supplementen voor adhd niet de oplossing

Waarom supplementen voor ADD en ADHD niet de oplossing zijn

Regelmatig krijg ik vragen zoals “welke supplementen kan ik het beste gebruiken voor mijn ADD/ADHD?” of “mijn psycholoog raadt me aan om medicatie te gebruiken. Zou jij dit aanraden of niet?”. Meestal zijn de bezoekers van Wanderingminds.nl op zoek naar alternatieve manieren om met hun ADHD-symptomen om te gaan. De meest voorkomende reden is, dat medicatie niet goed werkt of voor te veel bijwerkingen zorgt. Steeds meer volwassenen met AD(H)D (of ouders van kinderen met de diagnose) kiezen voor natuurlijke oplossingen, zoals supplementen.

Voor de rest van je leven ADHD medicatie gebruiken is misschien geen duurzame oplossing. Maar supplementen zijn ook niet dé oplossing. In ieder geval niet op de manier waarop je misschien hoopt. In dit artikel deel ik mijn ervaring en leg ik uit waarom zowel medicatie als supplementen niet de oplossing zijn voor je AD(H)D. Maar wat is dan wél de oplossing? Lees verder…

adhd arts dokter medicijnen

Overleg altijd met een arts of andere ADHD professional

Deze website bestaat nu iets langer dan een jaar en ik krijg dus veel vragen over medicatie en supplementen. Voordat ik mijn ervaring deel, wil ik heel duidelijk maken dat ik niet kan adviseren over het gebruik van medicatie, supplementen of welke behandelvorm dan ook. Ik ben geen arts, geen psychiater, geen orthomoleculair therapeut, homeopaat en ook geen psycholoog. Behalve de opleiding tot ADHD-coach heb ik niet gestudeerd om Wandering Minds te helpen. Alles wat ik schrijf, schrijf ik uit eigen ervaring, de ervaring van mensen om mij heen of op basis van bronnen.

Zelf heb ik veel geëxperimenteerd met supplementen en voeding en ben ik heel blij met het resultaat. Maar ik heb altijd veel gelezen, ook over de mogelijke risico's van supplementen (het is bijvoorbeeld belangrijk dat je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houdt). Uiteindelijk heb ik hulp gezocht bij een orthomoleculaire therapeut en een iriscopist. De supplementen die ik gebruik, gebruik ik op advies en diverse tests, in combinatie met dingen uitproberen.

Ik ben heel blij met de supplementen, maar het is niet dé oplossing voor mijn ADD.

adhd snelle oplossing quick fix
Quick fix voor ADHD?

ADHD en een quick fix, oftewel simpele en snelle oplossing

Maar waarom is een pilletje zoals een supplement, niet de oplossing?

In het westen zijn we vaak op zoek naar een quick fix voor onze problemen. Als we hoofdpijn hebben nemen we een paracetamol, wanneer we ongesteld zijn nemen we een Aleve Feminax tegen de buikpijn, antidepressiva is de oplossing tegen depressie, slaappillen tegen slaapproblemen en als we te maken hebben met een virus zoals COVID-19 wordt de oplossing gezocht in een vaccin.

We willen controle hebben over ons lichaam op een simpele en snelle manier, het liefst zonder teveel gedoe. We gaan niet uit van de kracht en het zelfgenezend vermogen van eigen lichaam. En dit is eigenlijk best logisch, want dit hebben we zo geleerd.

De meeste mensen hebben geen idee van de kracht van bijvoorbeeld onze gedachten en de invloed van keuzes die we dagelijks maken. Of het effect van trauma op ons welzijn. Pas wanneer we burn-out of depressief raken, beginnen we misschien in te zien dat stress voor veel lichamelijke en mentale klachten zorgt.

In plaats van de oorzaak van onze ongemakken aan te pakken, wordt vaak gekozen voor een snelle oplossing van buitenaf. We hopen dat onze problemen daarmee verdwijnen.

Dit gebeurt niet alleen bij hoofdpijn en virussen, maar vaak ook bij chronische ‘aandoeningen' zoals ADHD.

Er is natuurlijk niets mis met medicijnen en vaccins, en we mogen dankbaar zijn dat ze er zijn. Maar het is misschien niet altijd de beste of enige langetermijnoplossing. Mijn zoektocht naar de juiste vorm en dosering ADHD-medicatie was een lange en pijnlijke weg, met vervelende bijwerkingen zoals bloed in de ontlasting, witte ontlasting, afvallen, black-outs en afvlakking. Ik was blij te ontdekken dat er ook andere manieren zijn om grip te krijgen op AD(H)D.

quick fix voor adhd snel simpel

Quick fix, is dit wel een ‘fix'?

Een simpele en snelle oplossing zonder gedoe; dat klinkt natuurlijk geweldig! Een pilletje of een prikje en we zijn genezen. Maar is dit wel een oplossing?

De afgelopen 8 jaar leerde ik dat voor mij een ‘quick fix' niet de juiste langetermijnoplossing is. Ik ben – zoals veel Wandering Minds – erg gevoelig. Niet alleen ben ik gevoelig voor prikkels zoals geuren en geluiden, maar ook voor medicatie, voeding en eigenlijk voor alles wat ‘binnenkomt', of dit nu via de zintuigen is of via een pilletje. Mijn zoektocht naar ADHD-medicatie was dan ook een lange pijnlijke weg, waar de ene heftige bijwerking de andere opvolgde.

ADHD medicatie was voor mij dus geen oplossing. Ik moest op zoek gaan naar alternatieven.

supplementen adhd werkt niet geen effect

Supplementen bij ADHD en ADD

Een ADHD-medicijn lijkt misschien een quick fix, maar steeds meer mensen ervaren net zoals ik vervelende bijwerkingen. Een echte ‘fix', met andere woorden genezing, is het voor velen niet. Daarom wordt er steeds vaker gezocht naar meer natuurlijke oplossingen, zoals een supplement. Een supplement is een (tijdelijke) aanvulling op je dagelijkse voeding. Veel supplementen ondersteunen het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Supplementen kunnen goed helpen bij ADHD. Ik lees bijvoorbeeld veel verhalen over volwassenen en kinderen met ADHD die baat hebben bij LTO3. Maar ook Magnesium, visolie en andere ADHD supplementen kunnen ondersteuning bieden. Anderen gebruiken CBD-olie, bijvoorbeeld om beter te slapen of om meer rust te kunnen ervaren. Zelf gebruik ik zoals ik eerder schreef supplementen op advies van een orthomoleculaire therapeut die gespecialiseerd is in ADHD en een iriscopist.

Zonder supplementen zou ik waarschijnlijk niet zo goed functioneren als ik nu doe. Ze ondersteunen me o.a. bij concentratie, ontspanning en slaap.

Maar als ik alleen maar supplementen zou gebruiken en verder zou afwachten tot ‘het magische pilletje' zijn werk zou doen, zou ik ook niet functioneren zoals ik nu doe. En dit brengt mij terug naar de vraag ‘waarom zijn supplementen niet de oplossing voor ADHD?'.

De oorzaak aanpakken, eventueel samen met een hulpmiddel

Gedurende mijn zoektocht naar grip op mijn ADD-symptomen, raakte ik ervan overtuigd dat het belangrijk voor mij is om de oorzaak van mijn problemen aan te pakken. Een oplossing buiten mezelf, zoals medicatie of supplementen, biedt misschien tijdelijk ondersteuning, maar biedt voor mij geen langetermijnoplossing.

Ik zie een ‘quick fix' zoals een medicijn of een supplement dan ook enkel als een fijn hulpmiddel die voor tijdelijke ondersteuning kan zorgen. Medicijnen, vaccins, chemotherapie en andere medische behandelingen zijn super nuttig en het is fijn dat ze er zijn, zeker bij acute en ernstige aandoeningen. Maar om te genezen van chronische ziektes lijkt het mij essentieel om óók naar de oorzaak van het probleem te kijken.

Wandering Minds (kinderen en volwassenen met ADHD of HSP) kunnen zich vaak moeilijk concentreren, maar hebben ook moeite met ontspannen en raken makkelijk overprikkeld. De oorzaak hiervan kan uit verschillende hoeken komen. Sommigen zeggen dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt, anderen stellen dat voeding, trauma, opvoeding, omgeving en leefstijl meer impact hebben dan tot nu toe in de wetenschap naar voren is gekomen.

adhd oorzaak aanpakken natuurlijk

Neem zelf de verantwoordelijkheid voor je geluk en gezondheid

Een medicijn of supplement kan dus ondersteuning bieden. Als je wat hulp nodig hebt van buitenaf in de vorm van een pilletje – zoals de meeste mensen met ADHD – is het fijn dat er de keuze is tussen een medicijn of een supplement.

Maar wat ik de afgelopen jaren leerde, is dat je zoveel meer kunt doen om met je symptomen om te leren gaan.

Denk aan sporten, wandelen, yoga, meditatie, Mindfulness, neurofeedback, je zelfliefde vergroten, cognitieve gedragstherapie, coaching, boeken lezen, cursussen doen, Wim Hof oefeningen, healing tao, ademhalingsoefeningen/ademwerk, Reiki, tai chi, een andere baan zoeken, je brein trainen, nervus vagus stimulatie en het aanpassen van je voeding.

Dit is een willekeurig lijstje met opties. Hopelijk vind je op deze website meer inspiratie. Maar wij vinden het altijd fantastisch om ervaringen van anderen te lezen. Welke alternatieve methode heeft jou geholpen om grip te krijgen op je unieke brein? Deel het in de comments onder dit artikel of via het contactformulier.

Ben je al lid van de community? Ook hier worden ervaringen gedeeld.

Balans met ADHD: pas je leefstijl aan

Om grip te krijgen op mijn ADD-brein, was het noodzakelijk om mijn mindset en leefstijl aan te passen. Ik heb alle hulp aangepakt die ik aangereikt kreeg, maar altijd volledig zelf de verantwoordelijkheid genomen. Vanaf het begin ging ik actief op zoek naar ‘behandelingen' of oplossingen die bij mij passen. Dankzij een combinatie van voeding, yoga, meditatie en andere aanpassingen, ging ik me steeds beter voelen. En ik leer nog steeds iedere dag.

Ben je benieuwd naar welk pad ik heb bewandeld, van burn-out en ADD-diagnose tot een reis naar Nieuw-Zeeland? Hier lees je wat ik tot nu toe allemaal gedaan heb om mijn ADD-brein in balans te krijgen en houden…

adhd oplossen behandeling
Tongariro Crossing, Nieuw Zeeland

ADHD supplementen: verkeerde verwachtingen

Er was voor mij dus veel meer nodig dan het nemen van supplementen om een gezond & gelukkig leven te kunnen leiden met ADD. Daarom was voor mij alleen een supplement nemen geen oplossing voor de ADD.

Met alleen medicatie of supplementen vinden de meeste kinderen en volwassenen met ADHD net zoals ik geen balans. Maar er is nog een ander probleem als het gaat om supplementen als oplossing voor ADHD, namelijk: verkeerde verwachtingen.

Alhoewel supplementen je dus zeker kunnen ondersteunen, bieden ze in de meeste gevallen niet de snelle en magische oplossing voor je ADHD. Zeker wanneer je verwacht dat je problemen meteen verdwijnen na het nemen van een supplement, zul je bedrogen uitkomen.

De verwachting dat een supplement al je problemen oplost, is niet realistisch

Wanneer ik ervaringen lees van mensen die bijvoorbeeld LTO3 zijn gaan gebruiken, lees ik regelmatig uitspraken zoals ‘ik gebruik het nu een week, maar ik merk er helemaal niks van!'. Naar mijns inziens hebben deze mensen een verkeerde, onrealistische verwachting. Als je alleen een supplement gebruikt, maar daarnaast je leven blijft leiden zonder structuur, ritme, regelmaat en zonder te bewegen en bijvoorbeeld te mediteren, zul je je misschien een klein beetje beter gaan voelen, maar nooit helemaal in balans komen.

Net zoals bij het gebruik van medicatie, zijn er naast het gebruik van supplementen vaak andere (leefstijl)aanpassingen nodig. Daarnaast duurt het bij de meeste supplementen even voordat je effect merkt.

Als het directe resultaat van een supplement uitblijft, wordt er helaas vaak opgegeven en gaat men op zoek naar de volgende quick fix.

adhd luisteren naar je lichaam balans

Leren luisteren naar je lichaam

We hebben dus een verkeerde verwachting als het gaat om supplementen. Helaas is een supplement geen quick fix die je problemen laat verdwijnen.

Daarnaast hebben we nooit leren luisteren naar ons lichaam, en voelen we misschien niet (direct) het effect van het supplement. We staan niet meer in contact met ons lichaam, en hebben vaak geen idee wat er nou in ons lichaam en in ons brein gebeurt.

Om in balans te komen met ADD of ADHD, is het belangrijk om (weer) te leren luisteren naar ons lichaam.

Een mooi voorbeeld is een situatie die plaatsvond vlak voordat ik burn-out raakte. Mijn fysiotherapeut zei tegen me ‘je bent super gespannen'. Mijn reactie was ‘nee hoor, ik heb helemaal geen stress'. Vervolgens liet hij me het verschil voelen tussen de keiharde spieren in mijn schouders en nek en zijn ontspannen spieren. Ik was verbaasd, en dit was één van de eerste momenten waarop ik me realiseerde dat ik geen idee had hoe ik me écht voelde. Ik stond totaal niet in contact met mijn lichaam en zocht alles altijd in mijn brein, mijn ration en buiten mezelf.

Een belangrijke stap om in balans te komen met een ADHD-brein of ADD-brein, is leren luisteren naar je lichaam en geest. Je moet je dagelijks bewust worden van wat jij op dat moment nodig hebt.

adhd duurzame oplossing lange termijn

Het effect van een supplement ervaar je niet meteen

Wat ook belangrijk is om je te realiseren, is dat je een effect van een supplement niet direct ervaart. Waar je meteen voelt wat Ritalin of Concerta met je doet, zul je voor het effect van een supplement wat meer geduld moeten hebben. Daarnaast is het effect een stuk subtieler, is mijn ervaring. Wat je daarvoor terugkrijgt is een meer langetermijnoplossing en minder (meestal zelfs geen) bijwerkingen.

Ga jij voor een quick fix of langetermijnoplossing voor ADHD?

Medicatie en supplementen kunnen heel waardevol zijn in een zoektocht naar balans met ADHD. Maar is het dé oplossing, die snel al jouw problemen wegneemt? Waarschijnlijk niet!

Wat doe jij om in balans te komen en blijven met ADHD? Zoek jij die quick fix, of kies je liever voor een duurzame & langetermijnoplossing? Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen, deel het met ons onder dit bericht!

Hey, jij daar!

Volg ons op de socials voor meer tips, ervaringsverhalen en een dosis extra inspiratie voor je Unieke Brein. Wil je je verbinden met gelijkgestemden? Onze community is een veilige plek waar je ervaringen deelt, vragen stelt & nieuwe vrienden maakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ontvang Tips, Ervaringsverhalen & Life Hacks voor jouw Unieke Brein

15585

Mis niets!

Scroll naar top