ashwagandha voordelen nadelen adhd
Natuurlijk gezond leven,  Supplementen bij ADHD/ADD/HSP

Alles over ashwagandha, voordelen en nadelen op een rij

Ashwagandha – ook wel winterkers genoemd – is een struik die groeit in India. Al eeuwenlang worden de wortels van deze struik gebruikt door Ayurvedische genezers. De krachtige medicinale plant doet wonderen bij angst en stress, brain fog, je geheugen en meer. Het helpt bij depressie en/of verslaving. In dit artikel vind je informatie over ashwagandha. Wat zijn bijvoorbeeld ashwagandha voordelen en nadelen? Zijn er bijwerkingen, en is ashwagandha veilig, of verslavend?

Let op: Ik ben geen arts, voedingsdeskundige of specialist. Dit artikel is geschreven op basis van ervaring en externe bronnen. De informatie in dit artikel is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Neem bij vragen altijd contact op met een arts of andere gekwalificeerde zorgverlener. Een supplement dient als aanvulling en is geen vervanging voor een gezonde levensstijl.

Ashwagandha voordelen, is dit een wondermiddel?

Misschien ben je al bekend met ginseng. Ashwagandha is vergelijkbaar met deze wortel. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar wat sommige mensen ‘een wondermiddel’ noemen. Maar wat zijn de voordelen? Kan Ashwagandha echt helpen bij stress, angst, depressie en ADHD?

ashwagandha voordelen en kopen
Ginseng. Foto door Elina Krima

Onderzoek naar de voordelen van ashwagandha

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de werking van Ashwagandha, met veelbelovende resultaten. Een onderzoek bijvoorbeeld, uitgevoerd door Ashwins Health Care and Research Centre, suggereert dat hooggeconcentreerde Ashwagandha-wortelextract (volledig spectrum), stress verlaagt.

Een ander uitgebreid onderzoek naar de voordelen van Ashwagandha – uitgevoerd door het Internationaal Instituut voor Kruidengeneeskunde (IIHM) – suggereert dat de wortel mogelijk veel positieve effecten heeft, zoals verlaging van stress, het verbeteren van je geheugen (bij zowel kinderen als ouderen) en het verminderen van klachten die horen bij artritis, reuma en artrose. Ook werd het nuttig bevonden bij de ziekte van Parkinson, Huntington en Alzheimer. Het verlaagt GABA, verbetert het energieniveau en werkt ontstekingsremmend. Het zou zelfs nuttig kunnen zijn voor de behandeling van kanker.

Ashwagandha lijkt even effectief te zijn als angstverlichter als lorazepam en een even effectief antidepressivum als imipramine (Bron: Healthy but Smart).

ashwagandha bijwerkingen voordelen kopen

Grootschalige studies zijn nodig om de klinische werkzaamheid ervan bij stressgerelateerde aandoeningen, neuronale aandoeningen en kankers te bewijzen.

Ashwagandha helpt mogelijk tegen stress, depressie en angst, maar geeft daarnaast je immuunsysteem een boost. Ook kan het je schildklier ondersteunen (pas op bij een snel werkende schildklier!)

Ashwagandha bij ADHD

Omdat Ashwagandha helpt bij brain fog (‘mistig hoofd’) en geheugenproblemen, wordt dit middel vanuit de orthomoleculaire geneeskunde in sommige gevallen ingezet bij ADHD. Ashwagandha helpt ook bij het herstel en de ondersteuning van het centrale zenuwstelsel. Daarnaast vermindert slapeloosheid. De traditionele toepassing is ter verbetering van het leervermogen en het geheugen van kinderen (Bron: Praktijk Blaauw).

Het wordt ook wel gebruikt als onderdeel van een orthomoleculaire behandeling voor ADHD/ADD. Maar ook andere supplementen kunnen voordelig zijn voor mensen met ADD en ADHD en er wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van voeding op ADD en ADHD.

Ashwagandha nadelen

Hoewel velen Ashwagandha zien als een magisch wondermiddel, blijken er ook wat nadelen te kleven aan Ashwagandha. Net zoals bij vele andere natuurlijke middelen, is er bijvoorbeeld weinig onderzoek gedaan naar de langetermijn effecten van Ashwagandha. Daarnaast is het essentieel dat je je houd aan de aanbevolen dagelijkse dosering. Doe je dit niet? Dan krijg je mogelijk maag- en darmklachten zoals diarree en buikpijn.

Er zijn geen ernstige bijwerkingen of veiligheidsrisico’s van Ashwagandha gedocumenteert. Ashwaganda lijkt – behalve voor zwangere vrouwen, mensen met schildklierproblemen of auto-immuunklachten – veilig in gebruik.

Ashwagandha bijwerkingen en voordelen
Foto door Andrea Piacquadio

Ashwagandha bijwerkingen

Wanneer je Ashwagandha voor een kortere periode (zoals een paar maanden) gebruikt, en je houdt je aan de aanbevolen dosering, is de kans op bijwerkingen klein. Bij langdurig gebruik en een hoge dosis, kun je milde bijwerkingen krijgen zoals hoofdpijn, maagpijn en slaperigheid (Bron: Consumerlab).

Pas op voor deze Ashwagandha bijwerkingen!

Ben je zwanger, geef je borstvoeding, heb je schildklierproblemen of een auto-immuunziekte? Wees dan voorzichtig met het gebruik van Ashwagandha. Ashwagandha kan de productie van schildklierhormonen verhogen. Ben je intolerant voor producten uit de plantenfamilie van nachtschade (zoals tomaten en aardappels)? Dan moet je ook oppassen, want Ashwagandha behoort tot deze familie en consumptie kan auto-immuunklachten verergeren.

Ashwagandha nadelen: Is het gebruik veilig?

Dr. Merry FRCPI PhD beoordeelde 37 studies naar Ashwagandha. Geen van deze studies duidde op veiligheidsproblemen bij het gebruik van Ashwagandha, Op één casus na. Een gezonde 32-jarige vrouw kreeg last van hyperthyreoïdie (een te snel werkende schildklier) na het gebruik van Ashwagandha.

Onderzoek in een Ayurvedische kliniek in India onthulde een extreem laag aantal bijwerkingen (slechts 1,14% had last van milde bijwerkingen). Zoals eerder beschreven, is het aan te bevelen om het gebruik van ashwagandha te vermijden wanneer je zwanger bent, vanwege het risico op een miskraam.

Over het algemeen is het aan te raden om extra water te drinken wanneer je ashwagandha gebruikt.

ashwagandha voordelen nadelen bijwerkingen
Foto door Oleg Magni

Is Ashwagandha verslavend?

Op het moment van schrijven (september 2020) is er nog geen onderzoek gedaan naar de verslavende werking van Ashwagandha. Vanwege de (psychisch) fijne effecten van het middel, zou het kunnen gebeuren dat je verslaafd raakt aan dit gevoel. Als je je aan de aanbevolen dosering houdt, is dit voor zover bekend niet schadelijk.

Ashwagandha proberen?

Je bent nu op de hoogte van de belangrijkste informatie zoals de voordelen, nadelen en mogelijke bijwerkingen van Aswhagandha.

Wil jij Ashwagandha gaan proberen? Het gebruik van supplementen doe je altijd het beste in overleg met een specialist, zoals een orthomoleculair therapeut of je (huis)arts. Val jij in één van de risicogroepen? Neem altijd contact op met jouw huisarts voordat je Ashwagandha gaat proberen.

Ashwagandha kopen

Wil je Ashwagandha proberen? Via de volgende links koop je Ashwagandha:

Body & Fit biologische Ashwagandha

Holisan Ashwagandha

Golden Naturals Ashwagandha (optioneel i.c.m. Rhodiola)


Volg Leuk Leven met ADD op FacebookTwitter en Instagram. Ben je op zoek naar likeminded people? Word lid van Wandering Minds Community, voor iedereen met een uniek brein (let op: vul alle lidmaatschapsvragen in om toegang te krijgen. Dit doen we om de kwaliteit en veiligheid in de groep te waarborgen). 

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je leuklevenmetadd.nl. Super bedankt daarvoor  Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

José Schrijver

Wandering Mind, dromer, digital nomad | Ervaringsdeskundige: kreeg ADD-diagnose op 26-jarige leeftijd tijdens een burn-out | holistische visie op ADHD | medicatie-vrij

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *