ADD supplementen vitamines mineralen
ADD en voeding,  ADD tips en oplossingen,  Natuurlijk gezond leven,  Supplementen

ADHD en ADD supplementen, wat werkt (niet)?

‘De natuur weet het beste wat jouw lichaam nodig heeft’, is mijn motto. Wanneer je de diagnose ADD hebt gekregen, krijg je vaak snel medicatie voorgeschreven zoals Ritalin, Concerta of Dexamfetamine. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, zoals supplementen. Deze ADD supplementen (of ADHD supplementen) zijn misschien geen ‘quick fix’ (al zijn er zeker supplementen waar je meteen het effect van voelt), maar voor de lange termijn voor velen een prima alternatief voor medicatie.

Let op: Ik ben geen arts, voedingsdeskundige of specialist. Dit artikel is geschreven op basis van ervaring en externe bronnen. De informatie in dit artikel is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Neem bij vragen altijd contact op met een arts of andere gekwalificeerde zorgverlener. Een supplement dient als aanvulling en is geen vervanging voor een gezonde levensstijl.

ADD medicatie of ADHD supplementen

Zelf leef ik al ruim 5 jaar een gezond en gelukkig leven met ADD, zonder medicatie. Één van de dingen die ik doe, naast de juiste voeding voor (mijn) ADD eten, is het gebruiken van supplementen.


ADHD en ADD supplementen kopen

“Natuurlijk presteren” stelde verschillende supplementen samen die je helpen bij focus en concentratie, zoals Concentratieboost en Alfa Focus.


Vitaminesupplementen voor ADD en ADHD

Verschillende onderzoeken suggereren een verband tussen ADD/ADHD en een tekort aan vitamines en mineralen. Daarom kan het bijslikken van vitamines en mineralen een uitkomst zijn voor volwassenen en kinderen met ADD.

Toen ik in Nieuw Zeeland was stuitte ik op een onderzoek over vitamines en supplementen bij ADHD. Ik vond het heel toevallig dat ik het jaar ervoor, tijdens mijn bunr-out, bij een arts was geweest die bioresonantie deed. Uit deze test kwamen precies dezelfde tekorten naar voren als de supplementen die in het onderzoek positief getest waren. Dit waren o.a. magnesium, calcium, zink, omega 3, foliumzuur, B12 en ijzer.

In een reactie op complete wanhoop, kocht ik voor 150 euro aan vitaminesupplementen. Hier kon ik 3-6 maanden mee vooruit. Ik was sceptisch, maar al na een paar dagen merkte ik een enorm verschil. Ik werd rustiger, zowel in mijn lijf als in mijn hoofd. Daarnaast kon ik me beter concentreren en viel ik makkelijker in slaap.

Nu, een aantal jaar later, gebruik ik de supplementen niet meer dagelijks, maar ongeveer 2 keer per week. Je kunt namelijk veel vitamines en mineralen uit je voeding halen, maar soms hebben de hersenen van een ADDer een extra boost nodig.

adhd add supplementen l-theanine concentratie en ontspanning

Welke vitaminesupplementen voor ADD en ADHD?

Helaas is de vraag ‘welke supplementen werken het beste voor mensen met ADD en ADHD’ niet zo eenvoudig te beantwoorden. Ieder lichaam is anders, waardoor er niet één supplement bestaat die voor iedereen goed werkt. Je kunt verschillende supplementen proberen, maar het is natuurlijk het beste om hier begeleiding bij te zoeken.

Wil jij (voor jezelf of voor je kind) in contact komen met een orthomoleculair therapeut die gespecialiseerd is in ADD? Vul het contactformulier in en ontvang een gratis adviesgesprek met Ingrid.

Vitaminesupplementen die positieve resultaten hebben laten zien bij volwassenen en kinderen met ADD/ADHD, zijn o.a. magnesium, calcium, foliumzuur, zink, omega 3 (veganistisch verkrijgbaar als algenolie), B12, ijzer en melatonine. Bij de drogist koop je goedkope varianten, maar volgens mijn behandelaar toen ik een burn-out had, een huisarts die zich gespecialiseerd had in natuurgeneeskunde, zijn deze varianten vaak niet goed samengesteld, waardoor je lichaam het niet kan opnemen. Weggegooid geld dus.

Deze arts raadde mij het merk Lamberts aan, verkrijgbaar bij verschillende online drogisten, maar ook bij Bol.com:

Natuurlijke supplementen, specifiek voor ADD en ADHD symptomen

Sinds kort gebruik ik af en toe natuurlijke supplementen om me beter te kunnen concentreren of om beter te kunnen ontspannen. Deze ADD en ADHD supplementen bestaan uit alleen maar natuurlijke ingredienten, zoals valeriaan, L-theanine, blauw glidkruid en Rhodiola. Ik moet zeggen… de resultaten zijn echt verbluffend. Ben je op zoek naar een supplement waarbij je meteen effect merkt? Dan is één van de volgende supplementen voor jou een goede optie. Ook hier geldt; wil je dit op een verantwoorde wijze doen? Neem dan contact op met een othomoleculair therapeut of arts.

ADD supplementen serotonine l-theanine ervaringen

ADHD/ADD supplementen

ADD en ADHD supplementen: Pycnogenol voor kinderen met AD(H)D

Pycnogenol is een extract van de schors van de Pinus Pinaster, wat ook wel pijnboom wordt genoemd. Pycnogenol wordt ook wel pijnboomschorsextract genoemd. Dit extract heeft een waslijst aan gezondheidsvoordelen, waarover je hier meer leest.

pycnogenol boomschors extract ADD ADHD supplementen
Pycnogenol is een extract van een boomschors

Ruim 40 jaar is pycnogenol onderwerp van wetenschappelijke (preklinische en klinische) studies. Er zijn meer dan 300 publicaties over dit voedingssupplement verschenen.

Één van de positieve effecten die uit onderzoek naar voren kwamen, was een verbetering van het functioneren van kinderen met ADHD. Wat verbeterde was de aandacht, visuele-motorische coördinatie en de concentratie. Dankzij de pycnogenol was de uitscheiding van adrenaline, noradrenaline en dopamine afgenomen bij kinderen in het onderzoek. Pycnogenol zorgt voor verlaging van oxidatieve stress en verbetert de doorbloeding van bepaalde hersengebieden (Orthokennis, 2015).

Of het effect bij volwassenen ook positief is, is (naar mijn weten) niet onderzocht.

L-Theanine voor ADD en ADHD

Sommige volwassenen en kinderen met ADHD of ADD hebben baat bij het supplement L-Theanine. Dit is een wateroplosbaar aminozuur dat thee zijn karakteristieke smaak geeft. Dit is één van de ingredienten die in de ADD supplementen die ik eerder beschreef wordt gebruikt.

L-theanine wordt na inname snel opgenomen en al binnen 30 minuten geeft het een kalmerend effect. Deze ontspanning gaat gepaard met toename van alfagolven in de hersenen (vanaf 50 mg.) en het beïnvloedt neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.

add supplementen theanine adhd supplementen
Hier komt L-theanine vandaan: de theeplant

In combinatie met cafeïne (o.a. in koffie) zorgt L-Theanine voor een toename van mentale alertheid en focus (Orthokennis, 2020).

Ook L-Theanine koop je bij Bol.com

ADD supplementen: Ginkgo Biloba

Ginkgo Biloba is een kruid afkomstig van de bladeren van een boom. Ook naar dit supplement is wetenschappelijk onderzoek gedaan, met zowel positieve als negatieve resultaten. In april 2015 werd onderzoek(1) gedaan naar de effecten van Ginkgo naast het gebruik van methylfenidaat, en de onoplettendheid bij kinderen verbeterde met 35% ( Shakibaei, Fereshteh, et al., 2015).

Hier koop je Ginkgo Biloba

Welke ADD of ADHD supplementen gebruik jij?

Eerder kreeg ik via mijn blog interessante tips over ADD supplementen of andere natuurlijke oplossingen voor ADD. Heb jij positieve ervaringen met supplementen voor ADD? Deel het in de comments met mij en de lezers 🙂

Wil jij (voor jezelf of voor je kind) in contact komen met een orthomoleculair therapeut die gespecialiseerd is in ADD? Vul het contactformulier in en ontvang een gratis adviesgesprek met Ingrid.

Volg Leuk Leven met ADD op FacebookTwitter en Instagram. Ben je op zoek naar likeminded people? Word lid van Wandering Minds Community, voor iedereen met een uniek brein

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je leuklevenmetadd.nl. Super bedankt daarvoor  Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

Bronnen

1 Shakibaei, Fereshteh, et al. “Ginkgo Biloba in the Treatment of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder in Children and Adolescents. A Randomized, Placebo-Controlled, Trial.” Complementary Therapies in Clinical Practice, vol. 21, no. 2, Apr. 2015, pp. 61–67., doi:10.1016/j.ctcp.2015.04.001.

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je leuklevenmetadd.nl. Super bedankt daarvoor 🙂 Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 😉

6 reacties

 • Michael

  L-theanine heb ik fijne ervaring mee, een natuurlijk supplement, een aminozuur. Ik heb onder item Add en homeopathie een uitgebreide reactie geplaatst en nog een antwoord.

 • N

  Beste mensen , interessant dit artiekel ik zelf gebruik ook Citalopram voor mijn depressie, maar dan mag je geen L-theanine gebruiken toch?.

 • M52

  Ik ben al jaren vermoeid, loop ook voor PTSS nu al een tijdje bij de therapeut en we gaan testen of ik mogelijk ADD heb. Ik denk dat het er dik in zit. Ik ben nu al een aantal maanden Unplug van Motion Nutrition (kun je bestellen vanuit Engeland) aan het innemen en naar mijn idee werkt het. Ik lijk relaxter en het lijkt wel of de constante liedjes en gedachten minder zijn geworden in mijn hoofd. Het lijkt of ik iets minder moe ben(ik kan me iets beter focussen) . Dus dat is al iets. Dan is alles nog niet opgelost. Ik heb duidelijk nog iets nodig want ik ben nog steeds moe. Alle symptomen van ADD heb ik. Dit zit er trouwens in het potje: L-Theanine, Brahmi poeder, Ashwagandha wortel, Montmorency Kers, Magnesium, Rhodiola Rosea extract, Amla, Zinc, Bioperine zwarte peper extract, Iodine. Ik slik trouwens ook een vitamine D pil waar ook B12 bijzit van Roter (ivm met lage bloeddruk). Ik twijfel of ik de B combi pil die ik ooit heb geslikt (voor huid, nagels etc) er nog bij moet nemen. Of inderdaad een B12 neusspray zoals geschreven in het stuk? Hopelijk is iemand geholpen met mijn suggestie. Ik hoor ook heeel graag suggesties van anderen, dus roept u maar!

  • JoseSchrijver

   Hi, bedankt voor je reactie met de tips!
   Wat vervelend, al die klachten, maar wel heel fijn dat het er nu op lijkt dat de oorzaak duidelijk wordt.
   Hoe ben je aan Unplug van Motion gekomen? Heeft iemand je dit aanbevolen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *