adhd en depressie volwassenen
Problemen bij ADD/ADHD/HSP

ADD/ADHD en depressie

ADD, ADHD en depressie gaan nog wel eens hand in hand. De medische benaming hiervan is comorbiditeit, en dit betekent dat een persoon twee of meerdere aandoeningen tegelijk heeft. Maar hoe komt het eigenlijk, dat veel mensen met ADD of ADHD worstelen met depressie? In dit artikel wordt gekeken naar het verband tussen ADD/ADHD en depressie. Ook vind je tips om hiermee om te gaan.

Let op: Ik ben geen arts en dit artikel is geschreven op basis van bronnen. Neem bij twijfels en vragen altijd contact op met een (huis)arts.

ADHD en depressie, komt dat vaak voor?

Sommige deskundigen zeggen dat wel 30% van de kinderen en volwassenen met ADHD ook met depressie worstelt. Ook wordt gezegd dat ten minste 70% van de kinderen en volwassenen met ADHD die nog niet met depressie te maken heeft, hier ooit in hun leven voor behandeld zal worden (Bron: WebMD). Je zou dus kunnen stellen dat de combinatie ADHD en depressie regelmatig voorkomt.

ADHD depressie
Photo by Kristina Tripkovic on Unsplash

Wat is depressie?

Depressie is een psychische stoornis en het gaat om meer dan een incidenteel geval van ‘de blues’ of een dipje hebben. Het is een diep gevoel van droefheid en wanhoop die je dagelijks voelt gedurende minstens 2 weken achter elkaar. Depressief zijn maakt het moeilijk om te werken of naar school te gaan, en ook hebben veel mensen die depressief zijn slaapproblemen.

Lees hier meer over natuurlijke slaapmedicatie.

Als je depressief bent heb je geen zin in de dag, en voel je je continu gespannen en oververmoeid. Iemand die depressief is functioneert niet op emotioneel, lichamelijk en cognitief gebied.

Symptomen van depressie

Twijfel je of je (of jouw kind, partner, vriend(in)) een depressie heeft? Veel voorkomende symptomen van depressie zijn: 

 • Lusteloosheid
 • Sombere gedachten
 • Verlies van interesse in activiteiten waar eerst van genoten werd
 • Problemen met opletten en concentreren
 • Vermoeidheid
 • Gevoelens van waardeloosheid of schuldgevoel
 • Gewichtsverlies of aankomen
 • Overmatige slaap of slapeloosheid
 • Zelfmoordgedachten
 • Prikkelbaarheid, impulsiviteit en verhoogde woede
ADD en depressie
Photo by Ben White on Unsplash

Het verband tussen ADD, ADHD en depressie

ADHD maakt dat je je moeilijk kunt focussen, en daardoor vinden mensen met ADHD het vaak moeilijk om taken af te maken, stil te zitten of afspraken na te komen. Dit kan leiden tot grote problemen, zoals regelmatig ontslagen worden en het niet kunnen afmaken van studies. Maar leidt dit tot depressie, of is er een ander verband tussen ADHD en depressie?

Omdat kinderen en volwassenen met ADHD worstelen met focussen, taken organiseren en zich rusteloos voelen, kunnen ze verdriet, schuldgevoel, prikkelbaarheid, laag zelfvertrouwen en hulpeloosheid ervaren. In sommige gevallen kunnen deze symptomen wijzen op een depressie.

Maar het is lastig om ADHD te scheiden van depressie, omdat symptomen van deze aandoeningen vergelijkbaar zijn.

Symptomen van ADHD en depressie

Omdat sommige symptomen van ADHD en depressie veel op elkaar lijken, is het moeilijk om de aandoeningen correct de diagnosticeren en behandelen.

Symptomen die zowel bij ADHD als bij depressie kunnen voorkomen:

 • Problemen met focus
 • Slaapproblemen
 • Hyperactiviteit
 • Prikkelbaarheid
 • Stemmingswisselingen
 • Impulsiviteit
 • Vermoeidheid
 • Verhoogde woede
ADD en depressie volwassenen
Photo by Tengyart on Unsplash

Zorgen ADHD symptomen voor depressie?

Wanneer iemand moeite heeft met de symtpomen van ADD of ADHD, kan dit leiden tot depressie. Kinderen hebben bijvoorbeeld problemen met sociaal contact op school en volwassenen ervaren problemen om het werk. Dit leidt misschien wel tot diepe gevoelens van hopeloosheid en andere symptomen van depressie.

Zowel ADHD als depressie kunnen erfelijk zijn. Mensen met een depressie of ADHD hebben vaak een ouder of ander familielid die hier ook mee te maken heeft.

Gebruikelijke behandeling van ADHD en depressie

De behandeling voor ADHD en depressie, afzonderlijk van elkaar of samen, bestaat vaak uit een combinatie van medicatie en gesprekken met een therapeut.

ADHD medicatie is vaak een belangrijk onderdeel van de behandeling en dit helpt bij focus, concentratie, impulsiviteit. Dit kan een enorme positieve invloed hebben op alle levensgebieden, zoals werk en relaties. Antidepressiva kunnen worden voorgeschreven om depressie te behandelen. Het kan echter lang duren voordat het gewenste resultaat is bereikt, en er ontstaan vaak bijwerkingen. Ook worden antidepressiva, zoals Welbutrin, wel eens ingezet bij ADHD. Psychotherapie kan manieren bieden om je symptomen te beheersen en een gezond leven te leiden. Een therapeut (of coach) kan je strategieën aanreiken om met alledaagse uitdagingen om te gaan, zoals problemen met vrienden, familie, werk of school.

Alternatieve manieren om om te gaan met depressie

Niet voor iedereen is de reguliere behandeling met medicatie de juiste oplossing. Er zijn gelukkig alternatieven, zoals supplementen en het aanpassen van je levensstijl.

Toen ik op 26-jarige leeftijd een burn-out kreeg en vervolgens de ADD-diagnose , heb ik veel gelezen over gezondheid, depressie, ADD, ADHD en de invloed van voeding en leefstijl.

Zelf ben ik nooit depressief geweest, maar van dichtbij heb ik mogen meemaken hoe mijn beste vriend eerst verslaafd, Bipolair, depressief was, ADHD heeft en dozen vol medicatie gebruikte, en nu al jaren vrij van medicatie en depressie leeft.

Ook zelf leef ik al jaren een blij en gezond Leven met ADD, Zonder Medicatie. Dit lukt ons dankzij coaching, cognitieve therapie, Groepstherapie, Traumatherapie, Yoga, Meditatie, Sporten, Vitaminesupplementen en een aanpassing van onze Voeding– en Leefstijl.

Ik geloof dat dit uiteindelijk voor iedereen mogelijk is, maar daar wil ik bij zeggen dat het niet makkelijk is en dat je er hulp bij nodig hebt van een professional.

adhd en depressie volwassenen oplossingen
Photo by Cristian Palmer on Unsplash

Alternatieve oplossing voor ADD, ADHD en depressie?

Om te beginnen wil ik zeggen dat ik geen arts ben, maar slechts ervaringsdeskundige.

Gedurende mijn leven heb ik gemerkt dat ik mij veel beter voel als ik de volgende aanpassingen doe in mijn levensstijl. Ook zijn er een aantal cursussen die mij enorm geholpen hebben. Deze hele lijst is ook van toepassing op mijn maatje die zijn hele leven worstelde met depressie en ADHD.

Let op: supplementen dienen nooit als vervanging voor een gezonde levensstijl. Alleen als (tijdelijke) ondersteuning.

Heb jij ADD, ADHD en depressie?


De alternatieve benadering zoals hierboven beschreven is geen kortetermijnoplossing, zoals velen hopen te bereiken met medicijnen. Zelf gebruikte ik ook een jaar lang medicatie voor ADD en dit heeft me erg geholpen bij het realiseren van mijn nieuwe leefstijl. Langzaam leerde ik, in een periode van ongeveer twee jaar, mijn leven in te richten zonder medicatie.

Worstel jij zelf met ADD, ADHD of depressie?

Neem contact op met je huisarts, een psychiater of psycholoog, om samen te kijken naar de juiste behandeling voor jou.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *