homeopathie ADD

Homeopathische ADD medicatie, werkt het echt?

De homeopathie bestaat al sinds 1796 en hoewel deze holistische geneeswijze veel kritiek krijgt, zijn er mensen met ADHD of ADD die zeggen baat te hebben bij homeopathie. In dit artikel vind je informatie en tips over ADHD/ADD en homeopathie. Wat kan homeopathie voor jou of voor je kind met ADHD betekenen? Wat zijn de beste homeopathische middelen bij ADD en ADHD? Je leest het hier.

Dit artikel wordt regelmatig geupdate. Heb jij goede ervaringen, kennis of een mooie bron? Deel het met ons onder dit bericht.

welk homeopathisch middel bij adhd volwassenen

Wat is homeopathie?

Bij homeopathie staat het zelfherstellend vermogen van het lichaam centraal. Het is een holistische geneeswijze, en dit betekent dat er naar de mens als geheel gekeken wordt. Bij homeopathie gaat het dus niet om symptoombestrijding, maar om het prikkelen en activeren van het zelfherstellend vermogen en het herstellen van evenwicht. De homeopathie gaat namelijk uit van het feit dat, als lichaam en geest niet in evenwicht zijn, een mens kwalen kan krijgen en ziek wordt. Homeopathische middelen zijn veilig en onschadelijk voor de lever en de nieren, in tegenstelling tot veel medicijnen. Ze zijn mild en vormen geen belasting voor het milieu.

Natuurlijke concentratiepillen

Ben je op zoek naar natuurlijke supplementen die jou kunnen helpen bij het verbeteren van je concentratie en focus?

ADHD/ADD medicatie homeopatisch, waar kan dit bij helpen?

De homeopathie kan mensen helpen klachten zoals hyperactiviteit, onoplettendheid en angst te verminderen. Homeopathische middelen kunnen zorgen voor rust, vermindering van stress en een betere concentratie. Dit klinkt dus ideaal voor mensen met ADD of ADHD. Steeds meer kinderen en volwassenen met ADHD of ADD hebben baat bij homeopathie.

add medicatie homeopatisch

Wereldwijde kritiek op de homeopathie

De WHO (World Health Organization) waarschuwde in 2009 tegen het gebruik van homeopathie voor ziektes zoals HIV, tuberculose en malaria. Verschillende onderzoeken wezen uit dat homeopathische middelen niet effectief zijn. Om deze redenen worden homeopathische middelen ook niet vergoed door de zorgverzekeringen.

Maar hoe zit dit bij ‘aandoeningen' zoals ADD en ADHD? Kleinschalige studies zijn gedaan naar de mogelijk positieve effecten van homeopathie bij ADD en ADHD.

Onderzoek ADHD, ADD en homeopathie

Over homeopathie bij niet-levensbedreigende ziektes zoals ADD en ADHD is geen waarschuwing gepubliceerd en sindsdien zijn er verschillende kleinschalige onderzoeken geweest die positieve effecten van homeopathie bij ADHD en ADD meldde. Een studie in Zwitersland bijvoorbeeld, concludeerde dat de positieve effecten van Ritalin bij 115 kinderen vergelijkbaar waren met die van homeopathie (Frei en Thurneysen, 2001).

Omdat homeopathie minder bijwerkingen geeft, zou je dit als voorkeursbehandeling kunnen zien. Er is in dit onderzoek echter geen rekening gehouden met het placebo-effect. Aangezien ADHD en ADD geen levensbedreigende ziektes zijn, zou het weinig moeten uitmaken of de positieve effecten te danken zijn aan placebo of aan het homeopathische middel. Het resultaat is het belangrijkste.

add medicatie homeopatisch

De homeopathische visie op ADD en ADHD

Waar de westerse geneeskunde voornamelijk symptomen bestrijdt, wil de homeopathie de hoofdoorzaak van een aandoening aanpakken. De homeopathie kijkt dan ook naar waar de ADD of ADHD mogelijk vandaan komt. In plaats van het bestrijden van de symptomen van ADD, wordt gekeken naar het mogelijk oplossen van de oorzaak van de ADD of ADHD.

Welk homeopathisch middel bij ADHD of ADD?

Saccharum is volgens arts voor homeopathie Tinus Smits een van de hoofdmiddelen bij ADHD. De volgende homeopathische middelen zijn ook gebruikelijk bij ADHD en ADD.

Homeopathische ADD medicatie

 • Tuberculinum
 • Tarentula
 • Phorphorus
 • Veratrum Album
 • Medorrhinum
 • Lachesis
 • Lycopodium
 • Sulphur
 • Carcinosin
 • Argaricus
 • Stramonium
 • Hyoscyamus

Een natuurlijk middel dat mij heel goed helpt bij het concentreren, is het supplement Alfa Focus in combinatie met ultra omega-3 van Natuurlijk presteren. Een ander bekend natuurlijk middel bij ADHD en ADD is LTO3.

welk homeopathisch middel bij adhd volwassenen

De keuze voor de juiste combinatie van middelen en de dosering is afhankelijk van het individu en verschilt dus ook per persoon. Het zelf voorschrijven van homeopathie wordt dan ook niet aanbevolen. Als je homeopathie wilt inzetten bij ADHD/ADD, voor jezelf of voor je kind, is het aan te raden om contact op te nemen met een homeopaat.

Wil je zelf iets proberen? Het aanpassen van je voeding zou kunnen helpen, of lees het artikel over supplementen bij add en adhd of andere tips om te functioneren met ADD zonder medicatie.

Welke homeopathisch middel bij ADHD volwassenen of ADD volwassenen?

De vraag die regelmatig gesteld wordt, is welk homeopathisch middel bij ADHD volwassenen werkt. Hier is dus geen eenvoudig antwoord op te geven, want er is niet één goed homeopathisch middel dat goed werkt voor iedereen.

Zelf heb ik veel baat bij voedingssupplementen, als aanvulling op gezonde voeding.

Wel of geen homeopathie voor jou of je kind met ADD?

Steeds meer mensen zien de voordelen van homeopathie bij ADHD. Een behandeling met homeopathie heeft in veel gevallen zulke langetermijnvoordelen dat het levenspad van een kind of volwassene in een positieve richting kan veranderen, op een niet-toxische manier.

Of het iets voor jou is kun je alleen zelf beslissen. Neem altijd contact op met een homeopaat, want zelf experimenteren wordt afgeraden vanwege de complexiteit van homeopathie.

Welk homeopathisch middel werkt het beste voor ADD? Ga niet experimenteren

In de homeopathie wordt iedere patient idealiter individueel behandeld, op basis van zijn of haar unieke symptomen en lichaam. Welk homeopathisch middel het beste werkt voor iedereen, is dus moeilijk te zeggen. Dat is de reden dat experimenteren wordt afgeraden.

Steeds meer mensen experimenteren wel met andere natuurlijke middelen, zoals LTO3.

Homeopathie ADD

Samen op zoek naar kennis

Heb jij ADHD of ADD en ervaring met homeopathie of veel kennis over homeopathie? Deel het met me onder dit artikel.

Natuurlijke concentratiepillen

Ben je op zoek naar natuurlijke supplementen die jou kunnen helpen bij het verbeteren van je concentratie en focus?

adhd add homeopathie

Bronnen

ADDitude

Huffpost

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je Wandering Minds. Super bedankt daarvoor  Natuurlijk promoten wij alleen artikelen wawe achter staan en betaal jij niets extra’s. Wij zijn wannabe-minimalists en raden aan om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven.

Hey, jij daar!

Volg ons op de socials voor meer tips, ervaringsverhalen en een dosis extra inspiratie voor je Unieke Brein. Wil je je verbinden met gelijkgestemden? Onze community is een veilige plek waar je ervaringen deelt, vragen stelt & nieuwe vrienden maakt.

6 reacties op “Homeopathische ADD medicatie, werkt het echt?”

 1. Beste Jose, het is meer een voedingssupplement maar ik heb positieve ervaringen met het supplement L-Theanine welke inwerkt op je neurotransmitters Dopamine, serotonine ,Gaba en glutamaat.
  Mijn ervaringen zijn meer rust/ontspanning, betere concentratie en focus doordat er qua stofjes een betere balans ontstaat in de hersenen . Voor mensen met AD(H)D zou dit een geweldig supplement zijn. Met name omdat het al werkt al binnen 30 minuten.
  Ik gebruik het niet elke dag om gewenning te voorkomen.
  Ik ben benieuwd wat andere mensen hun ervaringen zijn.

  1. JoseSchrijver

   Hi Michael, wat een goede tip, ik heb daar vaker mensen over gehoord en ga het zeker uitzoeken.
   Misschien is het ook wel iets voor mij. Is het een natuurlijk supplement of je weet?
   Bedankt voor het delen!

   1. Beste Jose,

    Het is een natuurlijk supplement. Het betreft een aminozuur.
    Bekende fabrikanten van voedingssupplementen verkopen het vaak in doseringen van 120mg per capsule. Om bv gewenning te voorkomen mag het niet te lang achter elkaar gebruikt worden. Zelf gebruik ik het incidenteel, bv als ik weet dat ik een bepaald moment inga, bv een druk feestje, drukke werkdag, lange autorit of als ik gewoon die dag wat meer focus kan gebruiken. Ook als m’n gemoedstoestand niet zo best is. Ik wordt er rustiger en prettiger van. Omdat ik nu zo goed bezig ben met voeding merk ik ook dat ik er niet veel behoefte aan heb. Het werkt zeer snel. Gebruik het op een lege maag, zeker een uur voor een maaltijd of wat ik begreep twee uur erna. Als je een bak koffie pakt nadat het in werking is getreden versterkt cafeïne het effect van L-theanine. De focus is nog sterker en de theanine haalt de negatieve effecten van caffeine weg.
    Hier staat e.a omschreven
    https://www.sohf.nl/nutrient/l-theanine

    Succes en groet, Michael

    1. JoseSchrijver

     Wauw, wat klinkt dat goed zeg. Bedankt voor de uitgebreide uitleg!
     Voelt het voor jou meer als een oppepper of iets dat kalmerend werkt? Ik heb namelijk vaak het probleem – dat had ik ook met ADD medicatie – dat ik mezelf uitput als ik oppeppers neem.

     Ik zie nu trouwens ook dat het gewoon in thee zit. Wat grappig. Helpt thee dirnken dan niet voldoende?

 2. Hallo Jose, voor mij werkt het het ontspannend, rustgevend en het gevoel dat je meer AAN staat. Dus een betere concentratie, en ik merk het soms in mijn gemoedstoestand. Zeker in combinatie met een kop koffie door de caffeine wordt de werking versterkt..
  Ik zie dat jij het hebt over een oppepper maar dat is niet de werking van L-Theanine..Het is rustgevend en zorgt voor een betere balans in je hersenen, iets met alfagolven… Misschien verwar je het met Theïne omdat je het over oppepper hebt? Theïne is bijna hetzelfde als Cafeïne maar dan in thee en is niet te vergelijken met L-Theanine. Nee met drinken van paar glazen groene thee kom je niet aan de behoefte L-Theanine, dan moet je giga veel drinken, en dan nog….

  https://www.sohf.nl/nutrient/l-theanine

  1. JoseSchrijver

   Hey Michael, bedankt voor de verheldering! Ik dacht inderdaad dat het vergelijkbaar was met theine. Het klinkt wel heel goed. Maar wel licht verslavend dus?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top