ADD kwaliteiten positieve eigenschappen
Positiviteit bij ADHD/ADD/HSP,  Tips en oplossingen bij ADHD/ADD/HSP

Wat zijn jouw ADD kwaliteiten? ontdek ze vandaag!

Eerder schreef ik over de positieve kanten van ADD. Voor dit artikel ga ik een stapje verder. Ik wil je namelijk een opdracht geven, waarmee jij jouw unieke ADD kwaliteiten gaat achterhalen.

Hoeveel tijd je aan de opdracht besteed bepaal je zelf.

Doe je mee?

Heeft iemand met ADD wel kwaliteiten?

ADD wordt vaak als lastig ervaren, zowel voor de omgeving als voor de persoon die ADD heeft. Waar niet iedereen bij stil staat, is dat ADD ook zeker positieve kanten heeft. Iemand met ADD heeft vaak zijn/haar kwaliteiten weggedrukt, omdat de focus altijd heeft gelegen op de problemen en beperkingen. Er ging veel mis, waardoor de ADD’er onzeker is geworden.

Verdwenen of verborgen kwaliteiten

Positieve kwaliteiten zoals creativiteit en spontaniteit, zijn misschien weggedrukt omdat de ADD’er in deze kwaliteit is doorgeslagen en het idee heeft gekregen dat andere mensen hier last van hebben. Of misschien hebben zij wel veel kritiek gekregen op hun overdreven enthousiasme, creativiteit en spontaniteit.

Ook hebben ADD’ers kwaliteiten die vanwege de ADD nog niet volledig ontwikkeld zijn. Iemand kan bijvoorbeeld heel muzikaal zijn, maar vanwege een gebrek aan focus en concentratie nog niet hebben geleerd hoe een instrument te bespelen. Een ander is een trouwe, zorgzame vriendin die goed kan luisteren, maar vergeet vanwege de ADD nog wel eens een afspraak, wat ten koste gaat van de positieve eigenschappen.

Op zoek naar jouw ‘ADD kwaliteiten’

Het leven met ADD wordt een stuk leuker en gemakkelijker wanneer jij inzicht hebt in je kwaliteiten. Het leuke is: iedereen heeft kwaliteiten. Jij dus ook, ookal voel je je misschien onzeker.

Om inzicht te krijgen in je kwaliteiten kun je onderstaande vragen beantwoorden.

De opdracht

Kies minimaal 4 van onderstaande vragen uit en beantwoord ze. Zorg dat je op een rustige plek zit waar je niet gestoord kunt worden (heel belangrijk voor iemand met ADD;-)). Wanneer je de vragen hebt beantwoord, ga je je antwoorden nog eens teruglezen. Kies zo veel kwaliteiten en positieve eigenschappen uit als je wilt, en maak hier een (handgeschreven) lijstje van.

De vragen

 1. Schrijf op wie je bent en welke eigenschap(pen) jou het meest kenmerken
 2. Als ik je vraag wat je goed kunt op privégebied, wat komt er dan als eerste bij je op?
 3. Welke kwaliteiten heb jij op het gebied van werk, vrijwilligerswerk en/of studie?
 4. Waar was je goed in als kind?
 5. Waarom zijn jouw vrienden bevriend met jou? Wat zouden ze over jou zeggen?
 6. Welke positieve dingen zou jouw baas of favoriete leraar tegen je zeggen?
 7. Pak de lijst van positieve ADD eigenschappen erbij en/of lees dit artikel over ADHD superpowers. Welke van deze positieve eigenschappen heb jij ook?
 8. Kun je kwaliteiten benoemen die je wel hebt, maar die je nog onvoldoende hebt ontwikkeld en verder zou willen ontwikkelen?
 9. Zijn er positieve eigenschappen die je hebt afgeleerd, omdat je bang was hierin te zijn doorgeslagen of kritiek hebt gekregen van mensen?
 10. Welke kwaliteiten heb je, maar durf je eigenlijk niet voor uit te komen omdat je je schaamt?
 11. Van welke negatieve kwaliteiten kun je een positieve kwaliteit maken, door hem anders te formuleren of door je omgeving aan te passen waardoor het in die andere omgeving een kwaliteit wordt?

Heb je minimaal 4 vragen beantwoord? Maak nu een lijstje met de belangrijkste kwaliteiten en positieve eigenschappen. Hang dit lijstje op een prominente plek op in huis, bijvoorbeeld op de koelkast, in de slaapkamer of op de deur naar buiten.

Sharing = caring, deel jouw ADD kwaliteiten!

Ik zou het super tof vinden als jij je antwoorden durft te delen onder dit blog. Het is niet alleen leuk om ervaringen van lotgenoten te lezen, het kan je ook een enorme boost in je zelfvertrouwen geven om gewoon eens even uit te spreken waar jij goed in bent. Wees niet bescheiden, als ADD’er ben je vast lang genoeg bescheiden geweest!

José Schrijver

Wandering Mind, dromer, digital nomad | Ervaringsdeskundige: kreeg ADD-diagnose op 26-jarige leeftijd tijdens een burn-out | holistische visie op ADHD | medicatie-vrij

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *