de beste adhd boeken voor volwassenen

De beste ADHD boeken op een rijtje

Ben jij op zoek naar de beste ADHD boeken? Dan zit je hier goed! Voor Wandering Minds zette ik alle goede boeken over ADHD en ADD op een rijtje. ADHD is een diagnose die steeds vaker voorkomt. Het zal dus geen verrassing zijn dat er heel veel boeken geschreven zijn over ADHD. Heb jij zelf een favoriet ADHD boek? Ik ben heel benieuwd, deel in de comments waarom het jouw favoriete boek is!

Mijn ervaring met ADHD boeken

Toen ik de diagnose kreeg op 27-jarige leeftijd, dook ik meteen de bibliotheek in. Ik wilde mijn brein begrijpen. Daarnaast vond ik het fijn om meer te weten te komen over ADHD in het algemeen, zodat ik bijvoorbeeld kon uitleggen waar ik mee worstelde, aan de mensen om mij heen.

De tranen stroomden van mijn wangen toen ik de eerste ADHD boeken aan het lezen was. Wat een herkenbaarheid! Daar zat ik dan, in de bibliotheek, met rode ogen. Het waren trouwens geen vervelende tranen hoor. Ik voelde ineens zoveel begrip voor mezelf.

Als je net de diagnose ADHD hebt gekregen, of jouw kind is gediagnosticeerd, dan kan ik je zeker aanraden om eens diep in de ADHD boeken te duiken!

Hier komt een lijstje van de beste ADHD boeken…

ADHD boeken opgeruimd leven met ADHD

1. Eén van de bekendste ADHD boeken: Opgeruimd leven met ADHD

Professional organizer Judith Kolberg en Klinisch psychologe Kathleen Nadeau schreven Opgeruimd leven met ADHD. Zij geven onder anderen antwoord op de vragen ‘hoe verminder je dagelijkse chaos in je leven?' en ‘hoe ga je om met afleiding?'. Maar ook gaat dit boek in op financiën en het zo efficient mogelijk inrichten van je leven. Dit boek is geschreven voor de moderne tijd, want ook de omgang met internet en social media komen aan bod.

Opgeruimd leven met ADHD is één van de ADHD boeken die bordevol staat met humor en herkenbaarheid. Daarnaast zul je er praktische tips uithalen. Dit is écht zo'n ADHD boek die je er regelmatig even bijpakt.

Bekijk en bestel Opgeruimd leven met ADHD

ADHD boeken Druks Francien Regelink

2. ADHD boek geschreven door een ervaringsdeskundige: Druks

Druks is geschreven door ervaringsdeskundige Francien Regelink. Francien heeft ADHD en kan nogal druk zijn. Regelmatig krijgt zij de vraag of ze haar pilletje al geslikt heeft. In dit boek legt zij uit dat ADHD meer betekent dan alleen maar druk zijn. Je krijgt een ongefilterd kijkje in haar leven. Ze vertelt niet alleen hoe ze leeft en welke medicatie ze soms wel of niet slikt. Ook beschrijft ze ADHD in de slaapkamer en lees je over allerlei hilarische situaties.

Dit boek is geschreven voor iedereen die zelf ADHD heeft, of voor volwassenen die hun partner of kind beter willen leren begrijpen.

Bekijk en bestel Druks

adhd boeken autisme anders gaat ook

3. ADHD boek van een ervaringsdeskundige: Anders gaat ook

Elise Cordaro was net zou oud als ik toen ze de diagnoses autisme en ADHD kreeg; 27 jaar. Eerst werd ze door de hulpverlening weggestuurd. Met twee masters op zak was het namelijk helemaal niet zo duidelijk dat ze tegen problemen aanliep. Ze bleek super goed te zijn in het camoufleren van haar problemen. Voor dingen die voor anderen vanzelfsprekend zijn, ontwikkelde ze strategieën; studeren, werken, het huishouden, smalltalk, boodschappen doen.

In het boek Anders gaat ook beschrijft ze hoe ze omgaat met deze diagnoses. Deze diagnoses kwamen voor haar (net zoals voor mij) als een opluchting. Eindelijk begreep ze waarom bepaalde dingen moeilijker waren dan voor anderen.

In Anders gaat ook krijg je een kijkje in de belevingswereld van Elise. Daarnaast steekt ze lotgenoten een hart onder de riem, en heeft ze praktische tips, mind hacks en inspiratie om beter te functioneren met ADHD en autisme.

Bekijk en bestel Anders gaat ook

Boek voor vrouwen met ADHD

4. Gids voor vrouwen met ADHD, geschreven door psychotherapeut en coach

De titel van dit boek zegt genoeg: Gids voor vrouwen met ADHD is een ADHD boek dat specifiek is geschreven voor vrouwen. Dit ADHD boek biedt praktische tips en tools om balans te vinden; thuis, op het werk en in relaties. Als jij als ADHD vrouw regelmatig in je eigen wereld verdwaalt, je leven een chaos is en je worstelt om zonder kleerscheuren de dag door te komen, is dit boek voor jou geschreven.

Het ADHD boek is geschreven door Terry Matlen, psychotherapeut, consultant, schrijver en coach. Aan bod komen verschillende levensgebieden; relaties, overprikkeling, moederschap, boodschappen doen, sollicitatiegesprekken voeren en het omgaan met hormonen en emoties. Het boek staat bordevol levendige voorbeelden en praktische adviezen.

Bekijk en bestel Gids voor vrouwen met ADHD

adhd boeken voeding gezondheid

5. Gut & Psychology Syndrome (GAPS). Een natuurlijke behandeling voor autisme, ADHD en meer

Dit is voor mij een belangrijk boek geweest, want zelf kwam ik er vrij snel achter dat medicatie voor mij niet de oplossing is voor mijn ADD. Omdat ik geen medicatie meer wilde gebruiken, ging ik op zoek naar alternatieven. Voeding is een essentieel onderdeel van mijn ‘ADD levensstijl'.

In Gut & Psychology Syndrome lees je meer over mogelijke oorzaken en oplossingen van ADHD. “De oorzaak van veel chronische ziekten en mentale klachten ligt deels in de darmen”, stelt dit boek. Wanneer je darmflora uit balans is, worden gifstoffen geproduceerd. Dit ondermijnt je immuunsysteem en heeft een negatieve invloed op je hersenen.

De titel is in het Engels, maar het boek is vertaald naar het Nederlands.

Gut en Psychology syndrome bekijken en bestellen

ADHD boek hoe haal je het uit je hoofd

6. ADHD, hoe haal je het uit je hoofd?

Met ADHD ben je NIET voor de rest van je leven veroordeeld tot medicatie en wekelijkse coaching. Dát is het uitgangspunt van dit boek, geschreven voor volwassenen met ADHD.

Je wereld kan op zijn kop staan, als je de diagnose ADHD hebt gekregen. Dit boek biedt een verkenning naar de mogelijkheden wanneer je met een positieve blik naar ADHD kijkt. De oplossing ligt misschien niet in het opleggen van rust en structuur van buitenaf. Het is juist belangrijk om de drukte in je hoofd eruit te halen, zegt schrijfster Cathelijne Wildervanck.

Cathelijne Wildervanck is al bijna 15 jaar bezig met de invloeden van je brein op het lichaam en andersom. In ‘ADHD, hoe haal je het uit je hoofd?' laat zij zien hoe je je eigen mentale processen kunt beïnvloeden. Het is een praktisch boek, vol oefeningen. Een aanrader, niet alleen voor volwassenen met ADHD maar ook voor partners, familie, vrienden, psychiaters, psychologen, coaches en andere begeleiders van mensen met ADHD.

ADDH, hoe haal je het uit je hoofd? bekijken en bestellen

ADHD boek voeding kinderen

7. The Kid-friendly ADHD & Autism Cookbook, boek over ADHD & Voeding (mét recepten)

Als je je wilt verdiepen in voeding & ADHD is dit boek een échte must! In dit boek wordt onderbouwd door de wetenschap uitgelegd wat het beste dieet is voor kinderen met voedselintoleranties en -gevoeligheid. Deze intoleranties en gevoeligheden kunnen leiden tot problemen op het gebied van leren, gedrag, ontwikkeling, aandacht, slaap, zintuigelijke reacties en de spijsvertering.

De derde editie van The kid-friendly ADHD & Autism Cookbook biedt een sterk en actueel overzicht van de meest succesvolle diëten bij ADHD en autisme. Dit is zeker een aanrader voor ouders met kieskeurige kinderen, als het gaat om eten. Het boek draagt manieren aan om kinderen gezonde voeding te laten eten, inclusief geweldige recepten.

Helaas is The kid-friendly ADHD & Autism cookbook nog niet beschikbaar in het Nederlands.

The kid-friendly ADHD & Autism Cookbook bestellen

ADHD boeken wonderlijke wazigheid

8. Boek over ADD: Wonderlijke wazigheid

Het boek Wonderlijke Wazigheid is geschreven voor jongeren (vanaf 12 jaar) en volwassenen met ADD, het subtype van ADHD. Als je ADD hebt, is dit boek zeker een aanrader! Onderwerpen die besproken worden zijn ADD en werk, ADD op school, ADD en de liefde en het halen van je rijbewijs met ADD. Maar ook onderwerpen zoals verslaving, alcohol en drugs komen aan bod. Dit boek staat vol met voorbeelden en humoristische anekdotes.

In dit boek wordt ook uitgelegd wat het verschil is tussen ADHD en ADD.

Wonderlijke Wazigheid bestellen

Wat zijn jouw favoriete ADHD boeken?

Dit was een lijst van bekende en goede ADHD boeken. Hopelijk zat er iets tussen voor jou! Wat zijn jouw favoriete ADHD boeken, en waarom? Deel het met ons, in de comments 🙂

Volg Leuk Leven met ADD op InstagramFacebookPinterest en Twitter. Ben je op zoek naar likeminded people? Word lid van Wandering Minds Community, voor iedereen met een uniek brein (let op: vul alle lidmaatschapsvragen in om toegang te krijgen. Dit doen we om de kwaliteit en veiligheid in de groep te waarborgen). 

boeken over ADHD
Foto door Daria Shevtsova

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je leuklevenmetadd.nl. Super bedankt daarvoor! 🙂 Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

Hey, jij daar!

Volg ons op de socials voor meer tips, ervaringsverhalen en een dosis extra inspiratie voor je Unieke Brein. Wil je je verbinden met gelijkgestemden? Onze community is een veilige plek waar je ervaringen deelt, vragen stelt & nieuwe vrienden maakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top