ADD en koffie
ADD en voeding

ADHD/ADD en koffie, goed plan of niet?

Is het hebben van ADHD of ADD en koffie drinken een slimme combinatie? Één van de eerste vragen die mijn ADD-coach mij stelde, was of ik veel koffie dronk of producten nuttigde die cafeïne bevatte. In die tijd dronk ik 3-4 kopjes koffie per dag en mijn coach suggereerde te gaan minderen of stoppen.

Ben jij net zoals ik op weg naar een blij en gelukkig leven met ADD, misschien wel zonder medicatie? Dan is het belangrijk om te weten welke invloed koffie en andere cafeïnehoudende dranken hebben op ADD en op de hersenen.

Eerst is het belangrijk om te weten waar cafeïne in zit, want voor mij ging er een wereld open toen ik me hierin ging verdiepen.

Waar zit Cafeïne in?

Het meest bekende product waar cafeïne in zit, is koffie. Koffie is wereldwijd een populair drankje. Je zou koffie ook een medicijn kunnen noemen, want mensen drinken koffie om wakker te worden, meer energie te krijgen en/of om hoofdpijn te verminderen.

ADHD en koffie

Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, chocolade, cola, ijsthee, chocolademelk, energiedrankjes en bepaalde soorten kauwgom en snoep.

De invloed van koffie/cafeïne op je hersenen

Koffie wordt beschouwd als stimulerend middel, want je voelt je energiek na een kopje koffie. Na een heerlijk ‘bakkie’ voel je de vermoeidheid niet zo sterk. Cafeïne stimuleert namelijk het centrale zenuwstelsel en de productie van de neurotransmitter dopamine. Dit maakt dat koffie je helpt bij concentratie en het geeft je energie.

En laten mensen met ADD nou net een probleem met concentratie hebben… Verleidelijk om extra koffie te gaan drinken zou je denken toch?

Koffie verhoogt de concentratie

Bij iemand met ADD of ADHD zijn dopaminewaarden te laag. Koffie kan dit dopaminegehalte verhogen, waardoor de concentratie toeneemt. Er treden dus vergelijkbare effecten op, als wanneer je medicatie voor ADD of ADHD gebruikt.

De invloed van cafeïne en koffie op ADD

Eerder schreef ik een artikel over ADD en voeding, waarin je kon lezen welke invloed voeding op ADD heeft. Maar wat is de invloed van koffie op ADD?

De juiste hoeveelheid Cafeïne helpt je bij het concentreren, maar er zijn ook negatieve bijwerkingen. Teveel koffie of Cafeïne kan je angstig, zenuwachtig of prikkelbaar maken. Dit gebeurt niet alleen mensen met ADD, maar als je ADD hebt kan dit effect sterker zijn.

koffie en add

Slaap, ADD en koffie

Het effect van cafeïne kan dus ook negatief zijn. Wanneer je moeite hebt met slapen, kan koffie bijvoorbeeld de slaapproblemen verergeren. Als je slaapproblemen hebt kun je de koffie ’s middags en ’s avonds beter laten staan, en andere maatregelen treffen tegen slapeloosheid

Slaapgebrek kan ADD symptomen verergeren, zoals prikkelbaarheid, vergeetachtigheid, moeite met stilzitten, moeite met focussen, het lastig kunnen beheersen van emoties.

Koffie en ADD-medicatie

Cafeïne is een vasoconstrictor, wat wil zeggen dat dit heerlijke zwarte drankje de bloedvaten kleiner maakt en de bloedstroom vermindert. Daarom helpt koffie tegen hoofdpijn. Sommige ADD-medicijnen, die vallen onder de amfetaminen, hebben hetzelfde effect op de bloedvaten. Omdat cafeïne een vergelijkbaar effect heeft met medicatie zoals dextroamfetamine en Adderall, kan bij het gebruik van beide synergie optreden. Het gecombineerde effect is krachtiger, maar ook de bijwerkingen zijn sterker.

ADD en koffie, de risico’s

Teveel koffie/cafeïne is voor niemand gezond. Wanneer je teveel koffie drinkt kunnen de volgende symptomen optreden:

  • Slapeloosheid
  • Angst
  • Hoge hartslag
  • Prikkelbaarheid
  • Ongerustheid
  • Spiertrillingen
  • Maagklachten
  • Misselijkheid
  • Een piek in energie en concentratie, gevolgd door een diep dal
  • Uitputting

Mijn ervaring met koffie als ADD’er

Koffie is voor mij toch wel een belangrijk onderdeel van de dag. Een kopje koffie drinken staat voor mij voor gezelligheid, ontspanning, concentratie en een momentje voor mezelf. Daarnaast word ik niet zo makkelijk écht wakker als ik geen koffie drink.

adhd koffie

Toch merk ik dat ik koffie beter kan laten staan, of het bij één kopje per dag kan houden. Ik word er onwijs hyperactief van. Als ik bijvoorbeeld ga werken terwijl ik net een koffie op heb, ga ik als een debiel in een dubbele hyperfocus mezelf uitputten. Mijn hartslag is hoog en ik raak snel geirriteerd, gevolgd door een gevoel van uitputting. Het geeft me dus een korte boost, maar tijdens deze boost voel ik me niet relaxed maar opgefokt.

Ik heb een paar keer geprobeerd te stoppen met koffie drinken, maar dit was niet makkelijk. Nu hou ik het bij één kopje koffie per dag en dit gaat prima.

Wat is jouw ervaring met ADD en koffie?

Ieder lichaam is anders, en daarom zal iedereen anders reageren op koffie. Heb jij ADD of ADHD, en wat is jouw ervaring met koffie? Deel het met me in de comments 🙂

Bronnen

HealthLine; How Does Caffeine Affect ADHD?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *