ADD en hoogbegaafdheid
Problemen bij ADD/ADHD/HSP

ADD en hoogbegaafdheid, wat is het verband?

ADD wordt geclassificeerd als een neurologische aandoening die opduikt tijdens de vroege kinderjaren. ADD hebben brengt uitdagingen met zich mee en sommige mensen met ADD troosten de misvatting dat iemand met ADD slimmer is dan iemand zonder ADD. ADD en hoogbegaafdheid gaan niet altijd hand in hand, maar wat is dan wel het verband?

Hebben mensen met ADD een hoog IQ?

‘Zijn mensen met ADD of ADHD intelligent?’ is een vraag die vaak gesteld wordt. Sommige volwassenen en kinderen met ADD hebben mogelijk een hoger IQ, maar als er vanuit wordt gegaan dat er een direct verband is tussen ADD en hoogbegaafdheid, kan dit schadelijk zijn. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de persoon met ADD niet de hulp krijgt die hij wel nodig heeft (Healhtline, 2020). Er is dan ook een discussie gaande over wat een mogelijk verband betekent.

De overeenkomst tussen ADD en hoogbegaafdheid

ADD wordt geregeld in hetzelfde rijtje geplaatst als autisme, Asperger, dyslexie en hoogbegaafdheid. Dit komt omdat er toch echt raakvlakken en overlappingen zijn. Deze overeenkomsten zijn vanuit neuroloigsch perspectief te verklaren.

ADD en hoogbegaafdheid in de hersenen

Iedereen die één van bovenstaande aandoeningen heeft, zoals ADD en hoogbegaafdheid, heeft een afwijking in de bedrading en het doorgeven van signalen in de hersenen. Hier zit ook de overeenkomst. Natuurlijk maakt het verschil of er veel of weinig draadjes lopen in de hersenen en of deze draadjes veel of weinig impulsen kan transporteren. Het beïnvloedt namelijk het vermogen om met interne en externe prikkels om te gaan én de wijze waarop deze prikkels geinterpreteerd worden.

hoogbegaafdheid en adhd heeft iemand met add een hoog iq of laag iq

ADD’ers en hoogbegaafden denken in beelden

Zowel iemand met ADD als iemand die hoogbegaafd is, heeft dus extra bedradingen in de hersenen en een andere prikkelverwerking. Maar er is nog een overeenkomst tussen hoogbegaafdheid en ADD.

Kinderen en volwassenen met ADD zijn gevoelig, verstrooid, sensorieel, impulsief en actief (en hebben natuurlijk nog meer kenmerken). De overeeenkomst tussen mensen die ADD hebben en mensen die hoogbegaafd zijn, is het beelddenken. Beide zijn beelddenkers en gebruiken daarvoor dezelfde gebieden in de hersenen. Ook zijn zij alijd aan het denken en praten zij vaak snel om gedachten zo goed mogelijk te kunnen verwoorden.

Heeft iemand met ADD een laag IQ?

Afhankelijk van de ernst van de symptomen, kan ADD het vermogen van een persoon om te functioneren – bijvoorbeeld op het werk en op school – beïnvloeden. Dagelijkse taken zoals de administratie en het opgeruimd houden van het huis, zijn moeilijk voor veel mensen met ADD. Ook zijn sommige kinderen met ADD goed in bepaalde vakken op school, terwijl zij problemen hebben met andere vakken. Dit kan de indruk wekken dat iemand met ADD een lager IQ heeft, terwijl dit vaak niet het geval is.

Laag IQ of gewoon ongemotiveerd? ADD = hyperfocus of geen focus

Mensen met ADD richten zich het liefst op iets wat ze graag doen. Als ze iets doen waar ze een passie of interesse voor voelen, kunnen ze bergen verzetten. Vindt iemand met ADD iets niet interessant? Dan is het voor deze persoon heel moeilijk om zich te concenteren.

Zelf vond ik rekenen bijvoorbeeld verschrikkelijk op de basisschool, vooral toen ik straf kreeg toen ik stappen had overgeslagen en daardoor niet goed kon uitleggen hoe ik bij het antwoord was gekomen. Ik had afgekeken, beweerde de juf. Sinds die tijd vond ik rekenen nog minder interessant. Het resultaat: hele slechte cijfers.

Het is niet zo dat iemand met ADD zich niet wil concentreren op een ‘minder leuk vak’, het kost gewoon heel veel moeite. Het is ook niet zo dat het IQ van deze persoon met ADD laag is, hij kan zich alleen niet goed concentreren op dingen waar hij geen interesse in heeft.

Conclusie; behandel ADD en hoogbegaafdheid apart

Soms lijkt het zo alsof mensen met ADD intelligent of zelfs hoogbegaafd zijn, andere keren lijkt het er juist op dat een persoon met ADD een laag IQ heeft, bijvoorbeeld wanneer hij niet mee kan komen op school.

Zowel mensen met ADD als mensen die hoogbegaafd zijn hebben een afwijkend brein. Beide zijn beelddenkers. Maar het is ondanks de overeenkomsten belangrijk om ADD en hoogbegaafdheid afzonderlijk te diagnosticeren en behandelen. Iemand die ervan uitgaat dat iemand met ADD een hoog IQ heeft, zoekt mogelijk niet de juiste behandeling. Iemand die aanneemt dat iemand met ADD niet intelligent is, ziet mogelijk potentieel van die persoon over het hoofd.

Wat is jouw ervaring?

Heb jij ADD en/of heeft jouw kind ADD en ben je daarnaast hoogbegaafd? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen, deel het onder dit artikel.


Eén reactie

  • Roy saes

    Ik ben een man 46 jaar. LBO MBO (niet afgerond) matig in taal. Zeer slecht in rekenen. Op mijn 16e diagnose bipolaire stoornis. Lithium voorgeschreven gekregen dat hielp. Mijn broertje heeft de diagnose autisme. Zijn psychiater opperde ADD bij mij. Niet veel aandacht aan geschonken. Maar vandaag een beetje op internet gekeken Daar vind ik toch veel overeen komsten. Heb een aantal jaren geleden een IQ test gedaan. Daar kwam 138 uit. Met een massale uitval op rekenen. Vragen te moeilijk niet interessant. Over geslagen. Toen ik vroeg wat 138 inhield. Kreeg ik te horen hoog begaafd. Daarmee had ik naar de universiteit kunnen gaan. Ik werk nu bij de inzameling van afval. En mijn leidinggevende weet het spannend te houden. Ik mag op verschillende complexe voertuigen rijden. Toch denk ik als ik op de lagere school betere begeleiding had gekregen ik nu iets anders had gedaan. Een leraar vertelde bijvoorbeeld tegen mijn ouders. Roy is zeer geschikt om een groot bedrijf te runnen. Maar dan moet hij wel een hele goeie secretaresse hebben. Nou heb ik zelf een dochter wordt volgende week 8. En ik heb geen idee hoe haar hersenen werken. Maar ze heeft ook minder zin in school. En ze heeft dit jaar over gedaan. Maar houdt wel iedereen voor de gek of wind ze rond haar vinger. Ik hood dat zij wel de goede begeleiding krijgt. Zomer een stempel te krijgen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *