ADD en koffie
ADD en voeding

ADHD/ADD en koffie (cafeïne), goed plan of niet?

Is het hebben van ADHD of ADD en koffie drinken (cafeïne) een slimme combinatie? Één van de eerste vragen die mijn ADD-coach mij stelde, was of ik veel koffie dronk of producten nuttigde die cafeïne bevatte. In die tijd dronk ik 3-4 kopjes koffie per dag en mijn coach suggereerde te gaan minderen of stoppen.

Ben jij net zoals ik op weg naar een blij en gelukkig leven met ADD, misschien wel zonder medicatie? Dan is het belangrijk om te weten welke invloed koffie en andere cafeïnehoudende dranken hebben op ADD en op de hersenen.

Eerst is het belangrijk om te weten waar cafeïne in zit, want voor mij ging er een wereld open toen ik me hierin ging verdiepen.

Waar zit Cafeïne in?

Het meest bekende product waar cafeïne in zit, is koffie. Koffie is wereldwijd een populair drankje. Je zou koffie ook een medicijn kunnen noemen, want mensen drinken koffie om wakker te worden, meer energie te krijgen en/of om hoofdpijn te verminderen.

ADHD en koffie

Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee, chocolade, cola, ijsthee, chocolademelk, energiedrankjes en bepaalde soorten kauwgom en snoep.

De invloed van koffie/cafeïne op je hersenen

Koffie wordt beschouwd als stimulerend middel, want je voelt je energiek na een kopje koffie. Na een heerlijk ‘bakkie’ voel je de vermoeidheid niet zo sterk. Cafeïne stimuleert namelijk het centrale zenuwstelsel en de productie van de neurotransmitter dopamine. Dit maakt dat koffie je helpt bij concentratie en het geeft je energie.

En laten mensen met ADD nou net een probleem met concentratie hebben… Verleidelijk om extra koffie te gaan drinken zou je denken toch?

Koffie (cafeïne) verhoogt de concentratie

Bij iemand met ADD of ADHD zijn dopaminewaarden te laag. Koffie kan dit dopaminegehalte verhogen, waardoor de concentratie toeneemt. Er treden dus vergelijkbare effecten op, als wanneer je medicatie voor ADD of ADHD gebruikt.

De invloed van cafeïne en koffie op ADD

Eerder schreef ik een artikel over ADD en voeding, waarin je kon lezen welke invloed voeding op ADD heeft. Maar wat is de invloed van koffie op ADD?

De juiste hoeveelheid Cafeïne helpt je bij het concentreren, maar er zijn ook negatieve bijwerkingen. Teveel koffie of Cafeïne kan je angstig, zenuwachtig of prikkelbaar maken. Dit gebeurt niet alleen mensen met ADD, maar als je ADD hebt kan dit effect sterker zijn.

Zelf merk ik dat ik enorm prikkelbaar en zenuwachtig word van koffie. Mijn hartslag schiet omhoog, en ik kan nog maar moeilijk stilzitten. Het heeft dan ook geen goed effect op mijn concentratie, want door het zenuwachtige gevoel schiet mijn hoofd alle kanten op. Daarom drink ik maar één kopje koffie per dag, en ga ik eind van de ochtend/begin van de middag over op cacao.

koffie en add

Slaap, ADD en koffie

Het effect van cafeïne kan dus ook negatief zijn. Wanneer je moeite hebt met slapen, kan koffie bijvoorbeeld de slaapproblemen verergeren. Als je slaapproblemen hebt kun je de koffie ’s middags en ’s avonds beter laten staan, en andere maatregelen treffen tegen slapeloosheid… Of kijk eens wat supplementen voor je kunnen betekenen.

Slaapgebrek kan ADHD en ADD symptomen verergeren, zoals prikkelbaarheid, vergeetachtigheid, moeite met stilzitten, moeite met focussen, het lastig kunnen beheersen van emoties.

Koffie en ADD-medicatie

Cafeïne is een vasoconstrictor, wat wil zeggen dat dit heerlijke zwarte drankje de bloedvaten kleiner maakt en de bloedstroom vermindert. Daarom helpt koffie tegen hoofdpijn. Sommige ADD-medicijnen, die vallen onder de amfetaminen, hebben hetzelfde effect op de bloedvaten. Omdat cafeïne een vergelijkbaar effect heeft met medicatie zoals dextroamfetamine en Adderall, kan bij het gebruik van beide synergie optreden. Het gecombineerde effect is krachtiger, maar ook de bijwerkingen zijn sterker.

ADD en koffie, de risico’s

Teveel koffie/cafeïne is voor niemand gezond. Wanneer je teveel koffie drinkt kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Slapeloosheid
 • Angst
 • Hoge hartslag
 • Prikkelbaarheid
 • Ongerustheid
 • Spiertrillingen
 • Maagklachten
 • Misselijkheid
 • Een piek in energie en concentratie, gevolgd door een diep dal
 • Uitputting

Mijn ervaring met koffie als ADD’er

Koffie is voor mij toch wel een belangrijk onderdeel van de dag. Een kopje koffie drinken staat voor mij voor gezelligheid, ontspanning, wakker worden en een momentje voor mezelf. Daarnaast word ik niet zo makkelijk écht wakker als ik geen koffie drink.

adhd koffie

Toch merk ik dat ik koffie beter kan laten staan, of het bij één kopje per dag kan houden. Ik word er onwijs hyperactief en zenuwachtig van. Als ik bijvoorbeeld ga werken terwijl ik net een koffie op heb, ga ik als een debiel in een dubbele hyperfocus mezelf uitputten. Mijn hartslag is hoog en ik raak snel geirriteerd, gevolgd door een gevoel van uitputting. Het geeft me dus een korte boost, maar tijdens deze boost voel ik me niet relaxed maar opgefokt.

Ik heb een paar keer geprobeerd te stoppen met koffie drinken, maar dit was niet makkelijk. Nu hou ik het bij één kopje koffie per dag en dit gaat prima. Wanneer ik merk dat ik behoefte heb aan een oppepper, neem ik een natuurlijk supplement of een kopje thee/water met rauwe cacao.

Supplementen in plaats van koffie

Wanneer je koffie gebruikt om je beter te kunnen concentreren, overweeg dan eens om supplementen te proberen. De volgende supplementen kunnen jou helpen bij het concentreren.

Heb je meer behoefte aan ontspanning? Overweeg dan de volgende supplementen

Ben je op zoek naar een supplement die je ondersteunt bij je stemming? Dan is SeroBooster een optie.

 • SeroBooster Serotonine booster met natuurlijke 5-HTP uit Griffonia (Serotonine is het gelukshormoon, dus dit supplement is effectief bij stemmingswisselingen, depressie en brengt geestelijke weerstand)

Let op: Ik ben geen arts of deskundige op dit gebied. Ervaar je gezondheidsproblemen, neem dan altijd contact op met jouw huisarts of een specialist.

Koffie vervanger: 100% onverhitte rauwe cacao

Ik vond een kopje chocolademelk altijd al lekker, maar sinds een paar weken ben ik helemaal fan van cacao. Een paar dagen geleden schreef ik hier zelfs een artikel over…

Ik kwam (weer) in contact met cacao toen ik hoorde over cacao ceremonies. In traditionele culturen in Midden-Amerika, zoals de Maya cultuur, wordt cacao al eeuwen gebruikt als medicijn. Deze heerlijke substantie opent je hart en verbindt je met je intuïtie. In cacao zitten ‘liefdesstofjes’ die je gelukshormonen een boost geven

De kracht van cacao is groot. Het heeft niet alleen enorm gezonde eigenschappen, maar het vergroot ook je focus en creativiteit.

Voorlopig is cacao mij nieuwe koffievervanger. Koop wel altijd 100% rauwe (onverhitte) cacao, zoals deze biologische en milieuvriendelijke cacao. Bereid je voor: cacao is erg bitter. Je kunt je drankje zoet maken door wat rauwe honing of agavesiroop toe te voegen.

Wat is jouw ervaring met ADD en koffie?

Ieder lichaam is anders, en daarom zal iedereen anders reageren op koffie. Heb jij ADD of ADHD, en wat is jouw ervaring met koffie? Of ben jij overgestapt op een koffievervanger? Deel het met me in de comments 🙂

Volg Leuk Leven met ADD op FacebookTwitter en Instagram. Ben je op zoek naar likeminded people? Word lid van Wandering Minds Community, voor iedereen met een uniek brein

Bronnen

HealthLine; How Does Caffeine Affect ADHD?

add en koffie goed idee of niet
adhd en koffie wel of niet goed

5 reacties

 • Ralf

  Ik heb ADHD. Ik weet het niet meer wat wel goed is en wat niet goed is. Ik heb de laatste tijd een extreem hoge hartslag. Komt dat nu door de koffie die ik drink of omdat ik stress heb omdat ik er zoveel over na denk.. Als iemand mij kan bewijzen dat koffie slecht is dan stop ik direct met het drinken ervan. Maar ja de één zegt dit en de ander zegt dat.. Zo vervelend om die tegenstrijdige berichten te lezen.

  • JoseSchrijver

   Hi Ralf, wat vervelend dat je zo’n hoge hartslag hebt.
   Het beste wat je (naar mijn mening) kunt doen is het uitproberen. Probeer eens een tijdje geen koffie te drinken en kijk hoe je je voelt.
   Misschien is het wel een combinatie van de koffie en stress. Beide kunnen je hartslag verhogen.
   Zelf gebruik ik wietolie wanneer ik een hoge hartslag heb, dat helpt mij goed, het maakt me ontspannen.
   Ook ontspanningsoefeningen kunnen helpen.. Yoga, meditatie, ademhalingsoefeningen. Of kalmerende thee, zoals kamillethee.
   Er is veel bekend, maar er zijn inderdaad ook veel tegenstrijdigheden. Uiteindelijk weet jij zelf wat voor jouw lichaam het beste is, je moet alleen leren luisteren naar je lichaam. Sterkte ermee!

 • Thomas

  Hallo, interessant artikel!

  Ik heb zelf ADD en koffie is één van de enige “natuurlijke” en sociaal aanvaardbare supplementen die mij de dag doorhelpt.

  Het is tot dusver een erg lastige zoektocht naar een geneesmiddel dat geen nare bijwerkingen heeft, en ook de dokters die ik al heb gesproken ivm mijn ADD hebben steeds andere meningen en schrijven telkens iets anders voor. Het is erg frustrerend.

  Maar koffie blijft mijn “plan B” en werkt relatief goed. Ik heb hier zoals je beschrijft ook wel wat bijwerkingen van, maar die zijn eerder lichamelijk van aard: zweten, gejaagdheid (hart klopt iets sneller), handen beven. Als ik dit merk dan beperkt ik de koffie voor de rest van de dag.

  Mentaal helpt me dit juist wél: ik focus veel beter en spring niet van de hak op de tak of van e-mail naar e-mail. Ik werk zaken af en heb meer zelfvertrouwen.

  Voor zover ik weet heeft koffie geen erge neveneffecten, ook niet op termijn (als de inname niet extreem is uiteraard).

  Groeten,

  Thomas

   • Thomas

    Dag José!

    Via Reddit volg ik enkele groepen ivm ADD en ADHD en daar werkt cafeïne/koffie voor sommigen wel en anderen niet, dus het klopt dat dit niet voor iedereen hetzelfde effect heeft.

    Als er al medicatie wordt genomen is het zeker af te raden wegens mogelijke synergie tussen middelen.

    Supplementen heb ik slechts enkele dingen geprobeerd, ik kijk het nog eens na 🙂

    De hoeveelheid koffie is lastig te vertellen: het ene kopje is het andere niet.
    Ik drink ongeveer 3-4 grote tassen filter-koffie per dag. Als ik op kantoor ben is dit 3 tassen gezien dit sterke espresso is in een “normale” tas…

    Ik wissel ook steeds koffie en water af zodat ik gehydrateerd blijf.

    Ik probeer ook om na 15u GEEN koffie meer te drinken, zo zorg ik ervoor dat het zeker tegen de avond is uitgewerkt.

    Groeten,

    Thomas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *