adhd neurotransmitters dopamine add
Problemen bij ADD/ADHD/HSP

ADD, ADHD neurotransmitters en dopamine tekort

De onderliggende oorzaak van AD(H)D is mogelijk te vinden in de werking van neurotransmitters, zoals noradrenaline en dopamine. Maar wat is het verband tussen ADHD, ADD en dopamine? Welke invloed heeft een tekort aan dopamine op ADHD, en wat kun je hieraan doen? Voor dit artikel ging ik op onderzoek uit.

Wat is dopamine en wat doet deze neurotransmitter?

Dopamine is een neurotransmitter die ons in staat stelt emotionele reacties te reguleren en actie te ondernemen, met als doel een bepaalde beloning te halen. Gevoelens van plezier en beloning hebben we te danken aan dopamine.

De rol van neurotransmitter dopamine bij ADHD en ADD

Kinderen en volwassenen met ADHD hebben moeite met het vasthouden van de aandacht. Hyperactiviteit en impulsiviteit zijn ook veelvoorkomende symptomen van ADHD. ADHD en ADD worden ook wel neurologische ontwikkelingsstoornissen genoemd. Hoe ADHD precies ontstaat is nog niet bekend, maar wetenschappers hebben onderzocht dat neurotransmitters zoals dopamine een rol spelen.

dopamine adhd neurotransmitters
Photo by Ben Blennerhassett

Dopamine tekort bij ADHD en ADD

Een tekort aan dopamine zou kunnen leiden tot ADHD-symptomen. Wetenschappers hebben vastgesteld dat dopaminegehaltes bij mensen met ADHD anders zijn dan bij mensen zonder ADHD (zoals in dit onderzoek). Mogelijk hebben kinderen en volwassenen met ADHD lagere concentraties van bepaalde eiwitten, die ook wel dopamine-transporters worden genoemd. Hier lees je meer over in dit onderzoek.

Dopamine tekort zorgt voor onaangename gevoelens

Wanneer het beloningssysteem niet goed werkt, en dan met name het dopaminesysteem, ontstaan onaangename gevoelens. De hersenen vragen als het ware om dopamine, om deze gevoelens te vermijden. Kinderen en volwassenen met een dopamine tekort hebben een verhoogd risico op verslavende, impulsieve en dwangmatige gedragsneigingen (Bron: NCBI). Hierdoor gaan sommige mensen op zoek naar drugs, maar ook ADHD medicatie en natuurlijke supplementen kunnen de afgifte van dopamine activeren of verhogen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *