add bij kinderen, add kind

Hoe om te gaan met ADD bij kinderen? Dit zijn mijn tips

Mijn moeder barstte in tranen uit toen we de behandelkamer bij PsyQ ADHD Voor Volwassenen uitliepen. Inmiddels was ik al 26, maar eindelijk begreep ze waarom ik als kind altijd mijn spullen kwijt was, nooit op tijd kwam, mezelf soms urenlang opsloot op mijn slaapkamer en afspraken vergat. Ben jij op zoek naar tips voor ADD bij kinderen? Hopelijk gaan deze tips jou helpen…

Toon begrip voor jouw kind met ADD

De eerste tip lijkt voor de hand liggend, maar is het niet altijd. Toon begrip voor jouw kind met ADD.

Kinderen met ADD voelen zich anders en worstelen met zaken die voor andere kinderen vanzelf gaan. Neem je kind met ADD altijd serieus. Wanneer je kind bijvoorbeeld moeilijk te motiveren is voor een taak, is dat onvermogen en geen onwil. Wil je kind alleen zijn? Toon begrip.

ADD bij kinderen, het belang van structuur & regelmaat

Een kind met ADD heeft veel behoefte aan regelmaat en structuur, ookal zegt het kind misschien van niet. Zelf had ik een hekel aan structuur en regelmaat, tot ik ontdekte wat het voor positiefs met me deed.

Structuur kun je bieden d.m.v. een vaste dagindeling, het eten op vaste tijdstippen en ochtend- en avondrituelen.

Zorg voor rust en een opgeruimd huis

ADD bij kinderen zorgt ervoor dat het kind gemakkelijk overprikkeld raakt door beelden, geluiden, geuren en noem maar op. Help je kind door prikkels te verminderen in huis, en vooral in de slaapkamer van het kind. Zorg voor een opgeruimd huis, of in ieder geval een opgeruimde slaapkamer.

Heeft jouw kind moeite met het opgeruimd houden van de slaapkamer? Dit is heel normaal voor kinderen met ADD. Ondersteun het kind hierbij en word vooral niet boos, kinderen met ADD doen namelijk erg hun best.

add kind opgeruimde slaapkamer

Luister naar je ADD kind

Veel kinderen met ADD hebben een sterk ontwikkelde intuitie. Zij weten vaak wat ze nodig hebben, zonder het te kunnen beargumenteren.

Ik wist bijvoorbeeld heel goed dat ik in een bepaalde hoek van mijn slaapkamer wilde slapen en dat ik in een restaurant niet in het midden van de ruimte wilde zitten. Ook wist ik wanneer ik rust en alleen-tijd nodig had.

Opmerkingen zoals ‘ook niet gezellig, ik heb je al de hele dag niet gezien' helpen niet. Laat merken dat je je kind hoort en hem/haar serieus neemt.

Geef je kind met ADD vertrouwen

Veel kinderen met ADD voelen zich anders dan andere kinderen. Ook worstelen zij met dingen die voor andere kinderen (neurotypicals) vanzelf gaan. Misschien kan jouw kind met ADD de les niet goed volgen op school, omdat gedachten afdwalen. Wanneer de juf een vraag stelt en je kind geen idee heeft waar het over gaat, kan dit voor een rood hoofd, zweet en schaamte zorgen.

Alle eigenschappen van een ADD kind kunnen leiden tot een laag zelfbeeld. Het is belangrijk om als ouder je kind vertrouwen te geven. Het kind is namelijk niet dom, onbeleefd of ongedisciplineerd. De hersenen van het kind met ADD werken anders maar: het kind met ADD heeft ook kwaliteiten. Hier komt de volgende tip.

Focus je óók op de kwaliteiten van het kind met ADD

ADD zorgt niet alleen maar voor problemen en kinderen met ADD hebben ook bijzondere kwaliteiten. Zo kunnen kinderen met ADD makkelijk verbanden leggen,

Zij zijn nieuwsgierig, creatief, energiek, enthousiast, spontaan, flexibel, volhardend en gevoelig. Veel kinderen met ADD (of ADHD en autisme) vertonen briljante trekken.

Dat een kind minder goed functioneert in deze maatschappij betekent niet dat het kind minder is dan andere kinderen. In een andere omgeving zou een kind misschien wel functioneren.

Geef het kind (in het openbaar) complimenten.

Één ding tegelijk (meer dan genoeg voor ADD kinderen)

Wil je dat jouw kind de slaapkamer opruimt, spullen inpakt voor school en daarna helpt bij het afwassen? Vraag niet al deze dingen tegelijk, maar doe de verzoeken één voor één. De kans is namelijk groot dat je kind de tweede vraag alweer vergeten is, als het eerste verzoek voltooid is.

Lichaamsbeweging is belangrijk voor kinderen met ADD

Zorg ervoor dat je kind regelmatig zijn/haar energie kwijt kan. Dit kan in de vorm van sport, een wandeling of (kinder)yoga. Ga je zwemmen met je kind? Geweldig! Met deze vrolijke antislip sokken verklein je het risico op ongelukken.

ADD bij kinderen bonustips

Heb je zelf tips voor lezers? Sharing = caring: deel het in de comments 🙂

Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je een product via de link koopt, steun je leuklevenmetadd.nl. Super bedankt daarvoor 🙂 Natuurlijk promoot ik alleen artikelen waar ik achter sta. Ik ben een wannabe-minimalist en zal altijd aanbevelen om een product alleen te kopen wanneer het écht iets toevoegt aan je leven. Of zoals Marie Kondo zou vragen: ‘does it spark joy?' 😉

Misschien vind je dit ook interessant:

Hey, jij daar!

Volg ons op de socials voor meer tips, ervaringsverhalen en een dosis extra inspiratie voor je Unieke Brein. Wil je je verbinden met gelijkgestemden? Onze community is een veilige plek waar je ervaringen deelt, vragen stelt & nieuwe vrienden maakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top