ADD supplementen vitamines mineralen

De beste ADHD en ADD supplementen

Wanneer je de diagnose ADD hebt gekregen, krijg je vaak medicatie voorgeschreven zoals Ritalin, Concerta of Dexamfetamine. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals het aanpassen van je voeding of het gebruik van ADD supplementen. Deze ADD supplementen (of ADHD supplementen) zijn misschien geen ‘quick fix' (al zijn er zeker supplementen waar je meteen het effect van voelt), maar voor de lange termijn voor velen een prima alternatief voor medicatie. In dit artikel vind je meer informatie over ADD en ADHD supplementen.

Let op: Ik ben geen arts, voedingsdeskundige of specialist. Dit artikel is geschreven op basis van ervaring en externe bronnen. De informatie in dit artikel is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Neem bij vragen altijd contact op met een arts of andere gekwalificeerde zorgverlener. Een supplement dient als aanvulling en is geen vervanging voor een gezonde levensstijl.

ADD medicatie of ADHD supplementen

Zelf leef ik al ruim 5 jaar een gezond en gelukkig leven met ADD, zonder medicatie. Één van de dingen die ik doe, naast de juiste voeding voor (mijn) ADD eten, is het gebruiken van supplementen.

ADHD en ADD supplementen voor betere concentratie kopen

“Natuurlijk presteren” ontwikkelde verschillende natuurlijke supplementen samen die je ondersteunen bij focus en concentratie. Probeer bijvoorbeeld de Concentratieboost of Alfa Focus.

Vitaminesupplementen voor ADD en ADHD

Verschillende onderzoeken suggereren een verband tussen ADD/ADHD en een tekort aan vitamines en mineralen. Daarom kan het bijslikken van vitamines en mineralen een uitkomst zijn voor volwassenen en kinderen met ADD.

Toen ik in Nieuw Zeeland was stuitte ik op een onderzoek over vitamines en supplementen bij ADHD. Ik vond het heel toevallig dat ik het jaar ervoor, tijdens mijn burn-out, bij een arts was geweest die bioresonantie deed. Uit deze test kwamen precies dezelfde tekorten naar voren als de supplementen die in het onderzoek positief getest waren. Dit waren o.a. magnesium, calcium, zink, omega 3, foliumzuur, B12 en ijzer.

In een reactie op complete wanhoop, kocht ik voor 150 euro aan vitaminesupplementen. Hier kon ik 3-6 maanden mee vooruit. Ik was sceptisch, maar al na een paar dagen merkte ik een enorm verschil. Ik werd rustiger, zowel in mijn lijf als in mijn hoofd. Daarnaast kon ik me beter concentreren en viel ik makkelijker in slaap.

Nu, een aantal jaar later, gebruik ik de supplementen niet meer dagelijks.

In overleg met een orthomoleculair therapeut ben ik ook iets minder supplementen gaan gebruiken. Op dit moment gebruik ik L-glutamine, magnesium van Cellcare (of Vitakruid) en algenolie. Zij raadt me ook aan om Kaempferol te gaan gebruiken, maar dit is een prijzig supplement dus hier wacht ik nog even mee. Dit is trouwens een persoonlijk advies, gebaseerd op verschillende testen die ze bij mij heeft afgenomen, waaronder een neurotransmittertest.

adhd add supplementen l-theanine concentratie en ontspanning

Welke vitaminesupplementen voor ADD en ADHD?

Helaas is de vraag ‘welke supplementen werken het beste voor mensen met ADD en ADHD' niet zo eenvoudig te beantwoorden. Ieder lichaam is anders, waardoor er niet één supplement bestaat die voor iedereen goed werkt. Je kunt verschillende supplementen proberen, maar het is natuurlijk het beste om hier begeleiding bij te zoeken.

Natuurlijke supplementen, specifiek voor ADD en ADHD symptomen

Voordat ik advies kreeg en een orthomoleculair mij de supplementen aanraadde die ik hierboven noemde, gebruikte ik een tijdje andere natuurlijke supplementen om me beter te kunnen concentreren of om beter te kunnen ontspannen. De één werkte voor mij beter dan de andere.

Deze ADD en ADHD supplementen bestaan uit alleen maar natuurlijke ingredienten, zoals valeriaan, L-theanine, blauw glidkruid en Rhodiola. Ik was echt verbaasd over de resultaten. Bij één van de supplementen had ik zelfs het gevoel dat ik Ritalin had geslikt.

Ben je op zoek naar een supplement waarbij je meteen effect merkt? Dan is één van de volgende supplementen voor jou een goede optie. Ook hier geldt; wil je dit op een verantwoorde wijze doen? Neem dan contact op met een othomoleculair therapeut of arts.

ADD supplementen serotonine l-theanine ervaringen

ADHD/ADD supplementen

Voor focus en concentratie

 • Alfa Focus met L-theanine en Blauw Glidkruid (Dit supplement heeft op mij een sterk effect. Iets te sterk. Toen ik dit voor het eerst innam had ik het gevoel dat ik weer Ritalin had ingenomen)
 • Alfa Focus in combinatie met omega 3; Deze combinatie heeft dezelfde ingredienten als het bekende supplement LTO3.
  (zelf neem ik liever geen visolie in, omdat ik het gebruik van dierlijke producten zo veel mogelijk vermijd. Ik kies voor de algenolie van Vitakruid i.p.v. de visolie)
 • Concentratieboost met Rhodiola, L-theanine en Cafeïne (werkt bij mij iets milder dan de Alfa focus, maar dit is voor iedereen anders).

Voor rust, ontspanning en je stemming

 • Ontspannen + met valeriaan, rhodiola en kamille
 • Nachtrust & Stemming met 5-HTP en Valeriaan (bij slaapproblemen en voor een goede stemming. Ik vind dit supplement heel fijn!)
 • SeroBooster Serotonine booster met natuurlijke 5-HTP uit Griffonia (Serotonine is het gelukshormoon, dus dit supplement is effectief bij stemmingswisselingen, depressie en brengt geestelijke weerstand)
pycnogenol boomschors extract ADD ADHD supplementen
Pycnogenol: een extract van een boomschors.

ADD en ADHD supplementen: Pycnogenol voor kinderen met AD(H)D

Pycnogenol is een extract van de schors van de Pinus Pinaster, wat ook wel pijnboom wordt genoemd. Pycnogenol wordt ook wel pijnboomschorsextract genoemd. Dit extract heeft een waslijst aan gezondheidsvoordelen, waarover je hier meer leest.

Ruim 40 jaar is pycnogenol onderwerp van wetenschappelijke (preklinische en klinische) studies. Er zijn meer dan 300 publicaties over dit voedingssupplement verschenen. Één van de positieve effecten die uit onderzoek naar voren kwamen, was een verbetering van het functioneren van kinderen met ADHD. Wat verbeterde na het gebruiken van pycnogenol was de aandacht, visuele-motorische coördinatie en de concentratie. Dankzij de pycnogenol was de uitscheiding van adrenaline, noradrenaline en dopamine afgenomen bij kinderen in het onderzoek. Pycnogenol zorgt voor verlaging van oxidatieve stress en verbetert de doorbloeding van bepaalde hersengebieden (Orthokennis, 2015).

Of het effect bij volwassenen ook positief is, is (naar mijn weten) niet onderzocht.

add supplementen theanine adhd supplementen
Hier komt L-theanine vandaan: de theeplant

L-Theanine voor ADD en ADHD

Sommige volwassenen en kinderen met ADHD of ADD hebben baat bij het supplement L-Theanine. Dit is een wateroplosbaar aminozuur dat thee zijn karakteristieke smaak geeft. Dit is één van de ingredienten die in de ADD supplementen die ik eerder beschreef wordt gebruikt.

L-theanine wordt na inname snel opgenomen en al binnen 30 minuten geeft het een kalmerend effect. Deze ontspanning gaat gepaard met toename van alfagolven in de hersenen (vanaf 50 mg.) en het beïnvloedt neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.

In combinatie met cafeïne (o.a. in koffie) zorgt L-Theanine voor een toename van mentale alertheid en focus (Orthokennis, 2020).

ADD supplementen: Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba is een kruid afkomstig van de bladeren van een boom. Ook naar dit supplement is wetenschappelijk onderzoek gedaan, met zowel positieve als negatieve resultaten. In april 2015 werd onderzoek(1) gedaan naar de effecten van Ginkgo naast het gebruik van methylfenidaat, en de onoplettendheid bij kinderen verbeterde met 35% ( Shakibaei, Fereshteh, et al., 2015).

ADD en ADHD supplementen voor je hersenen

Vitaminesupplementen die positieve resultaten hebben laten zien bij volwassenen en kinderen met ADD/ADHD, zijn o.a. magnesium, calcium, foliumzuur, zink, omega 3 (veganistisch verkrijgbaar als algenolie), B12 en ijzer.

Hier lees je meer over magnesium, één van de mineralen waar veel kinderen en volwassenen met AD(H)D een tekort aan hebben.

Bij de drogist koop je goedkope varianten, maar volgens mijn behandelaar toen ik een burn-out had, een huisarts die zich gespecialiseerd had in natuurgeneeskunde, zijn deze varianten vaak niet goed samengesteld, waardoor je lichaam het niet kan opnemen. Weggegooid geld dus.

Deze arts raadde mij het merk Lamberts aan, verkrijgbaar bij verschillende online drogisten, maar ook bij Bol.com.

Welke ADD of ADHD supplementen gebruik jij?

Eerder kreeg ik via mijn blog interessante tips over ADD supplementen of andere natuurlijke oplossingen voor ADD. Heb jij positieve ervaringen met supplementen voor ADD? Deel het in de comments met mij en de lezers 🙂

supplementen adhd supplement add

Bronnen

1 Shakibaei, Fereshteh, et al. “Ginkgo Biloba in the Treatment of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder in Children and Adolescents. A Randomized, Placebo-Controlled, Trial.” Complementary Therapies in Clinical Practice, vol. 21, no. 2, Apr. 2015, pp. 61–67., doi:10.1016/j.ctcp.2015.04.001

Hey, jij daar!

Volg ons op de socials voor meer tips, ervaringsverhalen en een dosis extra inspiratie voor je Unieke Brein. Wil je je verbinden met gelijkgestemden? Onze community is een veilige plek waar je ervaringen deelt, vragen stelt & nieuwe vrienden maakt.

11 reacties op “De beste ADHD en ADD supplementen”

 1. L-theanine heb ik fijne ervaring mee, een natuurlijk supplement, een aminozuur. Ik heb onder item Add en homeopathie een uitgebreide reactie geplaatst en nog een antwoord.

 2. Beste mensen , interessant dit artiekel ik zelf gebruik ook Citalopram voor mijn depressie, maar dan mag je geen L-theanine gebruiken toch?.

  1. JoseSchrijver

   Hi, bedankt voor je reactie. Dat zou heel goed kunnen, ik zou dit even bespreken met jouw arts/psychiater!

 3. Ik ben al jaren vermoeid, loop ook voor PTSS nu al een tijdje bij de therapeut en we gaan testen of ik mogelijk ADD heb. Ik denk dat het er dik in zit. Ik ben nu al een aantal maanden Unplug van Motion Nutrition (kun je bestellen vanuit Engeland) aan het innemen en naar mijn idee werkt het. Ik lijk relaxter en het lijkt wel of de constante liedjes en gedachten minder zijn geworden in mijn hoofd. Het lijkt of ik iets minder moe ben(ik kan me iets beter focussen) . Dus dat is al iets. Dan is alles nog niet opgelost. Ik heb duidelijk nog iets nodig want ik ben nog steeds moe. Alle symptomen van ADD heb ik. Dit zit er trouwens in het potje: L-Theanine, Brahmi poeder, Ashwagandha wortel, Montmorency Kers, Magnesium, Rhodiola Rosea extract, Amla, Zinc, Bioperine zwarte peper extract, Iodine. Ik slik trouwens ook een vitamine D pil waar ook B12 bijzit van Roter (ivm met lage bloeddruk). Ik twijfel of ik de B combi pil die ik ooit heb geslikt (voor huid, nagels etc) er nog bij moet nemen. Of inderdaad een B12 neusspray zoals geschreven in het stuk? Hopelijk is iemand geholpen met mijn suggestie. Ik hoor ook heeel graag suggesties van anderen, dus roept u maar!

  1. JoseSchrijver

   Hi, bedankt voor je reactie met de tips!
   Wat vervelend, al die klachten, maar wel heel fijn dat het er nu op lijkt dat de oorzaak duidelijk wordt.
   Hoe ben je aan Unplug van Motion gekomen? Heeft iemand je dit aanbevolen?

 4. Hi José! Wat een goed artikel!

  Voor iemand die net wilt gaan beginnen met het slikken van een supplement voor ADD, welk supplement of combinatie raad jij als eerste aan? Het liefste koop ik ze allemaal maar dat kan mijn bankrekening niet aan 😉 Ik slik al Magnesium.

  Mijn klachten zijn heel druk zijn in mijn hoofd, altijd aan het overdenken maar ook geen focus kunnen houden in het Nu en daarom weer in het hoofd schieten. Ik scoor echt de volle bak in een ADD test.

  Bedankt voor dit goede artikel!!

  1. Heyy Amber,

   Bedankt voor je leuke reactie!

   Je vraag is moeilijk te beantwoorden, want ik heb hier niet voor gestudeerd, haha.
   Zelf heb ik ook maar wat geprobeerd, en wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet.
   Uiteindelijk ben ik in contact gekomen met een orthomoleculair therapeut, die advies op maat heeft gegeven op basis van een aantal tests.

   Volgens mij zijn omega 3 (visolie of algenolie) met een hoog DHA altijd goed als je ADD hebt (als je geen/niet genoeg vis eet) (belangrijk dat je de goede vorm koopt, lees hier meer..)
   En inderdaad magnesium, maar dat moet ook de juiste vorm zijn anders kan je lichaam het niet opnemen (lees hier meer over Magnesium) Cellcare en Vitakruid zijn goede merken, heb ik geleerd.

   Verder kan ik je niet echt adviseren, ik kan alleen uit ervaring schrijven. Via het contactformulier kun je in contact komen met Ingrid (orthomoleculair therapeut), als je dat zou willen 🙂
   Anders zou ik zeggen; begin met één of twee supplementen, hou dit een paar maanden vol en kijk of het voor je werkt. Zo heb ik het ook jaren gedaan.:)

   Succes en als je nog vragen hebt, laat het gerust weten!!
   Liefs,
   José

   1. Hi José!

    Bedankt voor je snelle en uitgebreide reactie! 🙂

    Ik begrijp helemaal wat je zegt. Ik ga als eerste Unplug van Motion proberen (ik zie dat daar bijna alle stoffen in zitten die jij in dit artikel beschrijft!).

    Ik ben de afgelopen dagen je artikelen aan het lezen en daar heb ik zo ontzettend veel aan! Je blog wordt ontzettend gewaardeerd

    Liefs Amber

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top