. In stappen legt zij uit hoe je digital nomad kunt worden, met praktische tips en oefeningen wara je direct mee aan de slag kan.

Digital nomad worden

Online cursus Digital Nomad worden

Wil jij net zoals ik locatie onafhankelijk werken, zodat je zelf je tijden kunt bepalen, voldoende rust kan nemen en kan werken vanaf iedere prachtige plek ter wereld? Bekijk de online cursus van Suzanne van Duijn, autoriteit op het gebied van locatie onafhankelijk werken in Nederland.


Heb je ADD of ADHD? Lees hier waarom ondernemen misschien wel heel goed past, bij jou en je unieke brein.

Volg Leuk Leven met ADD op FacebookTwitter en Instagram. Ben je op zoek naar likeminded people? Word lid van Wandering Minds Community, voor iedereen met een uniek brein

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je leuklevenmetadd.nl. Super bedankt daarvoor  Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *