ADDen vriendschappen
ADHD/ADD,/HSP en relaties,  Tips en oplossingen bij ADHD/ADD/HSP

ADD en vriendschappen: Do’s, don’ts en tips

Een vriendschap tussen iemand met ADD en een neurotypical kan moeizaam verlopen. Ook voelen sommige mensen met ADD zich eenzaam, omdat ze moeilijk vriendschappen aan kunnen gaan. Maar met de juiste tools, kennis en begrip kun je juist een hele mooie band opbouwen als ADD’er, of met iemand die ADD heeft. In dit artikel vind je alles over ADD en vriendschappen.

Ook kan het lastig zijn om een relatie te hebben met iemand die ADD of ADHD heeft.

ADD en vriendschappen: de frustraties

Een vriendschap met een ADD’er is vaak authentiek, sterk, spontaan en rijk, maar het kan ook frustraties opleveren. De vriend(in) of partner van een ADD’er voelt zich misschien ongehoord wanneer de ADD’er is afgeleid en dus niet helemaal goed luistert. Of zij voelt zich onbelangrijk, wanneer de ADD’er voor de zoveelste keer een afspraak is vergeten of een belofte niet nakomt. De persoon met ADD kan zich andersom onbegrepen voelen, omdat iemand met ADD vaak heel anders in de wereld staat dan iemand die geen ADD heeft.

ADHD en vriendschappen

Ook voor mensen met ADHD kan het lastig zijn om vriendschappen te onderhouden. Omdat je snel bent afgeleid, luister je misschien niet altijd even goed of vergeet je afspraken. Dit kan voor frustraties zorgen bij jouw vriend(in) die geen ADHD heeft.

Wat voor soort vriend(in) ben jij?

Heb jij wel eens nagedacht over wat voor soort vriend(in) jij bent? In dit fantastische boek over vriendschap van Stine Jensen lees je alles over vriendschap, en doe je een vriendschapsquiz om te achterhalen wat voor soort vriend(in) jij eigenlijk bent.

Ik was als ADD’er (zonder diagnose) op een bepaalde manier altijd wel een goede vriendin. Ik kan goed luisteren, ben enthousiast en geinteresseerd in de ander. Maar ik denk dat mijn vriendinnen unaniem zullen bevestigen dat ik gedurende onze vriendschap regelmatig afspraken ben vergeten of dubbele afspraken had. Dit leidde vooral op de middelbare school, toen ik nog geen diagnose had, tot enorme frustraties.

Ook wanneer mijn vriendinnen bijvoorbeeld op me moesten wachten omdat ik weer eens wat kwijt was of mijn tas niet snel kon inpakken, spatte de frustratie eraf.

Toen ik een burn-out kreeg, gevolgd door de diagnose ADD viel ook voor mijn vrienden veel op zijn plek.

Inmiddels gaat het dankzij cognitieve therapie, een getrainde concentratie en aanpassingen in mijn voeding en leefstijl een stuk beter. Afspraken zet ik meteen in mijn agenda, ik zeg niet impulsief ‘ja’ op alles maar ik denk eerst goed na of ik het echt wil en ook kan en ik raak (bijna) geen spullen meer kwijt.

ADD en eenzaamheid

Wat sommige mensen met ADD misschien wel herkennen, is het hebben van een eenzaam gevoel. Wanneer je ADD hebt sta je soms net iets anders in het leven dan andere mensen. Jij begrijpt andere mensen misschien niet helemaal, en andersom. Hierdoor voel je je misschien eenzaam, want je hoort er niet helemaal bij of je hebt het gevoel jezelf niet te kunnen zijn.

add vriendschap eenzaamheid

Zelf vond (en vind) ik het lastig als ik te lang omringd ben door mensen die van small talk houden. Kletsen over dingen die ik niet zo belangrijk vind kan ik niet zo goed. Wegens een gebrek aan echte interesse dwaal ik af. Dit gebeurde op de middelbare school regelmatig. Ik schaamde me hiervoor, en voelde me anders.

Toen ik de diagnose kreeg en steeds meer andere mensen met ADD ontmoette, leerde ik dat je je niet hoeft te schamen voor bepaalde ADD-trekken. Ik leerde dat het helemaal oké is om 100% jezelf te zijn, en dat je door jezelf te zijn de juiste mensen aantrekt in jouw leven.

Nu zorg ik dat ik op tijd wegloop bij teveel small talk en juist extra contact zoek met mensen waar ik fijne gesprekken mee kan voeren en leuke dingen mee kan doen.

Vriendschaptips voor de ADD’er

ADD en vriendschappen is niet altijd een makkelijke combinatie, maar als volwassene met ADD kun je een aantal dingen doen om je vriendschappen te versterken.

 • Wees open en eerlijk over je ADD, en nog belangrijker: wees altijd 100% jezelf.
 • Geef aan wat je nodig hebt, zonder hoge verwachtingen bij de ander neer te leggen.
 • Schrijf afspraken altijd direct op in je agenda, zodat je ze niet vergeet.
 • Bied je excuses aan wanneer je een belofte niet na kunt komen en leg uit waar dit vandaan komt (blijf wel objectief, gebruik je ADD niet als excuus).
 • Werk aan jezelf. Zorg dat je je concentratie traint, ga in therapie, gebruik medicatie of pas je voeding en leefstijl aan.
 • Maak een lijstje met wat jij belangrijk vindt in een vriendschap. Als jij weet wat je zoekt in een vriendschap, ga je dit ook aantrekken.

ADD en vriendschappen
Dit ben ik met één van mijn beste vrienden. Hij heeft ADHD. Soms de perfecte combinatie, soms ook helemaal niet 😉

Tips voor de vriend(in) of partner van de ADD’er

Wat kun je als vriend(in) of partner van iemand met ADD doen om de relatie makkelijker te laten verlopen? Kennis en begrip zijn belangrijke sleutelwoorden.

Wanneer iemand met ADD ongeinteresseerd overkomt, heeft dit er bijvoorbeeld waarschijnlijk mee te maken dat de volwassene met ADD is afgeleid. Dit komt door een disbalans in de hersenen en/of hormoonhuishouding. Hier kan de ADD’er niets aan doen. Daarom springen de hersenen van iemand met ADD van de hak op de tak.

Iemand met ADD moet gestimuleerd en geprikkeld worden, anders slaat de verveling toe. Daarentegen kan hij/zij moeilijk verbinding maken wanneer hij is afgeleid.

De volgende tips kunnen jou helpen om te gaan met je vriend(in) met ADD:

 • Lees je in over ADD, zodat je begrijpt wat het betekent om ADD te hebben.
 • Neem dingen niet persoonlijk.
 • Iemand met ADD gedraagt zich misschien anders, dromerig, afwezig of ongeinteresseerd, maar dit betekent niet dat hij/zij dit ook is.
 • Toon begrip. Hoe de ADD zich ook manifesteert – afwezigheid, geannuleerde afspraken – wanneer je de ADD begrijpt kun je meer begrip tonen (zonder over je eigen grenzen te gaan). Natuurlijk mag je wel uitspreken dat je er last van hebt, maar je kunt er bijvoorbeeld bijzeggen dat het niets verandert aan hoe je over je vriend(in) denkt en wat hij/zij voor jou betekent.
 • Vraag of je jouw vriend(in) of partner met ADD kunt helpen of ondersteunen.
 • Herinner je vriend(in) aan afspraken.
 • Wanneer je vriend(in) met ADD ergens heel snel ‘ja’ op zegt, kan dit komen door impulsiviteit. Vraag je vriend(in) of hij/zij dit echt wil en ook kan doen. Nog beter: geef hem/haar wat tijd en ruimte om erover na te denken, en kom later terug op de vraag.
 • Bekijk deze positieve eigenschappen van mensen met ADD wanneer je boos bent. Misschien herinnert het je aan de fijne aspecten van jullie vriendschap.
 • Organiseer je samen iets? Stel concrete vragen aan je vriend(in) met ADD en hou het bij voorkeur bij één vraag tegelijk, of maak een lijstje.
 • Stoor je je ergens aan? Spreek het uit zonder de persoon in kwestie aan te vallen en wees specifiek in wat je zegt.
add en vriendschappen

Wat is jouw ervaring met ADD en vriendschappen?

Heb jij ADD en moeite met vriendschappen, moeite met jouw (beste) vriend(in) met ADD of heb je juist tips voor de lezers? Sharing is caring, deel het in de comments. 🙂

Bronnen:

Do’s & Don’ts in your friendship with ADD adults

Volg Leuk Leven met ADD op FacebookTwitter en Instagram. Ben je op zoek naar likeminded people? Word lid van Wandering Minds Community, voor iedereen met een uniek brein

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je leuklevenmetadd.nl. Super bedankt daarvoor  Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta, en betaal jij niets extra’s. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?’ 

José Schrijver

Wandering Mind, dromer, digital nomad | Ervaringsdeskundige: kreeg ADD-diagnose op 26-jarige leeftijd tijdens een burn-out | holistische visie op ADHD | medicatie-vrij

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *